-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Architektai pateikė siūlymus, kaip galėtų atrodyti „Žalgirio“ stadiono viešoji erdvė: įvertinkite

Antradienio popietę susirinkę architektai pateikė siūlymus, kaip visuomenei pritaikyti viešąsias erdves buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje. Iš viso nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ viešai skelbtame tarptautiniame konkurse dalyvavo keturios architektų studijos – trys kolektyvai iš Lietuvos ir tarptautinė kraštovaizdžio architektų studija.
Vilniaus savivaldybėje pristatyti "Žalgirio" stadiono atviro viešųjų erdvių konkurso dalyvių darbai
Vilniaus savivaldybėje pristatyti „Žalgirio“ stadiono atviro viešųjų erdvių konkurso dalyvių darbai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gegužės pabaigoje paskelbtam konkursui pasiūlymus pateikė 4 architektų studijos – lietuvių įmonės „B17“, „Arches“ ir SĮ „Vilniaus planas“ bei tarptautinė kraštovaizdžio architektų studija „Martha Schwartz Partners“.

„Mūsų tikslas – šio konkurso metu atrinkti geriausias idėjas ir pasiūlymus viešosioms erdvėms ir jų pagrindu sukurti estetiškai patrauklią aplinką naujajame Vilniaus verslo ir administraciniame centre. Ši teritorija yra centrinė miesto dalis, todėl čia siekiame sukurti patrauklią aplinką, kuri taptų Vilniaus gyventojų ir miesto svečių traukos centru“, – teigė Arvydas Avulis „Hanner“ valdybos pirmininkas.

Penki geriausi darbai bus apdovanoti piniginėmis premijomis. Pirmos vietos nugalėtojas gaus 5 tūkst. eurų, antros – 4 tūkst. eurų, trečios – 3 tūkst. eurų premiją. 4 ir 5 vietos laimėtojams bus skirtos 1,5 tūkst. eurų premijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis ir Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis ir Mindaugas Pakalnis

Konkursui pateiktus darbus vertins komisija, sudaryta iš kraštovaizdžio specialistų, Vilniaus miesto savivaldybės ir „Hanner“ atstovų.

Vienas iš komisijos narių Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis priminė, kad rengti viešą konkursą bendrovė buvo įpareigota savivaldybės. Tačiau, anot jo, praktiką, kuomet viešoms erdvėms kurti rengiamas konkursas ir jo rezultatai pristatomi viešai, bus siekiama įtvirtinti.

„Viešas pristatymas ir konkurso organizavimas yra sveikintina praktika ir sieksime, kad dažniau taip būtų. Norėtųsi, kad būtų dirbama ne tik su vienu architektų kolektyvu, o kad būtų galima pasižiūrėti skirtingus variantus“, – 15min teigė jis.

Viešųjų erdvių statybos darbus numatoma pradėti šių metų rudenį. Iki 2017 metų pabaigos numatoma įrengti pirmąją pėsčiųjų promenados atkarpą. Iš viso į viešųjų erdvių sukūrimą ir įrengimą planuojama investuoti daugiau nei 2 mln. eurų.

Viešosioms erdvėms šiame kvartale numatoma skirti 1,5 ha žemės plotą: visa teritorija bus skirta pėstiesiems, privažiuoti bus leidžiama tik aptarnaujančiam transportui.

Buvusioje stadiono teritorijoje šiuo metu yra statomas 200 kambarių viešbutis „Courtyard by Marriott“ ir 15,5 tūkst. kv. m ploto verslo centras, suplanuoti daugiabučiai. Iš viso į teritorijos plėtrą planuojama investuoti daugiau nei 200 mln. eurų.

Vasario pabaigoje Nacionalinė žemės tarnyba pranešė prokurorų nurodymu ketinanti nutraukti valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį su „Hanner“, esą sklypai išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį – stadiono veiklai. Gegužę „Hanner“ pakeitė detalųjį planą, kuriame, priešingai nei ankstesniame, jau buvo numatyta vieta sporto objektui, nors jo statyti realiai neketinama. Statybos bendrovės savininkas A.Avulis teigė, jog tikisi, kad miesto valdžia pakeis bendrąjį planą, kuriame nebebus stadiono. Šiuo metu naujas Vilniaus bendrasis planas dar rengiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius