-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už kiek butą galima išsinuomoti Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje: per metus brango visur

Smarkiai išaugęs poreikis ir dėl to prarasta pusiausvyra tarp pasiūlos ir paklausos augino būsto nuomos kainas. Ekspertai prognozuoja, kad jos kops dar aukščiau. 15min domėjosi, už kiek būstą šiuo metu galima išsinuomoti Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.
Būsto nuoma
Būsto nuoma / 123RF.com nuotr.

Prarasta pusiausvyra tarp pasiūlos ir paklausos

Naršantieji po skelbimų portalus ir ieškantys būsto išsinuomoti netruko pastebėti, kad kainos išaugusios. Pasak „Realdata“ direktoriaus, NT analitiko Arnoldo Antanavičiaus, pagrindinė to priežastis – stipriai išaugusi paklausa ir dėl to atsiradęs pasiūlos-paklausos disbalansas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Arnoldas Antanavičius

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė antrina, kad iš tiesų pastebima išaugusi butų nuomos paklausa ir sumažėjusi pasiūla.

„Butų nuomos pasiūlymų skaičius šiemet yra pastebimai pakitęs. Mūsų nekilnojamojo turto portale sausio pirmoje pusėje buvo apie 1900 aktyvių skelbimų apie butų nuomą. Vasario pirmoje pusėje – virš 2000, kovo pirmoje pusėje – jau apie 1500, balandžio – daugiau kaip 900“, – su 15min skaičiais dalijasi V.Steponavičiūtė.

Pasak jos, aktyvių skelbimų apie butų nuomą skaičius yra sumažėjęs daugiau nei perpus. Tiesa, per paskutinį mėnesį skelbimų skaičius šiek tiek ūgtelėjo – šiuo metu siekia kiek daugiau nei 1000.

Nuomai esant tokiai paklausiai, šiemet sausį-balandį pasiūloje buvo butų, kurių nuomos pasiūlos vidutinė kaina siekė apie 12,9 Eur/kv. metrą (apie 16 proc. daugiau nei pernai sausį-balandį), Kaune – apie 9,5 Eur/kv. metrą (13 proc. daugiau), Klaipėdoje – apie 8,5 Eur/kv. metrą (apie 20 proc. daugiau).

„Pasiūla tiek susitraukusi, kad į nuomos rinką buvo metama bet kas. Šiek tiek padažė ir įmetė už neadekvačią kainą. Problema ta, kad naujo būsto pasiūla yra maža“, – kad pasiūla nespėja patenkinti poreikio sako Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija vadovas Mindaugas Statulevičius.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Vis dėlto į dabartines kainas nuomos rinkoje jis siūlo žiūrėti kaip į pageidavimų koncertą.

„Yra įsivaizdavimas, kad nuomos rinkoje yra tiek blogai, kad galima paprašyti bet kiek ir atsiras tokių, kurie sutiks mokėti“, – 15min teigė M.Statulevičius. Jis primena, kad visuomet galimos derybos.

Vilnius

Aruodas.lt skaičiavimais, šių metų balandžio pabaigoje vieno kambario buto nuoma sostinėje atsiėjo vidutiniškai 440 Eur (palyginti praėjusiais metais tuo pačiu laiku – 350 Eur). Tai reiškia, šįmet už tokį pat vieno kambario butą sumokama jau 90 Eur brangiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius