Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ant skardžio dygsta kotedžai su Kauno panorama: stebisi dėl ardomo šlaito ir šaligatviais zujusių mašinų, tačiau pažeidimų – jokių

Palei šlaitą besidriekiančios Kauno Žemalės g. gyventojai apdovanoti Vilijampolės panorama ir akligatviui būdinga ramuma. Tačiau tylą gruodį ėmė drumsti ant šlaito pradėjusios virti kotedžų statybos. Pamatus joms želdynų vietoje sklypo savininkas pasidėjo pernai pakeitęs žemės naudojimo paskirtį. Aplinkiniai gyventojai kraipo galvas, kviečia policiją, o institucijos, atlikusios patikrinimus, pažeidimų nenustato.
Statybos Žemalės gatvėje
Statybos Žemalės gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Gruodžio 11 dieną medžius ant šlaito išpjovė, augmeniją vežė, gruodžio 14-15 dieną Viduklės gatve ėmė važiuoti didžiausia statybinė artilerija. Mūsų gatvelė siaura, armatūros prikrautos krovininės mašinos, net nesumažinusios greičio, zujo šaligatviais, skersai ir išilgai per bortelius. Ne kartą kvietėme su kaimynais policiją, kai pamatė mašinų vairuotojai, kad kažkas ėmė „daboti“, nusiramino kiek. Per keletą savaičių nukasė šlaitą, įrengė betoninius pamatus kotedžams ant skardžio su panoraminiu vaizdu“, – 15min teigė Viduklės gatvės gyventojas Mindaugas.

Jis abejoja, ar taip ardyti šlaitus leistina. Pasak kauniečio, pamatai klojami net ne ant plokštumos. Seniau, tolėliau nuo šlaito statytų kotedžų gyventojams vaizdas į Vilijampolę tikrai užsivers. Per Naujųjų metų sutiktuves čia susirenka daug žmonių stebėti fejerverkų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje

„Kažkas nusižiūrėjo gerą vietą. Kaip sakoma, nuėmė tiems senųjų kotedžų gyventojams visas uogas nuo torto. Šiaip aš ne tų namų gyventojas, tai tuo nesu suinteresuotas“, – patikino Mindaugas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje ir seniau statyti kotedžai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje ir seniau statyti kotedžai

Didžiausią susirūpinimą jam kelia Viduklės gatvės būklė.

„Mūsų gatvė ir taip „pavargusi“, atvažiavo dabar jos pribaigti. Ji nepritaikyta tokiai technikai. Liks dabar tik skutai. Pavasarį galėsim patvoriuose bulves sodinti. O kas bus, kai apsigyvens naujųjų kotedžų gyventojai? Viduklės gatvė taps antruoju Savanorių prospektu“, – dėl galimai gerokai suintensyvėsiančio eismo guodėsi kaunietis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viduklės ir Žemalės gatvių sankirta
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Viduklės ir Žemalės gatvių sankirta

Policija pažeidimų neužfiksavo

Kauno apskrities policija 15min patvirtino praėjusį gruodį sulaukusi pranešimų iš Viduklės gatvės. Policijos registruojamų įvykių registre matyti, kad bendruoju pagalbos numeriu buvo kreiptasi gruodžio 15 bei 16 dienomis ir kreiptasi dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų, dėl sunkiasvorių transporto priemonių važinėjimo.

„Atvykę į įvykio vietą pareigūnai Kelių eismo taisyklių pažeidimų neužfiksavo, pareiškimų dėl minėtų įvykių gauta nebuvo. Kitų pareiškimų Kauno miesto Santakos policijos komisariate dėl statybų Viduklės gatvėje Kaune gauta nebuvo. Dar keli pranešimai gauti gruodžio 21 ir 23 dienomis dėl užstatytų automobilių ir/ar įvažiavimų“, – 15min informavo Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Dėl ardomo šlaito, sklypo ribų žurnalistė kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo bei statybos inspekciją (Statybos inspekcija). Šios įstaigos atstovė viešiesiems ryšiams Diana Dambrauskienė patikino, kad specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatyme yra numatyti apribojimai statyti tik tuose šlaituose, kurie patenka į saugomas teritorijas (gamtos paveldo objektų buferinės apsaugos zonose, valstybiniuose parkuose, paviršinių vandens telkinių apsaugos zonose ir kt.).

„Pagal jūsų užklausoje minimam žemės sklypui nustatytas specialiąsias žemės naudojimo sąlygas apribojimų statybos darbams dėl sklypo reljefo (šlaito) nėra. Pagal gautą skundą dėl vykdomų statybos darbų Viduklės gatvėje Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija šiuo metu atlieka patikrinimą. Apie patikrinimo rezultatus informuosime“, – teigė inspekcijos atstovė.

Į žurnalistės užklausą atsakęs Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) taip pat patikino, kad šiuo metu atlieka tyrimą. Informaciją aplinkosaugininkai žadėjo pateikti jį baigę.

Sausio 12 dieną gautos patikrinimo išvados. AAD Kauno valdyba dėl prasidėjusių kotedžų statybos aplinkosauginių pažeidimų nefiksavo.

Dėl statybos leidimo teisėtumo pasiūlyta kreiptis į Kauno miesto savivaldybės administraciją.

Sklypo naudojimo būdas pakeistas pernai

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Ruslano Golubovo teigimu, žemės sklypas, adresu Žemalės g. 34, Kaune, yra privačios nuosavybės teise valdomas žemės sklypas. Jis buvo grąžintas natūra turėtoje vietoje bendrosios dalinės nuosavybės teise iki 1940 metų buvusio žemės savininko įpėdiniams pagal Kauno miesto savivaldybės pateiktą laisvą neužstatytą žemę ir Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2018 metų gruodžio 28 dienos įsakymu patvirtintą planą. Sprendimas atkurti nuosavybę buvo priimtas 2019 metų sausio 4 dieną.

„Sklypo, kuris užima 2 235 kv. m, naudojimo būdas tuo metu buvo „atskirųjų želdynų teritorija“. Pagal šios dienos Registrų centro duomenis matyti, kad 2020 metų balandžio 7 dieną Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu šio žemės sklypo naudojimo būdas buvo pakeistas į „vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritoriją““, – patikino NŽT atstovas.

Sprendimas atkurti nuosavybę buvo priimtas 2019 metų sausio 4 dieną.

Pasak jo, priėmus sprendimą atkurti natūra turėtoje vietoje žemės sklypą, NŽT pagal teisės aktais priskirtas funkcijas privačioje žemėje dėl naudojimo būdų keitimo nebedalyvauja. Naudojimo būdų keitimas (nustatymas) ir leidimų statybai išdavimas yra savivaldybės funkcija.

Savivaldybė: bendrasis planas tokią galimybę numato

15min žurnalistė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybę ir pasiteiravo, kokie buvo žemės naudojimo būdo pakeitimo motyvai. Kauno valdžia teatsakė, kad leidimas statybai yra išduotas, o dėl ardomų ar neardomų šlaitų turi pasisakyti Statybos inspekcija.

„Į Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių kreipėsi juridinis asmuo su prašymu pakeisti žemės sklypo prie Žemalės g. 29 naudojimo būdą į vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijas. Atsižvelgiant į pateiktą prašymą ir išnagrinėjus Kauno miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendinius šioje teritorijoje, nustatyta, kad savivaldybės bendrasis planas tokią galimybę numato.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2020 metų balandžio 7 dieną įsakymu buvo pakeistas žemės sklypo prie Žemalės g. 29 naudojimo būdas į vienbučių ir dvibučių gyvenamųjų pastatų teritorijas. Sklypui buvo suteiktas adresas Žemalės g. 34. Šioje teritorijoje nebuvo numatytas želdinių sodinimas“, – patikino Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Pranešimas apie statybos Žemalės gatvėje pradžią, rangovo ir pagrindinių statybos sričių vadovų pasamdymą ar paskyrimą įregistruotas 2020 metų lapkričio 20 ir gruodžio 16 dienomis.

Statytojo įmonė įkurta tik prieš keletą mėnesių

Pagal rekvizitai.lt pateiktus duomenis, UAB „Ant skardžio“, kuri yra tiek Žemalės gatvėje vykdomų statybos darbų užsakovas, tiek ir rangovas (taip skelbiama plakate statybų vietoje), įregistruota prieš pat statybas – 2020 metų spalio 28 dieną. Kaune veikiančios bendrovės vadovu nurodytas Mindaugas Jonika. Jis – ir teisines paslaugas teikiančios UAB „MJ Consulting“ direktorius. Abi įmonės registruotos tuo pačiu adresu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje

15min žurnalistė pabandė susisiekti su M.Jonika, išsiuntė klausimus ir „MJ Consulting“ įmonės nurodyta užklausų pateikimo forma rekvizitai.lt svetainėje (bendrovės „Ant skardžio“ rekvizituose nepateikti jokie kontaktai). Telefonu atsiliepusi moteris žadėjo pasitarti su kolegomis ir informuoti dėl komentaro suteikimo. Tačiau kitomis dienomis nurodytu telefono numeriu niekas nebeatsiliepė, į SMS neatrašė, negautas atsakymas ir į keletą žurnalistės per rekvizitai.lt formą išsiųstų elektroninių užklausų.

Vėliau dar kartą bandyta susisiekti Registrų centre nurodytais įmonės kontaktais. Prašyta papasakoti daugiau apie projektą, suteikti vizualizacijų, kaip atrodys daugiabučiai pabaigus jų statybas. Sausio 15 dieną iš įmonės vyr. administratorės gautas atsakymas, kad direktorius šiuo metu yra išvykęs ir į komentarus atsakys iki sausio 22 dienos. Tačiau galiausiai priimtas sprendimas nekomentuoti.

„Vadovo sprendimu, komentarų nebus“, – rašoma sausio 22 dieną atsiųstame laiške 15min.

Vietoje kabančiame skelbime apie statybas informuojama, kad jos turėtų būti baigtos šių metų rugsėjį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Statybos Žemalės gatvėje

Įdomumo dėlei, sausio mėnesį internete galima buvo rasti skelbimą, kuriuo parduodamas Žemalės gatvėje stovintis 1996 metų statybos kotedžas (stovi priešais pradėtus statyti vienbučius ar dvibučius namus). Už 152 kv. m trijų aukštų, 5 kambarių su pirtimi ir garažu kotedžą prašoma 141 tūkst. eurų. Skelbime pabrėžiama, kad parduodamas kotedžas stovi išskirtinėje vietoje ant šlaito, akligatvyje, iš kur atsiveria puiki miesto panorama.

Papildyta sausio 25 dieną. Paskelbus šią publikaciją, Statybos inspekcija informavo, kad atliko patikrinimą, kurio rezultatai yra analizuojami, taip pat laukiama Geologijos tarnybos išvadų dėl suprojektuotų statinių.

Patikrinimo išvadas Statybos inspekcija planuoja turėti iki vasario pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius