Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Daugiabučių namų renovacijai skirti pirmieji 50 mln. eurų

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) Lietuvai suteikė 50 mln. eurų paskolą daugiabučių namų renovacijai. Tai yra pirmoji banko paskola šiam tikslui. Už šiuos pinigus bus atnaujinta ne mažiau kaip 150 daugiabučių.
Renovuojamas daugiabutis Kaune
Renovuojamas daugiabutis Kaune / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Viešųjų investicijų plėtros agentūra, kuri teikia lengvatines paskolas daugiabučių, bendrabučių, valdžios pastatų atnaujinimui, sutartį su ERPB pasirašė trečiadienį.

„Pastaraisiais metais Lietuva tapo viena iš ES lyderių įgyvendinant daugiabučių pastatų energinio efektyvumo didinimo projektus. Jie leidžia mums net tik pagerinti gyvenimo kokybę būsto savininkams bei miestų estetinį vaizdą, bet ir apčiuopiamai sumažinti šiltnamio efektą didinančių dujų išmetimus į atmosferą bei skatinti statybų sektorių“, – pranešime spaudai cituojama aplinkos viceministrė Rėda Brandišauskienė.

Agentūros duomenimis, paskolų daugiabučių renovacijai paklausa Lietuvoje – didelė. Šalyje yra 38 tūkst. tokių namų, iš kurių 35 tūkst. pastatyti prieš tris dešimtmečius ir daugiau. Iki šiol šalyje renovuota apie 4 proc. namų.

Iki šiol Lietuvos daugiabučių renovacijai skolino Europos investicijų bankas (EIB) kartu su Šiaulių banku – jie yra suteikę 80 mln. eurų paskolų. Anksčiau 20 mln savų lėšų tam yra skyręs „Swedbank“.

Daugiabučių renovacijos finansavimu nuo 2009 metų rūpinosi EIB įsteigtas „Jessica“ fondas – jo dydis siekia 227 mln. eurų. Šis fondas 2012 metais perduotas administruoti Viešųjų investicijų plėtros agentūrai.

ERPB pernai spalį pirmą kartą pradėjo bendradarbiauti su paskolų garantijas bankams teikiančia bendrove „Investicijų ir verslo garantijos“. Bendrovė ir bankas nusprendė skirti 58,8 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) lėšų keturiems rizikos kapitalo fondams, kurie finansuos smulkųjį ir vidutinį verslą.

1991 metais įsteigto ERPB narės yra 65 valstybės ir dvi tarptautinės institucijos – Europos Komisija ir EIB. Lietuva ERPB nare tapo 1992 metais. Bankas šalyje yra investavęs į 79 projektus, o investicijos siekia 655 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius