Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl teisės nuplauti Lietuvos futbolo gėdą Kaune grumiasi turkai ir lietuviai, bet viskas gali strigti teismuose

Kam bus patikėta stadiono rekonstrukcija Kaune – turkams ar lietuviams? Vienu didžiausių stadionų Lietuvoje pretenduojantį tapti S.Dariaus ir S.Girėno sporto kompleksą nori rekonstruoti 8 užsienio ir Lietuvos kompanijos. Tačiau kol vieni keliauja į teismus bylinėtis su savivaldybe dėl atmestų pasiūlymų, kiti skrenda į Kauną įtikinėti, kad tik jie gali nuplauti didžiausią futbolo gėdą Lietuvoje.
Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas
Pristatytas S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos projektas / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

Jei rekonstrukcija bus baigta laiku, tai bus stadionas, kuriame be jokių išlygų galės žaisti nacionalinė futbolo rinktinė. Tačiau panašu, kad viskas gali užstrigti būtent dėl skundų.

15min duomenimis, dėl galimybės rekonstruoti stadioną grumiasi Turkijos ir Lietuvos bendrovės. Tarp jų – Vilniuje „Ozo“ prekybos ir pramogų centrą stačiusi Turkijos statybų grupė „Kayi Insaat“ ir Kauno Žalgirio arenos statytojos „Vėtrūnos“ įpėdinė UAB „Versina“. Tuo tarpu bendrovių „Hidrostatyba“ ir „LitCon“ pasiūlymai jau atmesti.

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas
S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas

Kauno savivaldybė neviešina, kas dalyvauja konkurse. Tačiau atskleidė, kad iš aštuonių pasiūlymų trys buvo atmesti.

Turkai nusiteikę rimtai

Penktadienį vakare Kaune leisis lėktuvas, kuriuo į laikinąją sostinę atvyksta turkų bendrovės „Kayi Insaat“ vadovai, savininkai, prezidentas. Pirmadienį jie tikisi išgirsti savo įmonės vardą kaip konkurso nugalėtoją. Turkai planuoja susitikti su Kauno miesto valdžia ir įtikinti, kad būtent jie gali pastatyti didžiausią šalies stadioną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro stadionas

„Ši bendrovė yra pastačiusi ar rekonstravusi 120 stadionų, o projektas Kaune juos labai domina dėl išskirtinės vietos. Juos įkvėpė vieta, todėl tikisi būti nugalėtojais konkurse“, – 15min sakė kompanijos interesus Lietuvoje ginantis advokatas Gintaras Černiauskas.

Beje, turkų įmonės pavadinimas buvo minimas ir tarp Nacionalinio stadiono Vilniuje statybų galimų rangovų. Ši bendrovė statė ir „Ozo“ prekybos centrą Vilniuje, tiesa, tada neapsieita be skandalų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Ozas“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Ozas“

Rekonstruoti S.Dariaus ir S.Girėno stadioną tikisi ir lietuviška bendrovė „Versina“. Jos pasiūlymas taip pat praėjo filtrą Kauno savivaldybėje.

„Esame pajėgūs rekonstruoti stadioną, todėl ir pateikėme pasiūlymą. Daugiau informacijos neturiu“, – 15min sakė „Versinos“ komercijos direktorius Saulius Želnys.

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas
S.Dariaus ir S.Girėno stadiono projektas

Beje, „Versina“ siejama su Kauno Žalgirio areną stačiusia „Vėtrūna“. Abi bendroves valdo tie patys savininkai, taigi teoriškai tai gali būti privalumas konkurse.

Skundžiasi, kad atmetė mažiausią kainą

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas 15min atskleidė, kad konkursui buvo pateikti 8 pasiūlymai. Iš jų 3 buvo atmesti dėl per didelių pasiūlytų kainų, kai viršijo numatytą 36 mln. eurų sumą.

Savivaldybė atmetė ir UAB „LitCon“ pasiūlymą. Bendrovės atstovai žadėjo penktadienį apskųsti sprendimą.

„Mes buvome pateikę mažiausią kainą, tačiau mūsų pasiūlymą atmetė dėl smulkių netikslumų. Kiek žinome, tų neatitikimų buvo visuose pasiūlymuose, tačiau kažkodėl vienus paliko, o kitus atmetė“, – 15min skundėsi „LitCon“ pardavimo direktorius Simas Pauža. Jis užtikrino, kad kreipsis į teismą. „Žinoma, kad skųsime, nes nebeaišku, kodėl mus atmetė“, – teigė S.Pauža.

Bendrovės interesus ginančios advokatų kontoros „Jurex“ advokatė Jurgita Judickienė įsitikinusi, kad savivaldybė nepagrįstai atmetė kliento pasiūlymą. „Jie pažiūrėjo ne į esmę, o į formalius kabliukus. Nusprendė, kad papildomi paaiškinimai yra naujas pasiūlymas. Dėl to mes skųsime sprendimą“, – teigė J.Judickienė.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas iš oro
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas iš oro

O štai atrankos nepraėjusios „Hidrostatybos“ vadovas Ignas Daunys nebuvo toks kategoriškas. „Agresyvūs nebūsime ir neskųsime, nors neigiamą atsakymą jau gavome. Kiek žinau, buvome toli eilėje“, – atviravo I.Daunys.

Konkursas užtruko

S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos konkursas ir taip jau užsitęsė. Pirmas etapas buvo atšauktas, nes pasirodė, kad nė vienas kandidatas netelpa į 25 mln. eurų projekto ribas. Todėl konkursas buvo skelbiamas antrą kartą – jau su nauja 35 mln. eurų riba. Beje, kai Kauno savivaldybė pristatė stadiono projektą, pirmąsias rungtynes planavo jau 2019 metais.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos istorija
Kauno miesto savivaldybės nuotr./S.Dariaus ir S.Girėno stadiono rekonstrukcijos istorija

Kaip 15min paaiškino Kauno savivaldybės administracijos direktorius, dėl labai didelės statybos darbų apimties darbų sąmatų analizė užtruko ilgiau nei įprastuose pirkimuose.

„Turime įvertinti, ar rangovai visus techniniame projekte nurodytus darbus įskaičiavo į pasiūlymo kainą, ar nurodė tinkamas medžiagas. Taip pat vertinama, kokia kiekvieno konkurso dalyvio patirtis, turimi specialistai ir pan. Tik tokiu būdu galime užtikrinti, kad bus atrinktas pajėgus rangovas, sugebėsiantis kokybiškai ir laiku atlikti statybos darbus“, – vardino G.Petrauskas.

Kandidatams pasirodė keista

Kodėl buvo atmesti kai kurie pasiūlymai, jis teigė negalintis atsakyti, nes „šiuo metu dar vykdomos pirkimo procedūros“.

Tačiau „LitCon“ įtaria, kad savivaldybė siekia užvilkinti procesą – esą gal neturi pinigų tam, o gal yra kitos priežastys.

„Jie mūsų paprašė patikslinti pasiūlymą – mes tą ir padarėme. Tačiau tuoj pat informavo, kad esame išmetami, nes papildėme pasiūlymą, o tai negalima. Tai labai keista“, – stebėjosi „LitCon“ atstovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Petrauskas

Savivaldybės administracijos vadovas G.Petrauskas sakė, kad „tokiais atvejais, jei sąmatose randama neįskaičiuotų darbų kiekių, medžiagų, įrenginių, kurių techniniai parametrai blogesni nei reikalaujama techniniame projekte, tokie pasiūlymai atmetami, nes šių trūkumų taisyti neleidžia Viešųjų pirkimų įstatymas“.

Sutartis – jau balandžio viduryje

Paskutiniame pasiūlymų vertinimo etape tikrinama geriausią kainą pasiūliusio dalyvio kvalifikacija.

„Jei ji atitiks nustatytus reikalavimus, turėsime konkurso laimėtoją. Kol kas toks sprendimas dar nepriimtas, atliekamos atitinkamos procedūros.

Jei geriausią kainą pasiūlęs dalyvis operatyviai pateiks kvalifikacijos dokumentus ir jie bus tinkami, o iš kitų dalyvių nebus gauta pretenzijų ir skundų teismams, sutartis gali būti pasirašyta balandžio mėnesio viduryje“, – sakė G.Petrauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius