Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Danske“ Vilniuje praplėtė savo miestelį, bet iki metų pabaigos leis darbuotojams dirbti iš namų

Paskutinį vasaros penktadienį vienas didžiausių darbdavių Lietuvoje – „Danske Bank“ sostinės Saltoniškių gatvėje atidarė jau šeštąjį savo biurų pastatą. Tiesa, reaguodama į antrąją COVID-19 bangą, įmonė daugiau nei 4 tūkstančiams darbuotojų iki naujųjų metų leido dirbti nuotoliniu būdu, be to, svarstoma atsisakyti kai kurių pastatų.
„DC Valley“ slėnis Vilniuje
„DC Valley“ slėnis Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šeštame 15 tūkst. kv. m ploto pastate Žvėryno rajone dirbs apie 1 tūkst. žmonių. Šiuo metu „Danske Bank“ ir Globalių paslaugų centre Vilniuje dirba apie 4 tūkst. darbuotojų. Panašu, kad išsiplėtęs miestelis kol kas bus tuštesnis – visiems darbuotojams leista dirbti iš namų iki pat naujųjų metų.

Leis dirbti iš namų

Globalių paslaugų centro vadovė Aistė Gataveckienė 15min sakė, kad ir pastaruosius 3-4 mėnesius banko darbuotojai dirbo nuotoliniu būdu. Darbuotis iš namų jiems leista iki metų pabaigos.

„Ne atskiru leidimu kažką darome. Kuriame darbo aplinką, kuri yra savaime lanksti. Be abejonės, stebime situaciją, rekomendacijas ir siekiame, kad mūsų darbuotojai ir darbo aplinka būtų maksimaliai saugi, ir kad būtų aprūpinti. Mano akimis, čia yra normalus balansavimas ir manevravimas. Mes suteikiame galimybę dirbti nuotoliniu būdu“, – 15min sakė ji ir pridūrė, kad per šį laikotarpį banke fiksuoti 2 susirgimai koronavirusu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Gataveckienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aistė Gataveckienė

Taip pat, A.Gataveckienės teigimu, vertinant dabartinę situaciją, įmonė gali svarstyti atsisakyti kai kurių biurų pastatų.

„Viso šito laikotarpio metu keičiasi suvokimas, kas yra darbo vieta. Jei anksčiau skaičiuodavome, kad turime 1000 žmonių, reikia 1000 darbo vietų. Dabar, žinoma, nereikia. Toliau keliame uždavinius suprasti, o kiek reikia ir kokio tipo.

Aišku, tikrai atsiras galimybių surasti optimizavimo sprendimų. Turime terminuotų sutarčių. Dabar turime dvi lokacijas, kur nuomojamės po pusę metų, nes nebūdavo vietos visiems. Natūralu, kad kažkada galbūt tiesiog nepratęsime“, – penktadienį kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje

Be to, A.Gataveckienė pripažįsta, kad artimiausiu metu tokio spartaus augimo, koks buvo matomas iki šiol banke, nebus.

„Tokios žymios ir įspūdingos kelionės, kokie buvo paskutiniai aštuoni metai, tai turbūt tikrai neturėtume stebėti ateinantį periodą. Svyravimas gali būti, tai normalus atsakas į poreikį. Neturime vizijos padvigubinti (darbuotojų skaičiaus)“, – teigė ji.

Keičia darbo principus

Pernai „Danske Bank“ pradėjo keisti darbo organizavimo principus. Anot A.Gataveckienės, pritaikęs tarp startuolių paplitusius darbo principus, angliškai dar vadinamus „Agile“, bankas pereina prie skirtingų profesijų specialistus sujungsiančių lanksčių darbo grupių (angl. Tribes ir Squads) ir paprastesnės struktūros. Taip siekiama veikti efektyviau, suteikti daugiau autonomijos darbuotojams priimant sprendimus ir greičiau reaguoti į klientų poreikius.

„Nesakyčiau, kad ši transformacija kažkuo turėtų nustebinti, tai normalus etapas didelei organizacijai. Pokyčių tikslas – pasiekti lengvesnį, paprastesnį, efektyvesnį banką ir jo klientą. Esminė transformacijos linija yra tai, ką vadiname „better ways of working“ (liet. geresnis būdas dirbti). Jos esmė, keistis nuo tradicinių arba labiau įprastų darbo metodų į „Agile“ metodologijos pusę. Dėl ko išeis greitesnis, paprastesnis produktų, procesų vystymas“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje

A.Gataveckienės teigimu, iki šiol darbas vykdavo sudėtingais, kompleksiniais ir ilgalaikiais projektais. Tačiau dabar darbuotojai tuos pačius projektus turėtų skaidyti į etapus, dėl ko tikimasi greičiau vykstančių procesų.

„Naujas modelis reiškia, kad iš esmės išardai esamą organizaciją, paimi skirtingų sričių specialistus į mažas grupeles. Pavyzdžiui, IT specialistai dirba kartu su klientų aptarnavimo darbuotojais, jie tampa kartu dirbančia maža komanda. Tarkim, jie sugalvoja produkto ar paslaugos pagerinimą klientams, tuomet jie greitai sumeta pajėgas nedarydami 2 metų trukmės projektų, tačiau greitai per savaites ar mėnesius testuoja ir paleidžia į rinką“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje

Biurų pastatą suprojektavo bendrovė „Archinova“, pastatė statybų bendrovė „Mitnija“, o interjero sprendimais rūpinosi įmonės „A2SM“ dizaineriai. Pastato savininkas – bendrovė „Eastnine“, o vystytojas – „Galio Group“.

Ant pastato stogo įrengti saulės kolektoriai, įdiegtos antrinio lietaus vandens panaudojimo bei automatizuoto energinių resursų valdymo sistemos.

Pastato architektūriniai ir interjero dizaino sprendimai atspindi pasirinktą raudonos saulės šviesos nušviesto slėnio tematiką.

„DC Valley“ yra šeštasis „Danske“ miestelio biurų pastatas. Miestelį užbaigs šiuo metu statomas septintasis komplekso pastatas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„DC Valley“ slėnis Vilniuje

„Danske Bank“ pernai nutarė stabdyti banko veiklą Baltijos šalyse. 2019-ųjų vasarį Estijos finansinės priežiūros tarnyba uždraudė „Danske Bank“ filialo Estijoje veiklą.

Prieš kelerius metus „Danske Bank“ Baltijos šalyse jau atsisakė mažmeninės ir privačios bankininkystės bei paslaugų vietos verslui. Šiemet banko Lietuvos filialas privačių klientų paskolų portfelį už 108 mln. eurų pardavė Šiaulių bankui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius