-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiausi sodybų priešai – ugnis, gamtos stichijos ir vagys: kaip nuo jų saugotis?

Nupjauti žolę, nuravėti daržą, suskinti vyšnias, perdažyti pavėsinę – tokie malonūs rūpesčiai įprastai sukasi sodybų savininkų galvoje. Visgi atvykus praleisti savaitgalį į savo sodybą, gali pasitikti netikėtas vaizdas, o visi planai sugriūti. Šįmet jau bemaž pusantro šimto žmonių kreipėsi į „Lietuvos draudimą“ dėl draudimo išmokų už jų sodyboms padarytą žalą, skelbiama pranešime žiniasklaidai.
 Grabijolų kaimas
Asociatyvi nuotrauka: sodybos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nors žalų skaičius išlieka panašus kaip ankstesniais metais, vidutinės išmokos sodybas apdraudusiems gyventojams šįmet, lyginant su pernai, išaugo beveik pusantro karto ir jau siekia vidutiniškai 2,8 tūkst. eurų. Vienas svarbiausių išmokas auginančių faktorių yra tas, kad Lietuvos gyventojai sodybas vis dažniau modernizuoja, stato naujas, tad jų konstrukcijose naudojamos kokybiškesnės ir, atitinkamai, brangesnės medžiagos“, – sako „Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas.

Jis pateikia vieną pavyzdį: anksčiau didesnėje dalyje sodybų langai buvo stikliniai, mediniuose rėmuose, o jų vidutinė stiklinimo kaina nedidelė. Dabar didesnę dalį sudaro plastikiniai, vitrininiai langai ar įstiklintos durys, kurias pakeisti kainuoja gerokai brangiau. Ilga laiką augusi vidutinė žala dėl stiklo dūžio 2017-aisiais žala siekė 139 eurus, o šįmet ji yra net tris kartus didesnė ir išaugo iki 462 eurų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išdaužtas langas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Išdaužtas langas

Kaip ir įprastai, šįmet sodybos dažniausiai nukenčia nuo gaisrų, gamtos stichijų ir vagių. Kiekviena jų kainuoja skirtingai: jei vidutinė žalos išmoka dėl gaisro viršija 10 tūkst. eurų, tai gamtos stichijų ir vagysčių vidutinė žala siekia apie 500 eurų.

A.Gimbickas pastebi, kad dažnai žmonės patys menkai pasirūpina savo turto saugumu, o tai turi įtakos ir įspūdingais tempais augančioms draudimo išmokoms.

„Vasarą gaisrai sodybose dažniausiai kyla dėl netvarkingos elektros instaliacijos, pasitaiko ir pavienių žaibo pataikymo atvejų, keli pastatai sudegė išplitus deginamai žolei. Atvėsus orams padaugėja gaisrų dėl šildymo sistemos gedimų – netinkamai prižiūrimų krosnių, židinių, nevalomų kaminų ir panašių dalykų. Kalbant apie gamtines stichijas, šįmet daugiausiai problemų sodybų šeimininkams sukėlė stiprūs vėjai, krušos, liūtys. Dėl to dažniausiai nukenčia pastato išorinės konstrukcijos, tokios kaip stogas, langai, apdailos detalės“, – vardija A.Gimbickas.

Jis pateikia penkis patarimus, kaip apsaugoti sodybas ir jose esantį turtą:

  • Jei išvažiuojate iš sodybos, išjunkite elektros prietaisus, užsukite vandenį, uždarykite visus langus ir užrakinkite duris;
  • Nepalikite įrankių ir sodo technikos kieme – tai ne tik gali patraukti vagių dėmesį, bet ir pridaryti papildomos žalos užklupus gamtos stichijai. Taip pat nelaikykite brangių daiktų pro langus matomose vietose name;

Šįmet daugiausiai problemų sodybų šeimininkams sukėlė stiprūs vėjai, krušos, liūtys.

  • Artėjant šildymo sezonui išvalykite kaminą, nepalikite degančios krosnies ar židinio be priežiūros;
  • Dažniau lankykitės savo sodybose, vasarnamiuose ar sodo nameliuose bei įsitikinkite, kad jie saugūs ir prižiūrėti;
  • Sutarkite su kaimynais, kad prižiūrėsite vieni kitų turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius