Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto ABC. Kada verta rinktis plastikinius, o kada medinius langus: statybų įmonės vadovo komentaras

Nors pardavėjai sako, kad lyginti plastikinių ir medinių langų negalima, pirkėjams dažnai kyla klausimų, o tai kuo jie skiriasi? Kada geriau rinktis vienus ar kitus? 15min „Būsto ABC“ statybos įmonės vadovas papasakojo, kada kokius verta rinktis.
Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones
Kad langai žvilgėtų, nebūtina naudoti agresyves chemines valymo priemones / 123RF.com nuotr.

15min „Būsto ABC“ paklausė, kuo skiriasi plastikiniai ir mediniai langai? Ir kada kokius reikėtų/patariama rinktis? Paprašėme pakomentuoti esminius šių langų skirtumus, kokiomis savybėmis pasižymi, kokie jų trūkumai?

Atsakymo nerandate interneto platybėse? Klauskite specialisto! Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt. Atsakymo ieškokite „Verslo“ rubrikoje „Būsto ABC“.

Statybų ir rangos darbų įmonė „Regina ir Co“ direktorius Vaidas Misius pastebi, kad dažniausiai žmonės savo būstuose (net 70 proc. visų objektų) renkasi plastikinius langus. Likusi dalis (30 proc.) medinius arba medinius aliuminiu apkaustytus langus.

„Medinius langus paprastai renkasi tie, kuriems aktualūs stilingesni, stabilesni ir ekologiškesni sprendimai“, – tikino jis.

V.Misiaus teigimu, nesvarbu ar pasirinksite plastikinius langus ar medinius, šilumine varža vienas nuo kito jie žymiai nesiskirs. Tačiau reikia nepamiršti, kad būtina atkreipti dėmesį į stiklų kiekį iš kelių stiklų susideda pats paketas (2–3 stiklai, vadinami kameromis).

„Tiek medinių tiek ir plastikinių langų šiluminės savybės priklauso nuo langų rėmų pločio, kamerinės struktūros, specialių užpildų ir, žinoma, techniškai tvarkingo jų sumontavimo. Netinkamai atliekant lango montavimą, nukenčia ne tik sandarumas, bet ir paties lango tvirtumas kaip vienos iš sudedamųjų namo dalių“, – kalbėjo jis.

Pasak V.Misiaus, kalbant apie atsparumą drėgmei įprasta manyti, kad plastikiniai langai šioje vietoje yra pranašesni už medinius langus, nes jų neveikia šilumos ir drėgnumo skirtumai ir lango rėmo konstrukcijos išlieka stabilios. Tačiau ir šiuolaikiniai mediniai langai nenusileidžia plastikiniams langams.

„Gamybos metu mediniai profiliai yra impregnuojami, dažomi ir padengiami reikiamomis medžiagomis, kurios sulaiko drėgmę ir išlaiko stabilias lango konstrukcijas. Dėl to, kad mediena yra natūrali medžiaga, langų profiliai kur kas stabilesni nei plastikinių langų – yra tvirtesni, mažiau kraiposi, nesipučia ir beveik nereikalauja papildomų reguliavimų eksploatacijos laikotarpiu. Tiesa, jūrinio klimato zonose rekomenduojama dėti medinius langus, apkaustytus aliuminiu, dėl specifinių oro sąlygų“, – patarė jis.

V.Misius atkreipė dėmesį, kad medinių langų kaina yra apie 30–35 proc. didesnė už plastikinių. Nors, jo nuomone, šis pasirinkimas yra ekologiškesnis ir tarnaus ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius