Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo inspekcija: Kauno stadioną stačiusiems turkams nesumokėta už 3–5 mėnesius, nuslėptos traumos

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pranešė baigusi „KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi“ filialo „KAYI Construction“ ir statybos objekto „S. Dariaus ir S. Girėno“ stadionas“ patikrinimą. Tyrimo metu nustatyta, kad daliai turkų darbininkų nesumokėta už 3 mėnesius darbo, kitiems – už 5. Taip pat nustatyta, kad darbdavys nuslėpė ir dviejų darbuotojų patirtas traumas. Įmonei skirta 150 eurų bauda ir surašytas reikalavimas patvirtinti įmonėje darbo apmokėjimo sistemą.
Darbuotojai iš Turkijos skelbia bado streiką
Darbuotojai iš Turkijos skelbia bado streiką / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

VDI teigimu, tyrimas buvo pradėtas viešoje erdvėje paskelbus informaciją, kad Turkijos įmonė, vykdanti S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbus, nemoka atlyginimų darbuotojams iš Turkijos.

„Tyrimo metu nustatyta, kad darbdavys nevykdė darbo sutartimis jam nustatytos pareigos mokėti darbuotojams sulygtą darbo užmokestį iki darbo sutarties šalių sutarto darbo užmokesčio mokėjimo termino, tuo pažeisdamas Darbo kodekso 146 str. 1 d., nemokėjo darbuotojams darbo užmokesčio už 2019 m. balandžio, gegužės, birželio, liepos, rugpjūčio, spalio ir lapkričio mėn. darbą poilsio, švenčių dienomis ir viršvalandinį darbą pagal nustatytas darbo teisės normas, tuo pažeisdamas Darbo kodekso 144 str. 1, 2 ir 4 d. reikalavimus“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Teigiama, kad įmonės atstovai nurodė, kad neatsiskaitymo priežastys – Turkijos įmonės „KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi“ turimos finansinės problemos. Darbuotojų darbo sutartys sudarytos su „KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi“ filialu „KAYI Construction“. Šis filialas sutartyse nurodomas kaip darbdavys. Nustatyta, kad filialo „KAYI Construction“ darbuotojams nesumokėta dalis darbo užmokesčio: kai kuriems darbuotojams už 3, kai kuriems darbuotojams už 5 mėnesius. Įmonės atstovai taip pat nurodė, kad filialas yra sumokėjęs visus mokesčius „Sodrai“ už visus filialo darbuotojus (visą laikotarpį).

VDI tyrimo metu taip pat nustatyta, kad darbdavys ar darbdaviui atstovaujantis asmuo neorganizavo įvykių darbe (dviejų darbuotojų patirtų traumų) tyrimo ir juos nuslėpė, tuo pažeisdamas Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 44 str. 1 d. ir 45 str. 1 dalį bei Nelaimingų atsitikimų darbe tyrimo ir apskaitos nuostatas.

Už minėtus nustatytus pažeidimus numatyta administracinė atsakomybė Administracinių nusižengimų kodekso 97 straipsnio 2 dalyje, 99 straipsnio 1 dalyje ir 100 straipsnio 1 dalyje. Skirta 150 eurų bauda ir surašytas reikalavimas patvirtinti įmonėje darbo apmokėjimo sistemą. Taip pat pradėta administracinė procedūra dėl atsakomybės taikymo pagal Užimtumo įstatymo 58 str. 1d. 1 ir 2 p., 3 d. Ji bus taikoma vadovaujantis procesinių sprendimų priėmimo nustatyta tvarka.

Atliekant tyrimą buvo tikrinta statybvietė „S. Dariaus ir S. Girėno stadionas“, taip pat apžiūrėtos ir Turkijos darbuotojų gyvenimo sąlygos, esančios šalia statybos objekto, bendrauta su streikuojančiais Turkijos darbuotojais. Vertėjo pagalba jiems buvo paaiškinta, kad dėl Lietuvoje esančio filialo sutartinių įsipareigojimų dėl darbo užmokesčio nevykdymo, jie turi teisę kreiptis į darbo ginčų komisiją dėl neišmokėto darbo užmokesčio.

15min primena, kad sausį Kauno miesto savivaldybė nusprendė nutraukti sutartį su Turkijos kompanija „Kayi Insaat Sanayi Ticaret A.S.“. Tuomet valdžios atstovai 15min aiškino, kad vykusių derybų metu turkai nesugebėjo užtikrinti sklandaus statybų tęstinumo, todėl teko priimti nepopuliarų, bet būtiną sprendimą – pradėti rangos darbų sutarties nutraukimo procedūras ir operatyviai ieškoti naujo statytojo.

Tačiau Turkijos kompanija „Kayi Insaat“ teismui apskundė Kauno valdžios sprendimą, skelbė BNS.

2019 metų pabaigoje statybose dirbantys 52 Turkijos piliečiai paskelbė streiką dėl nesumokėtų tūkstančių eurų atlyginimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius