-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būsto rūmų vadovas: Lietuvos daugiabučių ūkis – Europos autsaideris

Nepakeitus daugiabučių priežiūros ir valdymo politikos, šalis šioje srityje liks Europos autsaidere, tvirtina Lietuvos būsto rūmų prezidentas. Juozo Antanaičio teigimu, Lietuvoje trūksta valstybės vizijos, kas ir kaip turėtų rūpintis daugiabučių ūkiu.
Renovuotas daugiabutis Vilniuje
Daugiabutis Vilniuje / BETA nuotr.

„Jeigu Europoje būstų valdyme važiuojama asfaltuotais keliais su mersedesais, mes dar su vyžomis klampojame pelkėse“, – penktadienį diskusijoje apie daugiabučių namų valdymą Seime tvirtino J.Antanaitis.

Pasak jo, prasidedant Seimo diskusijoms dėl naujos daugiabučių valdymo tvarkos, reikėtų ne tik įsigilinti, kaip šis ūkis veikia įvairiose šalyse, bet ir su būstų valdytojais, specialistais aptarti ir identifikuoti keistinas sritis.

Seimui jau yra pateiktos dviejų „valstiečių“ pataisos dėl naujos daugiabučių valdymo tvarkos. Siūloma, kad ateityje bendrijas būtų galima steigti tik viename name, o ne keliuose, kaip dabar, prekės, darbai ir paslaugos turėtų būti perkamos per Centrinę perkančiąją organizaciją, savivaldybėms planuojama leisti bausti pirmininkus už mažareikšmius pažeidimus, bendrijos privalėtų parengti naujus įstatus ir įregistruoti juos Registrų centre.

Lietuvos būsto rūmai bei Daugiabučių gyventojų teisių gynimo organizacijos parlamentarų siūlymus kritikuoja. Pernai rudenį Seime įregistruoti projektai dar nesvarstomi, jiems daug priekaištų pateikė ir Seimo teisininkai, daugiabučių namų bendrijos. Pakeitimų iniciatoriai žada į visus priekaištus atsižvelgti, bet kol kas jokių siūlomų pakeitimų nėra.

Pasak J.Antanaičio, 2004 metais patvirtinta nacionalinė Būsto strategija buvo pažangus dokumentas, tačiau jis prieš trejus metus atšauktas Vyriausybei matant, jog numatyti svarbiausi siekiai daugiabučių namų ūkio valdyme liks neįgyvendinti. J.Antanaičio teigimu, tokiu būdu žlugo ir planai, kad 2020 metais bendrijos turėtų veikti 80 proc. šalies daugiabučių.

„Nėra strategijos, nėra atsakomybės, atskaitomybės ir kontrolės. Panaikinus ją, nebežinome, kur einame, ko siekiame, ką turime turėti 2025-aisiais, 2050 -aisiais“, – sakė J.Antanaitis.

Naują Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų valdymo įstatymo projektą pateikė „valstiečiai“ Lauras Stacevičius ir aplinkos ministras Kęstutis Mažeika. Pakeitimų iniciatoriai sako, kad jais siekiama skatinti namų savininkus aktyviau dalyvauti sprendžiant namo priežiūros klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius