-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštos energinės klasės butuose Šnipiškėse šildymas atsieis 20 eurų per mėnesį

Nors plėtotojai vis dažniau imasi energetiškai efektyvių daugiabučių statybų, dar mažai pirkėjų renkasi būstą pagal energinę klasę. Tuo tarpu statytojai skuba neigti mitą, kad tokių butų statybos gerokai brangesnės.
A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje
A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje / Įmonės nuotr.

Nuo 2018 metų bus galima statyti tik ne žemesnės kaip A+ energinio naudingumo klasės pastatus. Tačiau tokių namų Lietuvoje galima rasti jau ir šiandien. ​

Netoli Vilniaus centro A ir A+ energinio efektyvumo klasės daugiabučių kompleksą „Žalgirio namai“ plėtojančios bendrovės „NT investicijų sprendimai“ vadovas Andrius Beniušis pasakoja, kad projekto ėmėsi norėdamas išbandyti naujas technologijas.

A klasės daugiabutyje už trijų kambarių 70 kv. m ploto buto šildymą gyventojai per sezoną moka apie 147 eurus.

Jis skaičiuoja, kad A+ klasės daugiabučių statybos, lyginant su B klase, brangesnės 6-7 proc., tačiau tokie namai naudoja 30 proc. mažiau energijos nei A klasės.

„Norėjome išbandyti technologijas, pasižiūrėti, kaip viskas veikia. A+ klasei reikalingas alternatyvios energijos šaltinis, pavyzdžiui, saulės, vėjo. Mes pasirinkome geoterminę energiją, kuri naudojama iki 2 laipsnių šalčio ir, kai temperatūra nukrenta labiau, automatiškai įsijungia Vilniaus miesto tinklų, kuri yra brangesnė“, – skirtumą tarp A ir A+ aiškina A.Beniušis.

Į daugiabučių statybas įmonė investuos 10 mln. eurų. Bendrovė pernai jau pastatė A klasės daugiabutį, o liepą planuoja sertifikuoti A+ klasės daugiabutį.

Įmonės nuotr./A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje
Įmonės nuotr./A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje

Aiškina naudą

A.Beniušio teigimu, A klasės daugiabutyje už trijų kambarių 70 kv. m ploto buto šildymą gyventojai per sezoną moka apie 147 eurus.

A+ klasės daugiabutyje, kurio statybų bendrovė dar nebaigė, bus įrengti 59 butai, iš kurių trečdalis parduota.

A.Beniušis pripažįsta, kad retas pirkėjas išmano apie energinio efektyvumo

klases.

„Žmonėms sakau, kad gyvenant šiuose butuose nereikia vėdinti ir reguliuoti šildymo: tiesiog nustatoma viena temperatūra ir įjungiamas rekuperatorius. Jokio triukšmo, dulkių, oras nuolat keičiamas. Nėra diskomforto, nes visuose kambariuose temperatūra panaši“, – kalba A.Beniušis.

Dar neįvertina

Nekilnojamojo turto agentūros „RE/MAX Citus“ brokerė Irma Arlauskienė pritaria, kad retas pirkėjas domisi energinio efektyvumo klasėmis. Daugeliui rūpi kaina.

„Iš tiesų yra labai skirtingos pirkėjų grupės. Vieni labai vertina energines klases ir supranta jų privalumus, o kiti atvirkščiai – ieško pigesnio varianto. Patraukliausia pirkėjams yra B energinio efektyvumo klasė, prieinama kaina“, – sako ji.

Įmonės nuotr./A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje
Įmonės nuotr./A ir A+ energinio naudingumo daugiabučių kompleksas Vilniuje

Nekilnojamojo turto brokerės nuomone, energetiškai efektyviems daugiabučių projektams šiuo metu nėra didelės paklausos.

„Mano nuomone, tai yra ateities namai ir kol kas žmonės dar sunkokai tai suvokia“, – komentavo I.Arlauskienė.

Nuo lapkričio 1 dienos įsigalios reikalavimas, pagal kurį naujai statomi pastatai turės būti ne žemesnės kaip A energinio naudingumo klasės. Nuo 2018 metų sausio 1 dienos – ne žemesnės kaip A+ energinio naudingumo klasės. ​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius