-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl žiauriausio vakarų Lietuvos žudiko S.Gaidjurgio šeimos sodybos bus kreipiamasi į teismą

Šilutės rajone, Svencelės telmologiniame draustinyje, yra žiauriausio vakarų Lietuvos žudiko, nuteisto iki gyvos galvos, Sigito Gaidjurgio šeimos sodyba. Beveik prieš metus joje institucijos rado nelegalių statinių, kuriuos savininkė turėjo nugriauti. Tačiau nors terminas praėjo, paaiškėjo, kad dalis statinių stovi kaip stovėję, todėl bus kreipiamasi į teismą.
S.Gaidjurgio šeimos sodyba
S.Gaidjurgio šeimos sodyba / 15min nuotr.

Institucijos dar 2016 metų lapkričio mėnesį nustatė, kad S.Gaidjurgio vaikų motinai Rasai Ramanauskaitei priklausančiame sklype pažeidimų yra nemažai.

Užimta valstybinė žemė ir statiniai be leidimų

Kadangi R.Ramanauskaitės sodyba yra Svencelės telmologiniame draustinyje, o draustiniuose naujos statybos yra griežtai ribojamos, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) atliko statinių teisėtumo tyrimą.

VIDEO: Žudiko S.Gaidjurgio šeimos sodyba Šilutės rajone

Praėjusių metų lapkritį buvo nustatyta, kad valstybinėje žemėje šalia R.Ramanauskaitei nuosavybės teise priklausančio žemės sklypo 9 nesudėtingi statiniai pastatyti neturint valstybinės žemės patikėtinio sutikimo ar susitarimo dėl naudojimosi šia žeme. Taip pat pačiame R.Ramanauskaitės žemės sklype yra statinių, pastatytų neturint jų statybą leidžiančių dokumentų.

VTPSI Klaipėdos skyrius pareikalavo nugriauti statinius ir sutvarkyti statybvietę. Savavališkos statybos aktas buvo surašytas ir didžiulei mūrinei 3 metrų tvorai. Neperregimų tvorų, pagal apsaugos reglamentus, draustiniuose statyti apskritai negalima.

Pažeidimų teritorijoje nustatė ir Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Dėl jų buvo surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

VTPSI ketina kreiptis į teismą

Šį rugpjūtį VTPSI sklype atliko pakartotinį patikrinimą, siekdama išsiaiškinti, ar nurodymas pašalinti neteisėtus statinius buvo įvykdytas. Paaiškėjo, kad dalis statinių nebuvo nugriauti, todėl VTPSI kreipsis į teismą.

„VTPSI 2017-08-14 patikrino, ar buvo įvykdyti privalomieji nurodymai pašalinti savavališkos statybos padarinius. Patikrinimo metu nustatyta, kad savavališkai pastatyta mūrinė tvora, kurios aukštis 3 m, ilgis 969 m, – nenugriauta, savavališkai pastatytas pagalbinio ūkio pastatas, kurio matmenys – ilgis 18,84 m, plotis 15,67 m, aukštis 9,4 m, bendras plotas 280,49 kv. m – taip pat nenugriautas, neišardyta ir savavališkai perstatyta gyvenamojo namo dalis, taip pat neišardyta savavališkai perstatyta pagalbinio ūkio pastato dalis.

Atsižvelgiant į tai, VTPSI kreipsis į teismą dėl įpareigojimo įvykdyti surašytus privalomuosius nurodymus ir pašalinti savavališkos statybos padarinius“, – 15min komentavo VTPSI atstovas Albinas Keturka.

15min susisiekė su R.Ramanauskaite, tačiau ji situaciją komentuoti atsisakė, nes teigė dar nemačiusi VTPSI sprendimo.

„Šiuo metu aš nieko nekomentuosiu, nes kol kas neturiu tokios informacijos iš Statybos inspekcijos“, – kalbėjo R.Ramanauskaitė.

Kadaise į sodybą pateko „Aro“ pareigūnai

Ši sodyba Šilutės rajone turi įdomią istoriją. Anksčiau žiniasklaidoje skelbta, kad Karaliaus Vilhelmo kanalo pakrantėje esančioje sodyboje kadaise, kol dar nebuvo suimtas, gyveno ir pats S.Gaidjurgis.

Apie tai, kaip įsikūrė sodyboje, žiniasklaidoje daug anksčiau, 2002 metais, pasakojo ir pati R.Ramanauskaitė. „Prieš dvylika metų su senele ir Sigitu nutarėme apsigyventi Kintuose. Mūsų visi vaikai čia ir gimė, ir augo“, – tuomet pasakojo R.Ramanauskaitė. Iš tiesų institucijos į sodybos teritoriją įžengė ir statybas patikrino tik po kelių dešimtmečių.

S. Gaidjurgis buvo žiaurios nusikaltėlių gaujos, daugiausia veikusios pajūryje, vadeiva. Klaipėdos monstru pramintas vyras masiškai žudė ne tik priešus, bet ir saviškius ar atsitiktinius žmones. S.Gaidjurgis buvo sulaikytas 2002-ųjų rugsėjį.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sigitas Gaidjurgis
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Sigitas Gaidjurgis

S.Gaidjurgį 2006 metų sausio 16 dieną Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltu dėl 16 tyčinių žmogžudysčių, nusikalstamo susivienijimo organizavimo ir kitų nusikaltimų. Jam buvo skirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė. Tada teisėsaugos pareigūnai teigė nepameną tokio nuosprendžio Lietuvoje, kai vienas žmogus būtų pripažintas kaltu dėl tiek daug nužudymų.

S.Gaidjurgis buvo pripažintas kaltu ir dėl vieno nužudytojo automobilio ir drabužių sunaikinimo, prisidėjus prie gyvenamųjų namų, Kauno ir Šiaulių policijos pastatų, parduotuvės Kaune, laivo „Meridianas“ Klaipėdoje sprogdinimų. Skelbta, kad S.Gaidjurgio suburta gauja buvo ginkluota šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis. S.Gaidjurgis ypatingą dėmesį skyrė konspiracijai – iš savo bendrų reikalavo, kad jie keistų drabužius ir išvaizdą, pavyzdžiui, augintų ūsus, taip pat naudotasi suklastotais asmens dokumentais.

Ši sodyba draustinyje primena gerai įtvirtintą fortą, mat prie jos nepastebėtam prisiartinti yra sunku. Iš vienos pusės tyvuliuoja Svencelės pelkė, kitoje pusėje yra atviri laukai, o dar kitoje pusėje šalia sklypo yra Karaliaus Vilhelmo kanalas.

Bandant prie sklypo privažiuoti per laukus ant valstybinio kelio pamatysite ženklus, įspėjančius apie privačią valdą ir piktus šunis. Visą sklypą juosia 3 metrų aukščio neperregima mūrinė tvora.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad kadaise prie S.Gaidjurgio „forto“ draustinyje naktį priartėjo „Aro“ pareigūnai, tačiau kadangi teritorija yra atvira, jiems nepavyko prisiartinti nepastebėtiems. Be to, apie būrį netoliese pranešė lojantys šunys, kurių teritorijoje buvo nemažai. Nepaisant to, „Aro“ pareigūnai vis tiek pateko į sodybą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius