-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabutis, konkuruosiantis su katedra: ar aukštiems pastatams vieta Kauno senamiestyje?

Kauno Kumelių gatvėje, šalia Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos, prieš metus ėmė virti keturių aukštų modernaus daugiabučio ir administracinių patalpų pastato statybos. Kauniečiai nerimauja, ar tokiam statiniui, aukštingumu konkuruosiančiam su pačia katedra, senamiestis yra tinkama vieta. Projekto vystytojai ramina: darbai vyksta pagal įstatymo raidę.
„K6“ projekto Kumelių gatvėje vizualizacijos
„K6“ projekto Kumelių gatvėje vizualizacijos / „Artrekos“ nuotr.

Į 15min kreipėsi kaunietis Audrius. Jis pasidžiaugė, jog Kaune per pastaruosius metus daugelis projektų pajudėjo iš mirties taško ir miesto veidas keičiasi į gerąją pusę. Vis dėlto kai kurie priimti architektūriniai sprendimai, anot jo, kelia gyventojų nuostabą ir pasipiktinimą. Vienas tokių neva kauniečių kritiškai vertintinų projektų – Kauno Kumelių g. 6 vystomas projektas „K6“.

Modernus pastatas yra statomas kultūros paveldo zonoje ir ryškiai dominuoja kitų atžvilgiu, taip sumenkindamas vos už 50 m esančios Kauno Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos proporcijas.

„Pagal šį projektą vietoje ankščiau buvusio vieno aukšto su mansarda ir kultūros paveldo statusą turėjusio pastato yra statomas keturių aukštų modernus gyvenamasis ir administracinių patalpų pastatas, kurio tūris ir aukštis (beveik 17 m) ryškiai išsiskiria ir nesutampa su senamiesčiui būdingų pastatų aukštingumu ir proporcijomis. Kauno senamiestyje vyrauja 2–3 aukštų pastatai su šlaitiniais stogais. 4 aukštų statiniai kone neegzistuoja.

Be to, minėtas modernus pastatas yra statomas kultūros paveldo zonoje ir ryškiai dominuoja kitų atžvilgiu, taip sumenkindamas vos už 50 m esančios Kauno Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos proporcijas“, – teigė Audrius.

Susirūpinęs kaunietis kelia klausimą: ar pagrįstai buvo panaikintas ankstesnio vieno aukšto pastato kultūros paveldo statusas, suteiktas, anot jo, 80-aisiais metais, atstačius senovinio tipo pastatą, būdingą vietinei architektūrai, bei išduotas statybų leidimas?

„O svarbiausia, kokį vaidmenį – „verslo partnerio“ ar kontroliuojančios institucijos – atliko miesto vyriausiasis architektas bei Kultūros paveldo departamentas?“ – retoriškai klausė vyras.

Projektui skyrė dvejus metus

Nekilnojamojo turto ekspertai stebi kintančius kauniečių poreikius renkantis gyvenamąjį būstą. Jei iki šiol laikinosios sostinės gyventojai didžiausią prioritetą teikė namui ar kotedžui už miesto centro, dabar jie dairosi geros kokybės buto miesto centre. Tai patvirtino ir kauniečio susirūpinimą sukėlusio pastato statybas vystančios „K6“ direktorius Evaldas Stiklioraitis.

Anot jo, šiam projektui skirti dveji metai dėmesio, atliktos visos privalomosios procedūros, išeiti visi projekto rengimo etapai, pareikalavę nemažai laiko ir lėšų.

„Projektas projektinių pasiūlymų stadijoje buvo pateiktas peržiūrėti Kultūros paveldo departamentui. Gavus šios institucijos pritarimą ir specialiuosius paveldosaugos reikalavimus detalesniam projekto rengimui, projektiniai pasiūlymai kartu su prašymu apie rengiamą projektą informuoti visuomenę buvo pateikti Kauno miesto savivaldybei.

Vykstant visuomenės informavimo procedūrai bet kas iš suinteresuotų miesto gyventojų turėjo galimybę susipažinti su rengiamo projekto sprendiniais, įvertinti juos bei pareikšti savo nuomonę ar išsakyti galimas pastabas dėl sprendinių. Įvykdžius projekto viešinimo procedūras, savivaldybės atstovai patikrino pateiktus dokumentus ir pritarė parengtiems projektiniams pasiūlymams, taip patvirtindami, jog sklypo užstatymo reglamentai ir būsimo statinio rodikliai bei gabaritai tinkami“, – proceso eigą nupasakojo E.Stiklioraitis.

Vystytojai: pastatas tūriu neišsiskiria

Pašnekovo teigimu, tolesniam projekto rengimui Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto planavimo ir architektūros skyrius išdavė specialiuosius architektūros reikalavimus. Remiantis institucijų suderintais projektiniais pasiūlymais, išduotais reikalavimais projekto rengimui, buvo rengiamas techninis projektas, atlikta bendroji projekto ekspertizė bei gauta teigiama jos išvada, patvirtinanti, jog visi projekto sprendiniai atitinka teisės aktų reikalavimus.

Užbaigtas ir patikrintas projektas kartu su prašymu statybos leidimui gauti buvo pateiktas į statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“. Čia jį kartu su kitomis projektą tikrinančiomis institucijomis dar kartą patikrino tiek Kultūros paveldo departamento, tiek Kauno miesto savivaldybės administracijos atstovai. Projekto tikrinimo metu neaptikus jokių nukrypimų ar neatitikimų teisės aktams buvo išduotas statybos leidimas darbų vykdymui.

Statomas pastatas savo tūriu ir masteliu nėra kažkoks išskirtinis ar dominuojantis senamiesčio kontekste. Net sklypuose greta arkikatedros (V.Sladkevičiaus g. 5 ir 8) stovi pastatai, kurių aukštis analogiškas arba netgi didesnis.

„Statomas pastatas savo tūriu ir masteliu nėra kažkoks išskirtinis ar dominuojantis senamiesčio kontekste. Net sklypuose greta arkikatedros (V.Sladkevičiaus g. 5 ir 8) stovi pastatai, kurių aukštis analogiškas arba netgi didesnis. Būdamas už jų, mūsų pastatas nebedaro jokios papildomos neigiamos įtakos pačiai arkikatedrai. Statinys tūriu už katedrą mažesnis net 18 kartų!

Pats esu senamiestyje užaugęs, vystau čia ne pirmą projektą. Buvo skaudu, kai vietoje „paštelio“ Rotušės aikštės kampe atsidarė „skylė“, kažkoks baras, kurio girti lankytojai neduoda ramybės praeiviams, drumsčia viešąją rimtį, tačiau šis projektas tikrai yra geras. Tiesiog kažkas sunkiai susitaiko, jog aplinka keičiasi. Pasitelkėme geriausią architektą Gintautą Natkevičių, kuris tikrai nėra tas, kuris darytų bet ką. „K6“ – vienas geriausių jo darbų“, – tikino projekto „K6“ direktorius.

Domisi net vilniečiai

Pasak E.Stiklioraičio, statybos Kumelių g. pradėtos maždaug prieš metus ir užsitęs iki kitų metų balandžio. Rūsyje ir pirmajame aukšte įsikurs architektai, kituose aukštuose bus įrengta 12 butų (dvi laiptinės po 6 butus). Kiekvieno jų plotas – apie 75 kv. m, o kaina sieks apie 2 500 eurų už kv. m. Šiuo metu dalis pradėtų statyti butų jau rezervuota. Projektas atsieis apie 1,5 mln. eurų.

„Gyvenimas sugrįžta į Kauno miesto centrą ir tuo reikėtų džiaugtis. Senamiestyje yra daugiabučių, tačiau daugelis jų – „jovalas“, gerų trūksta. Juk statome ne šimtus butų turintį gigantą, o jaukų, dvylikabutį pastatą. Butais mūsų pastate domisi net vilniečiai. Manau, statinys papuoš centrą, nes bus gražiai apšviestas“, – įtikinėjo daugiau nei 20 metų nekilnojamojo turto srityje besisukantis pašnekovas.

Privalėjo išsaugoti rūsį

Kumelių g. statomo pastato vertinimą 15min pateikė ir Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius, patikinęs, jog anksčiau toje vietoje stovėjęs, vėliau nugriautas pastatas nebuvo įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Jis buvo pastatytas iš baltų silikatinių plytų tarybiniais laikais, apkaltas medžiu, taip imituojant senus medinius Kauno statinius. Teisinė apsauga pastatui buvo panaikinta dar 2011 m., kadangi jis nebuvo pripažintas autentišku.

„Šioje vietoje XVII a. karo metu ant rūsių stovėjęs pastatas buvo sugriautas. Medinis namas pastatytas XIX a. 6–7 dešimt., tik maža rūsio sienų dalis panaudota medinio pastato pamatams. 1984 m. buvo atlikti namo projektavimo, konservavimo, restauravimo darbai. Buvo restauruoti bei pritaikyti tuo metu ir rūsiai. Nuspręsta namą restauruoti pagal XIX a.“, – paaiškino Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyr. valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė.

O štai rūsys, kuris buvo pastatytas XVI a. pab., rekonstruotas XVII a., restauruotas 1984 m., yra kultūros paveldo objektas, kuriam teisinė apsauga suteikta 2011 m. Todėl, prieš pradedant vystyti „K6“ projektą, buvo privaloma atlikti detaliuosius archeologinius tyrimus. Juos atliko dr. Linas Girlevičius, archeologas, Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialistas. Tyrimai baigti 2016 m. lapkritį. Statant naują statinį pareikalauta išlaikyti saugotiną rūsį.

Paveldosaugininkai: pastatas puoš Senamiestį

Specialieji paveldosaugos reikalavimai „K6“ projekto vystytojams buvo išduoti 2016 m. spalį. Juose nurodyta, jog projektuojami statiniai ir su jais susijusi infrastruktūra neturi pažeisti saugomos vietovės Senamiesčio ir saugomo archeologinio sluoksnio autentiškumo, nemenkinti į registrą įrašyto kultūros paveldo objekto – rūsio – vertybinių savybių.

Taip pat nurodyta, kad svarbiausia dominante šioje Senamiesčio dalyje turi išlikti Kauno arkikatedros bazilika. Kultūros paveldo departamento specialistams statytojai turėjo pateikti fotomontažus, parodančius, kaip statinys atrodys bendrame kraštovaizdyje. Privalėjo būti atlikta ir tvarkomųjų statybos darbų projekto paveldosaugos (specialioji) ekspertizė. Suderintas ir rūsio konstrukcijos sustiprinimas.

„Taigi projektas įgyvendinamas pagal išduotus (nurodytus) paveldosaugos reikalavimus. Manome, kad naujos, brandžios architektūros pastatas kaip tik papuoš Kauno senamiestį“, – patikino A.Naureckaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius