-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Avulis: Vilniaus butų rinka vėsta

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ duomenimis, per šių metų pirmą pusmetį Vilniuje parduota 18 proc. mažiau naujų butų nei per tą patį laikotarpį pernai. Bendrovės valdybos pirmininko Arvydo Avulio teigimu, Vilniaus nekilnojamojo turto rinkoje jaučiamas atvėsimas, todėl butų kainos kurį laiką turėtų išlikti stabilios.
Arvydas Avulis
Arvydas Avulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Hanner“ duomenimis, Vilniaus naujų butų rinkoje šiemet parduoti 1686 butai. 2017 metais, per tą patį laikotarpį, Vilniaus rinkoje buvo sudaryta 18 proc. daugiau sandorių – pirkėjai įsigijo 2049 naujus butus.

Rinka šiek tiek vėsta

A.Avulis pastebi, kad paskutinius mėnesius Vilniuje neparduodama 300 naujų butų per mėnesį.

„Tai jau signalas, kad rinka šiek tiek vėsta. Gal ankstoka būtų daryti išvadas, bet 2016 metais buvo pasiektas pikas, o tiek pernai, tiek šiemet naujų butų pardavimai mažėja“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė įmonės valdybos pirmininkas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Pasak A.Avulio, šiemet 3,4 proc. sumažėjo ir naujų butų pasiūla, tačiau vadinamasis butų sandėlis vis tiek išlieka didelis – šiuo metu jis siekia apie 4360 butų.

Be to, pastebima, kad šiemet Vilniuje sumažėjo projektų, kuriuose pardavimų beveik nevyksta.

„Paskutinius du mėnesius pastebime, kad padidėjo pasyvių projektų skaičius, bet sumažėjo stagnuojančių projektų skaičius. Matyt, kad pasikeitė vystytojų taktika, nes tie, kurie buvo stagnuojančių kategorijoje, jie pradėjo taikyti kitas rinkodarines taktikas ir jų pardavimai padidėjo“, – aiškino A.Avulis.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, per pirmuosius penkis 2018 metų mėnesius vidutinė kv. m kaina sostinės rinkoje pakilo 0,5 proc. ir gegužės pabaigoje pasiekė 1476 eurus už kv. m – ši kaina išliko 25 proc. žemesnė nei 2007 metų gruodį, kai butų kainos rinkoje buvo pasiekusios aukščiausią lygmenį.

„Abejotina, kad kainos galėtų sparčiai didėti ir antrame pusmetyje. Kurį laiką galime tikėtis, kad kainos bus stabilios“, – kalbėjo A.Avulis.

Išlieka daug biurokratinių kliūčių

Pati bendrovė šių metų pirmą pusmetį Vilniuje pardavė 257 butus – 38 proc. daugiau nei 2017 metais per tą patį laikotarpį. Pirmąjį šių metų pusmetį „Hanner“ sudarytų butų pardavimo sandorių Vilniuje vertė siekė 29 mln. eurų.

„Mūsų projektai „B23“ ir „Žvėryno namai“ buvo perkamiausias rinkoje ir tai padarė įtaką padidėjusiems pardavimams. Daugėja butų pardavimų su visa apdaila. Keičiasi rinkoje požiūris į būsto įsigijimą ir jo įsirengimą savo jėgomis. Daugiau kaip 30 proc. parduodame su visa apdaila“, – kalbėjo A.Avulis.

„Hanner“ duomenimis, pagal pardavimus, 50 proc. Lietuvos nekilnojamojo turto rinkos pasidalina 5 kompanijos, likusią – smulkesni investuotojai. „Hanner“ pardavimų dalis siekia 15 proc. visos rinkos.

„Pasiūloje „Hanner“ turi 5 proc. rinkos, nors metų pradžioje šis rodiklis siekė 8 proc. Tai susiję su tam tikrais trikdžiais, dėl kurių negalime gauti statybos leidimų ir dėl to mažėja mūsų butų portfelis“, – aiškino A.Avulis.

Kompanija planuoja per likusį šių metų pusmetį ir 2019 metus rinkai pasiūlyti po 400 naujų butų. Šiemet ketinama pradėti 2 naujų projektų Utenos ir Algirdo gatvėse statybas, taip pat tęsti projekto „Centro rezidencija“ antrą etapą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius