-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: kokius namus sostinėje galima įsigyti turint 150-170 tūkst. eurų?

Savaitgalį vykusioje „Būsto mugėje“ nekilnojamojo turto agentūros „Ober-Haus“ būsto departamento vadovas Audrius Šapoka atskleidė, jog pastaraisiais metais Vilniuje itin suaktyvėjo namų pardavimai. Jų parduota 105 per mėnesį, kai anksčiau didžiausias pasiektas rezultatas būdavo apie 80. Tokį suaktyvėjimą greičiausiai lemia tai, kad namai jau nebestatomi kelių šimtų kvadratų – vidutinis namas šiandien yra 100-150 kvadratinių metrų ir tai daro jį įperkamą ir vidutines pajamas gaunančiam vilniečiui. Apie namų pardavimus kalbėjomės su nekilnojamojo turto brokeriais ir apžvelgėme 5 šiuo metu portale Aruodas.lt Vilniuje siūlomus namus.
Portale Aruodas.lt šiuo metu parduodami namai
Portale Aruodas.lt šiuo metu parduodami namai / Aruodas.lt

Ne – žvyrkeliui ir ankštiems kiemeliams

Nekilnojamojo turto bendrovės „Lorus invest“ komercijos direktorius Egidijus Didžiulis 15min teigė, jog butų, ypač statomų arčiau miesto centro, kainos yra tikrai išaugusios. Dėl šios priežasties ieškantys būsto neretai pasveria privalumus ir įvertina, kad už šiek tiek brangiau (o kai kuriais atvejais – tiek pat) galėtų įsigyti visą namą.

„Už 3 kambarių buto kainą mažaaukštės statybos name šiandien jau galima nupirkti visą namą. Manau, kad klientai pasveria šią alternatyvą“, – sako E.Didžiulis.

Namai pabrango maždaug 7000 eurų per objektą – tokios sumos reikia norint pastatyti šiandieninius reikalavimus atitinkantį A+ klasės namą.

Jo klientams dažniausiai rūpi, kad namas turėtų gerą privažiavimą – žvyrkelis, net mažiausia jo atkarpa pirkėjus atbaido. Taip pat norisi, kad namas turėtų kiemelį, didesnį nei prie butų šiuo metu parduodamos pusės aro terasos.

„Žmonės nenori tokių mažų kiemelių. Vis tiek namus perka šeimos, turinčios vaikų, jie rūpinasi, kad būtų, pavyzdžiui, kur pastatyti batutą. Dar vienas iš klientų nuskambantis klausimas: kur yra viešojo transporto stotelė? Susisiekimas visiems aktualus ir Vilniaus miesto savivaldybė galbūt galėtų aktyviau padirbėti šiuo klausimu“, – svarstė E.Didžiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešojo transporto stotelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešojo transporto stotelė

Kai kurie užmiesčio rajonai, tokie kaip Bukiškės, Avižieniai, turi stiprias gimnazijas, tačiau bendrovės „Lorus invest“ atstovas pastebi, kad dažniausiai tėvai, važiuodami į darbus, veža vaikus į miesto centre esančias mokyklas.

Antrinėje rinkoje namai parduodami su visais baldais

Butams nuolat brangstant, pašnekovo teigimu, namai praktiškai nebrango, arba pabrango tiek, kiek kainuoja izoliacinės medžiagos ir rekuperatorius. Tai sudaro maždaug apie 7000 eurų namui – tokios sumos reikia norint pastatyti šiandieninius statybos reikalavimus atitinkantį A+ klasės namą.

E.Didžiulio teigimu, kadangi būsto sandarumas yra skaičiuojamas pagal oro pralaidumą vienam kubiniam pastato metrui, dideles patalpas (pavyzdžiui, daugiabutį) sertifikuoti A+ klasei yra paprasčiau, nei gauti analogišką sertifikatą namui.

Aruodas.lt/Sublokuotas namas Aukštuosiuose Paneriuose
Aruodas.lt/Sublokuotas namas Aukštuosiuose Paneriuose

„Kiek kalbu su sertifikuojančiais žmonėmis, lengviausia sertifikuoti didžiulį prekybos centrą. Taigi namai pabrango tik todėl, kad juos yra brangiau pastatyti“, – sako pašnekovas.

Ar šiandieninė namų pasiūla atitinka paklausą? E.Didžiulis sako, jog šis klausimas – sudėtingas, nes namų niekas negali suskaičiuoti taip tiksliai, kaip suskaičiuojami nauji butai. Yra šimtai smulkių vystytojų, per metus pastatančių nuo kelių iki keliolikos namų, ir jiems tokių verslo apimčių pakanka.

Kai atgavome Nepriklausomybę, visi norėjo turėti daug... Dabar jie labai vargsta su tokių namų pardavimais, nes vieno kvadratinio metro kaina yra didelė, o išlaikymas – brangus.

„Mano manymu, šiuo metu tikrai yra iš ko rinktis ir pasiūla gal net kiek viršija paklausą, tačiau iš klientų girdžių, kad jiems trūksta tinkamų variantų. Greičiausiai taip yra todėl, kad žmogus neranda namo, kuris būtų pastatytas būtent pagal jį“, – sako E.Didžiulis.

Kokie namai šiuo metu parduodami, galite peržiūrėti Aruodas.lt žemėlapyje, paspaudę šią nuorodą.

E.Didžiulio skaičiavimais, namų pardavimai išlieka labai panašūs į praėjusių metų.

Ar namai dažnai parduodami su visa įranga ir baldais? Pašnekovo teigimu, visiškai naujas įrengtas ir baldais apstatytas namas skelbimuose pasirodo itin retai. Įrengti namą vystytojui – didžiulis galvos skausmas. Tačiau namai, kuriuose kelerius metus buvo gyventa, parduodami su visais baldais ir, kaip pastebi E.Didžiulis, „net su indais“.

„Gyventojai išsikelia dėl įvairių priežasčių – ar reikia didesnio, ar mažesnio namo, ar išvažiuoja į užsienį. Jei jie kraustosi į naują būstą, nori viską įsigyti nauja“, – paaiškina pašnekovas.

„Pilių“ jau nebereikia

Kad namų pardavimai auga pritaria ir nekilnojamojo turto agentūros „Laurus Real Estate“ brokeris Matas Mosėnas.

„Per paskutiniuosius pusę metų namų ir kotedžų pardavimai būtent Vilniuje yra labai išaugę. Anksčiau buvo tendencija, kad namus pirkdavo Klaipėdoje ir Kaune, Vilniuje – vien butus. Dabar ji keičiasi. Namų kainos yra šiek tiek paaugusios, tačiau ne taip stipriai, kaip butų rinkoje. Šiame sektoriuje kainos visuomet šiek tiek atsilieka nuo butų kainų: vėliau pakyla ir vėliau nukrenta, jeigu pinga kitas nekilnojamasis turtas. Nes namai – šiek tiek prabangesnis būstas ir jau kiek kita rinka yra žmonių, kurie renkasi tokį būstą“, – svarsto M.Mosėnas.

Į ką labiausiai atsižvelgia namų pirkėjai?

„Bet kokiu atveju pagrindinis kriterijus būna vieta. Tačiau jei yra vaikų, visiems svarbu, kad arti būtų autobusų stotelė, kad privažiavimas būtų patogus. Tuomet rikiuojasi kiti reikalavimai, vienas iš jų – privatumas. Kad sklypas būtų didesnis, prie miškelio, kad iškart už tvoros nebūtų kaimynų namo. Tačiau tokiu atveju arba tokių namų kaina būna didesnė, arba jie būna atokiau už miesto“, – sako M.Mosėnas.

Aruodas.lt/Sublokuotas mūrinis namas Tarandėje
Aruodas.lt/Sublokuotas mūrinis namas Tarandėje

Toliau rikiuojasi namo ploto poreikis, kuris pastaruoju metu taip pat yra stipriai sumažėjęs – niekas nebenori išlaikyti kelių šimtų kvadratų namų, šildyti keliasdešimties kvadratų kambarių ar holų. Vidutinis namų plotas: 100-120 kvadratinių metrų. Net garažų, kaip pastebi „Laurus Real Estate“ nekilnojamojo turto brokeris, atsisakoma.

„Kai atgavome Nepriklausomybę, visi norėjo turėti daug... Dabar jie labai vargsta su tokių namų pardavimais, nes vieno kvadratinio metro kaina yra didelė, išlaikymas – brangus, o tie plotai niekaip neišnaudojami. Šiandien statomuose namuose kiekviena patalpa turi kažkokią paskirtį. Mažėja koridorių, holų plotas, sandėliukai, garažai. Visiems reikalingas tik gyvenamas plotas“, – sakė pašnekovas.

Kalbant apie namo įrengimą, nekilnojamojo turto plėtotojai vis dar pardavinėja pastatytus namus su daline apdaila, tačiau užsienyje praktika visiškai kita: dauguma namų ir butų parduodami jau įrengti. Būtent šiuo bruožu itin išsiskiriame bendrame nekilnojamojo turto rinkos kontekste.

„Tik Lietuvoje egzistuoja toks fenomenas. Tačiau ir mes jau judame link to. Matyt, tokia tendencija atėjo dėl taupymo sumetimų, tačiau šiandien būsto pirkėjai jau nebenori gaišti savo laiko „pasidaryk pats“ veiklai. Visi nori galutinio produkto“, – sako M.Mosėnas.

Šiuo metu, pasak nekilnojamojo turto brokerio, daug namų parduodama aplink Pilaitę, Kalnėnus, Pavilnį, Bajorus, Tarandę, pirkėjams tikrai yra iš ko pasirinkti.

Apžvelgiame 5 šiuo metu parduodamus namus, kurių kainos – iki 170 tūkst. eurų:

Sublokuotas namas Naujuosiuose Gulbinuose

Statyti sublokuotus namus – taip pat pastaruoju metu populiari tendencija. Šis namas, nutolęs 14 kilometrų nuo Vilniaus miesto centro, turėtų patraukti šeimų, auginančių mažylius, dėmesį, nes visiškai šalia – vaikų poliklinika, pradinė mokykla, viešojo transporto stotelės, o vos už poros kilometrų – Gulbino ir mažojo Gulbino ežerai.

Namas racionaliai suplanuotas, tris miegamuosius ir papildomą vonios patalpą įrengiant antrame aukšte, o virtuvės ir svetainės erdvę – pirmajame. Namas dekoruotas natūralaus medžio dekoru ir interjerui parinkti neutralūs žemiški, „lininiai“ atspalviai.

Šis namas turi terasą, dvi automobilių parkavimo vietas, šildomas grindis. Jis parduodamas su minimimalistinio stiliaus virtuvės baldais bei žinomų Europos gamintojų butine technika.

Namo skelbimas publikuojamas portale Aruodas.lt. Namo kainą rasite skelbime, paspaudę šią nuorodą.

Sublokuotas namas Aukštuosiuose Paneriuose

Šis 130-ies kvadratinių metrų ploto namas yra uždaroje „Kalvų terasų“ gyvenvietėje, turi erdvią svetainę, sujungtą su virtuve, lopinėlį žemės terasoje. Šeimininkai parduoda namą su virtuve ir visa jos įranga, skalbimo mašina. Naujai išplėtotame rajone jau veikia mokykla, įrengtos krepšinio ir tinklinio aikštelės.

Namas įrengtas derinant monochrominį koloritą su ryškiomis geltonomis ir juodomis detalėmis, metalo baldais. Name įrengta itin erdvi vonia.

Trakų mėgėjai šį kurortinį miestelį nuo Aukštųjų Panerių automobiliu pasiektų vos per 10 minučių. Taip pat už 3 kilometrų nuo namo yra ežeras.

Daugiau namo nuotraukų rasite spustelėję šią nuorodą.

Rąstinis namas Bajorų soduose

Gyventi rąstiniame name galima ne tik atokioje sodyboje, bet ir Vilniaus pakraštyje. Klasikiniu stiliumi įrengtas rąstinis namas neturi jokios apdailos – vien mąsyvias, nuolat medžiu kvepiančias rąstų sienas. Didžiulė namo terasa atsiveria į pušyną.

Rąstinius namus lietuviai nuo seno vertino dėl specifinio juose egzistuojančio mikroklimato. Namas natūraliai kvėpuoja, išleidžia į aplinką susikaupusią drėgmę. Šis rąstinis namas yra 2010-ųjų metų statybos. Pastaruoju metu rąstinių namų gyvenamajai paskirčiai statyti nebegalima, nes jie neatitinka reikalavimuose numatytos energinės klasės.

Šiame name taip pat įrengtos ąžuolinės grindys bei mediniai langai, kiemas aptvertas, turi 3-4 vietas automobiliams statyti. Namas parduodamas su visais jame esančiais baldais ir buitine technika.

Skelbimą ir parduodamo namo kainą matysite Aruodas.lt, paspaudę šią nuorodą.

Sublokuotas mūrinis namas Tarandėje

Erdvus, klasikiniu stiliumi įrengtas namas turi tris miegamuosius antrame aukšte, trinkelėmis išklotą terasą ir 2 arų dydžio kiemą.

Namas parduodamas su natūralaus medžio baldais, klasikinio stiliaus buitine technika ir santechnika. Interjere išlaikoma vientisa stilistika – vitrininius langus dengia parauktos masyvios užuolaidos, parinktos klasikinio stiliaus durys, grindų ir lubų apvadai. Name įrengtos dvi vonios patalpos, tualetas sumaniai integruotas po laiptais į antrąjį aukštą.

Prie namo įrengta stoginė automobiliui.

Skelbimą rasite paspaudę šią nuorodą.

Mūrinis sublokuotas namas Naujininkuose

Vos prieš metus pastatytas ir itin jaukiai įrengtas 100 kvadratinių metrų namas Naujininkuose turi sandėliuką, tris sanitarinius mazgus (vieną pirmame ir du antrame aukšte), pastogę automobiliui. Antrajame aukšte įrengti du miegamieji. Namas sublokuotas iš dviejų, tad būsimi jo šeimininkai turės tik vienus kaimynus. Taip pat atitvertas erdvus kiemas.

Jo kainą sužinoti galite paspaudę šią nuorodą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius