-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiame „Žalgirio“ stadione po dvejų metų iškils futbolo aikštės dydžio aikštė

Nugriauto „Žalgirio“ stadiono teritorijoje iškils vienos žymiausių pasaulyje kraštovaizdžių architekčių Marthos Schwartz darbas. Jos vadovaujama kraštovaizdžio architektų studija „Martha Schwartz Partnership“ Londone suprojektavo viešąsias erdves: aikštę, promenadą, skverus. Dalimi promenados vilniečiai galės vaikščioti jau kitų metų pavasarį, o visas projektas turėtų būti baigtas po dvejų metų.
Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje
Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje / „Martha Schwartz Partners“

Visa viešoji erdvė užims ketvirtadalį viso sklypo. Į viešųjų erdvių projektą „Hanner“ investuoja 2 mln. eurų, o bendra investicija į infrastruktūrą turėtų siekti apie 10 mln. eurų.

„Tai buvo stadionas, bet teritorija buvo uždara, čia nevyko daug renginių, ypač pastaruosius 10 metų ši vieta labiau asocijavosi su apleista teritorija. Manome, kad tos investicijos atvers ir padarys ją patrauklią“, – teigė „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje
„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje

Viešoji erdvė sudarys ketvirtadalį visos „Žalgirio“ stadiono teritorijos – 1,5 hektaro.

„Viešąją erdvę formuos promenada, aikštė ir du skverai. Pagrindinis akcentas – promenada – 260 m ilgio pėsčiųjų gatvė, kuri prasidės nuo Rinktinės gatvės iki Sporto rūmų. Per vidurį bus suformuota aikštė, kuri bus panašaus dydžio kaip futbolo aikštė“, – pasakojo A.Avulis.

Pirmas promenados etapas ir skveras prie „Marriott“ viešbučio bus baigtas kitų metų antrą ketvirtį. Kita promenados dalis – 2018 metų III ketvirtyje. Aikštė iškils po dvejų metų.

Erdvė primins stadioną

„Pagrindinis įkvėpimas kuriant erdvę buvo Gedimino kalnas, vietos reljefas, upė, medžiai ir parkai. Mes visada ieškome individualių, vienai erdvei tinkančių sprendinių. Sprendiniai būna išraiškingi, skulptūriški ir kuria vietos dvasią, kur prieš tai jos nebuvo arba ji buvo primiršta“, – sakė „Martha Schwartz Partnership“ partneris, architektas Matthew Shortas.

„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje
„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje

„Terra Firma LT“ kraštovaizdžio architektės, padedančios Londono studijai, Ramunės Sanderson teigimu, erdvėms Vilniuje sukurti bus naudojami šimtai kraštovaizdžio architektūros elementų.

„Projekte derinami vandens, apšvietimo, želdinių, laisvalaikio infrastruktūros sprendiniai. Pavyzdžiui, viešosiose erdvėse naudojami šeši skirtingi apšvietimo tipai, būtent šiam projektui kuriami stiklo pluošto šviestuvai, kurių aukščiausias sieks 8 metrus, o atstumas tarp atramų bus 18 m. Taip pat bus atvežti 170 medžių. Visi jie bus sodinami specialiai jiems suformuotose dirbtinėse kalvelėse su individualiomis drėkinimo, apšvietimo sistemomis. Bus sodinami jau paaugę medžiai“, – teigė R.Sanderson.

Pasak jos, teritorijoje taip pat bus sumontuoti penki skirtingi vandens sprendinių tipai – nuo fontano, užimančio beveik 150 kv. metrų plotą, iki lietaus vandens baseinėlių, taip pat sumontuoti dešimtys suolelių, tribūnų. Žiemos renginiams prie „Business Stadium West“ verslo centro bus sukurta šildoma lauko tribūna.

Viešosioms erdvėms šiame kvartale numatoma skirti 1,5 ha žemės plotą: visa teritorija bus skirta pėstiesiems, privažiuoti bus leidžiama tik aptarnaujančiam transportui. Per promenados vidurį drieksis dviračių takas.

„Sprendiniai ir projektas iš pirmo žvilgsnio atrodo drąsus, tačiau visame pasaulyje didėja problema suniveliuotų viešųjų erdvių, kurios viena nuo kitos nesiskiria. Keliaudamas per miestus matai tuos pačius sprendinius, medžiagas, kartais net tuos pačius gaminius. Išraiškos ir vietos pajautimo labai trūksta. Šiuo projektu tai daroma su kaupu, kad Vilnius turėtų naują erdvę, nebūtinai besisiejančią su senamiesčiu, o su visiškai nauju įkvėpimu. Kad tai būti unikali, vienetinė erdvė ir pamatęs ją nuotraukoje atpažintum, kad čia Vilnius“, – tikino R.Sanderson.

„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje
„Martha Schwartz Partners“/Viešoji erdvė buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje

Dalis suolelių iš buvusių „Žalgirio“ stadiono tribūnų galbūt bus panaudotos aikštėje.

„Mes norime, kad jie (suoleliai iš tribūnų – 15min) būtų, bet ten reikia suderinti spalvas. Sandėly dar laikome apie 100 kėdučių, visas kitas išdalijome, dalį paėmė lenktynininkas, kuris įrenginėjo kartodromą. Negaliu pasakyti, kiek pavyks originalių išnaudoti, kiek reikės naujų, bet jų bus tikrai“, – sakė A.Avulis.

Rengs kalėdines muges

Pasak „Hanner“ valdybos pirmininko, bus stengiamasi, kad viešojoje erdvėje būtų gyvybės. Verslo centre bus įrengtos kavinės, parduotuvės, į kurias bus galima patekti iš promenados. Taip pat planuojama rengti įvairius renginius, kalėdines muges.

„Idėjų yra labai daug ir svarstoma, kokie renginiai vyks. Pradiniame etape, kitais metas ir artimiausius dvejus metus renginius numatę daryti promenadoje. Tai galės būti ir kalėdinė mugė, kaip dabar vyksta, kiti renginiai. Tai bus pėsčiųjų gatvė, atribota nuo gatvės, joje turėtų būti pakankamai jauku ir malonu praleisti laiką“, – tikina jis.

Buvusioje stadiono teritorijoje šiuo metu yra statomas 200 kambarių viešbutis „Courtyard by Marriott“ ir 15,5 tūkst. kv. m ploto verslo centras, suplanuoti daugiabučiai. Iš viso čia numatyta 120 tūkst. kv. m ploto biurų patalpų, o po visa teritorija bus įrengta 2 tūkst. vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Iš viso į teritorijos plėtrą planuojama investuoti daugiau nei 200 mln. eurų.

Šių metų vasario pabaigoje Nacionalinė žemės tarnyba pranešė prokurorų nurodymu ketinanti nutraukti valstybinės žemės sklypo nuomos sutartį su „Hanner“, esą, sklypai išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį – stadiono veiklai. Gegužę „Hanner“ pakeitė detalųjį planą, kuriame, priešingai nei ankstesniame, jau buvo numatyta vieta sporto objektui, nors jo statyti realiai neketinama. Statybos bendrovės savininkas A.Avulis teigė, jog tikisi, kad miesto valdžia pakeis bendrąjį planą, kuriame nebebus stadiono. Naująjį Vilniaus bendrąjį planą ketinama baigti rengti šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius