Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigtos derybos dėl daugiafunkcio komplekso: stadionas ant Šeškinės kalno bus

Vilniaus savivaldybė paskelbė apie derybų su konsorciumu, laimėjusiu konkursą statyti daugiafunkcį kompleksą ant Šeškinės kalno, pabaigą. Pagrindinė miesto vadovų žinia – stadionas bus. Baigti statybas ketinama 2022 m.
Nacionalinio stadiono vizualizacija
Nacionalinio stadiono vizualizacija / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Daugiafunkcio komplekso konkursas baigėsi pavasarį ir jį laimėjo „Axis Industries“ su bendrovėmis „Venetus Capital“, „Kauno arena“ ir architektų įmonėmis „Populous“ bei „Cloud architektai“. Antrasis konkurso dalyvis – bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ – iš konkurso buvo pašalintas, sprendimą skundė teisme, bet nieko nelaimėjo.

Derėtis baigė

Nuo pavasario vyko derybos su konsorciumu, bet jos baigėsi. Apie derybų pabaigą kalbėję Vilniaus meras Remigijus Šimašius ir savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tikino, kad stadioną Lietuvos sostinė pagaliau turės.

„Turiu gerą žinią, kad sėkmingai baigėme derybas dėl nacionalinio stadiono ir daugiafunkcio komplekso, išspręsti visi klausimai – ir patys didžiausi, ir patys smulkiausi, įskaitant ir tuos, dėl kurių prieš 30 ir 15 metų pradėtos statybos nebuvo užbaigtos. Šiandien visi klausimai išspręsti, esame finišo tiesiojoje, belieka tik Finansų ministerijai formaliai patvirtinti, kad viskas užbaigta, tarybai patvirtinti derybų rezultatus. Noriu pasidžiaugti, kad skeptikai, sakę, jog tokiomis sąlygomis neatsiras dalyvių, yra neteisūs, atsirado dalyvių, bet geresnėmis sąlygomis, nei buvo numatytos minimalios, suderėta“, – optimizmo nestokojo R.Šimašius.

Konsorciumo atstovas Julius Dovidonis 15min patvirtino, kad konsorciumas sutartį yra pasiruošęs pasirašyti, telieka sulaukti, kada savivaldybė gaus atsakingų institucijų pritarimą.

Konkursą laimėjęs konsorciumas kompleksą, kuriame būtų futbolo stadionas, trys lauko futbolo aikštės, šešios dengtos krepšinio aikštelės, kultūros centras, biblioteka, vaikų darželis ir nacionalinis sporto muziejus, siūlė pastatyti už 79,9 mln. eurų. Paties futbolo stadiono kaina pasiūlyme sudaro 33,8 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio

Hibridinė danga

„Derybos baigtos, turime rezultatus. Reikia akcentuoti, kad ten bus ne tik stadionas, bet ir didelis sporto kompleksas – trys papildomos futbolo aikštės, neformalaus ugdymo centras, kuriame ir krepšinio, rankinio aikštelės, kas padės pakelti ne tik futbolo, bet ir lengvosios atletikos, ir kitų sporto šakų lygį“, – teigė P.Poderskis.

Jis pripažino, kad derėtis nebuvę lengva su vienu likusiu dalyviu. Vis dėlto rezultatas tenkina, nes projektas, koks yra dabar, ir keliaus į Finansų ministeriją, savivaldybės kontrolieriui ir galiausiai savivaldybės tarybai, yra geras Vilniui ir Lietuvai.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Poderskis ir Remigijus Šimašius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Povilas Poderskis ir Remigijus Šimašius

Stadionas turės hibridinę dangą – natūrali danga bus sustiprinta dirbtinės žolės intarpais, tokia pasaulyje naudojama geriausių klubų stadionuose, kuriuose žaidžiama daugiausia rungtynių, tikina savivaldybės atstovai.

Kaina – 80 ar 100 mln. eurų?

Sutartį su konkurso laimėtoju tikimasi pasirašyti jau šiemet, o kitąmet prasidėtų griovimo ir projektavimo darbai.

Mes visada sakome – apie 100 mln., bet tam tikri dėmenys keitėsi projekte ir derybų metu mes kai kurių neaktualių dalykų atsisakėme, kai kurių papildomai įsigijome, – sakė P.Poderskis.

Bendra projekto sąmata, kaip nurodoma Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai, siekia 80 mln. eurų. Tačiau administracijos direktorius itin tiksliai sumos įvardinti nelinkęs.

„Suma yra maždaug tokia, kokia nurodyta. Mes visada sakome – apie 100 mln., bet iš tikrųjų tam tikri dėmenys keitėsi projekte ir derybų metu mes kai kurių neesminių, neaktualių dalykų atsisakėme, kai kurių papildomai įsigijome – papildomi apšilimo laukai, papildomas disko metimo sektorius“, – kalbėjo P.Poderskis.

Finansavimo mechanizmas yra toks, kad koncesininkas finansuos projektą savo lėšomis, o vėliau suteikiančiosios institucijos – savivaldybė, Vyriausybė, struktūriniai projektai – sumokės už sukurtą rezultatą, aiškino administracijos direktorius.

Planuojama, kad 22 ha komplekso teritorijoje įrengtas futbolo stadionas talpins ne mažiau kaip 15 tūkst. žiūrovų.

Planuoja ir infrastruktūrą aplinkui

Keisis ne tik apleistas stadionas, bet ir jo aplinka. Planuojama, kad į stadioną galima bus ateiti pėsčiomis nuo Ukmergės gatvės pusės iš apačios, o atvažiuoti tuneliu po Ozo gatve.

Automobilių stovėjimo aikštelės numatomos šalia „Akropolio“, dabar ji yra naudojama prekybos centro. Dar viena atsiras kampe ties Ozo gatve. „Stengsimės, kad prieigos būtų sutvarkytos iki daugiafunkcio komplekso užbaigimo. Darbai prasidės kitais metais. Numatomas pėsčiųjų viadukas, kelios jungtys su kitomis gatvėmis ir tunelis iš Ozo gatvės“, – teigė P.Poderskis.

Kasmet stadiono išlaikymui planuojama skirti apie 500 tūkst. eurų, iš jų pusę mokęs savivaldybė.

Dar birželį nacionalinio stadiono Vilniuje statybų ir koncesijos konkurso laimėtoja „Axis industries“ skelbė, kad ji su partneriais sutinka pati finansuoti statybas, tai yra nereikalaus, kad pinigai būtų sumokėti iš anksto.

Numatoma, kad koncesininko sutartis turėtų būti pasirašoma 25 metams, o šalia prekybos centro „Akropolis“ pastatytas kompleksas priklausytų Vilniaus savivaldybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius