Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Būsto ABC. Ar namelis medyje yra laikomas statiniu ar ne?

Namelis medyje yra statinys ar ne? 15min „Būsto ABC“ pasiteiravo, ką tokių objektų statytojams reikėtų žinoti
Prabangus namas medyje Švedijoje
Namas medyje / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

„Noriu tiksliai sužinoti, ar planuojamas įrengti iki 20–25 kv. m namelis ant platformos tarp medžių bus laikomas STATINIU, jei jis neturės jokios atramos į žemę? Infostatybos ekspertai vieno atsakymo tekste įrašė frazę, kad nebus laikomas daiktas statiniu, jei jį galima neišardžius perkelti į kitą vietą, kad nesumažėtų jo vertė. Manau, kad bute esančią sekciją ar spintą, lovą neišardžius neįmanoma perkelti į kitą vietą, todėl ši biurokratų frazė, matyt, perteklinė?“ – 15min „Būsto ABC“ klausė skaitytojas Rimantas.

15min „Būsto ABC“ pasiteiravo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), ką apskritai reikia žinoti apie tokius namelius? Jiems reikia kokio nors leidimo? Ar jie laikomi statiniais?

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite naujoje „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

VTPSI atstovė Diana Dambrauskienė 15min „Būsto ABC“ aiškino, jog statybos įstatyme nustatyta, kad statinys yra nekilnojamasis daiktas (pastatas arba inžinerinis statinys), turintis laikančiąsias konstrukcijas, kurios visos (ar jų dalis) sumontuotos statybos vietoje atliekant statybos darbus.

„Civiliniame kodekse nurodyta, kad nekilnojamieji daiktai pagal prigimtį yra žemės sklypas ir su juo susiję daiktai, kurie negali būti perkeliami iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės“, – aiškino ji.

D.Dambrauskienės teigimu, atsižvelgiant į Statybos įstatyme įtvirtintą statinio sąvoką, objektas laikomas statiniu tik tada, kai jis atitinka visas šias sąlygas:

– yra nekilnojamasis daiktas, kurio negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės;

– turi laikančiąsias konstrukcijas;

– sukurtas vykdant statybos darbus.

„Taigi paklausime nurodytas „namelis ant platformos tarp medžių“ būtų laikomas statiniu pagal Statybos įstatymo nuostatas, jei jis atitiktų visas paminėtas sąlygas“, – paaiškino D.Dambrauskienė.

Anot D.Dambrauskienės, VTPSI nuomone, norint įrengti tokį objektą („namelį ant platformos tarp medžių“), reikėtų vertinti konkrečią situaciją. Ar toks objektas („namelis ant platformos tarp medžių“) sumontuojamas statybos vietoje ir ar nėra galimybės jo neišardžius perkelti į kitą vietą (pagal Statybos įstatymo nuostatas objektas būtų laikomas statiniu), ar pagamintas objektas („namelis ant platformos tarp medžių“) atgabentas bei pritaisytas prie (tarp) medžio (-ių) ir yra galimybė neišardžius jį perkelti į kitą vietą (pagal Statybos įstatymo nuostatas objektas nelaikomas statiniu).

Jeigu objektas („namelis ant platformos tarp medžių“) atitiktų statinio požymius, tai jo kategorija būtų nustatoma pagal statybos techninio reglamento STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ nuostatas. Jei namelis medyje pagal jo parametrus priskirtinas I ar II grupės nesudėtingiesiems statiniams, jiems statyti statybą leidžiantis dokumentas privalomas statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo 1 punkte nustatytais atvejais.

„Pažymėtina, jog Žemės įstatymas įpareigoja žemės savininkus ir kitus naudotojus naudoti žemę pagal pagrindinę naudojimo paskirtį ir naudojimo būdą (21 str.).

Taigi galimybė konkrečioje vietoje statyti tam tikros, STR 1.01.03:2017 „Statinių klasifikavimas“ nurodytos, paskirties statinį priklauso nuo žemės sklypo paskirties ir jo naudojimo būdo (žr. Žemės naudojimo būdų turinio aprašą, patvirtintą Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2013 m. gruodžio 11 d. įsakymu Nr. 3D-830/D1-920)“, – tikino D.Dambrauskienė.

Kai objektas („namelis ant platformos tarp medžių“) nepriskiriamas statiniams, Statybos įstatymo ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nuostatos netaikomos.

„Tiek statinį (nekilnojamąjį daiktą), tiek ir kilnojamąjį daiktą įrengiant tarp medžių ar medžiuose, reikėtų atkreipti dėmesį į medžių rūšį, amžių, šakų išsidėstymą, stengtis nesukelti miškui neigiamų veiksnių, nepakenkti medžiams, nekirsti aplink stovinčių ir galbūt trukdančių medžių, nedaryti žalos miškui ir aplinkai, elgtis atsakingai, nesukelti pavojaus sau ir miško lankytojams, saugoti biologinę įvairovę, laikytis įstatymų ir kitų teisės aktų nustatytų reikalavimų. Apie medžio sutvirtinimą galėtų instruktuoti arboristai ar dendrologai“, – sakė VTPSI atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius