-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalio tikslas – didžiausias Europoje japoniškas sodas

Kretingos rajone, Darbėnuose, įkurtas didžiausias Europoje japoniškas sodas laukia lankytojų. Jo įkūrėjo, iš Palangos kilusio Šarūno Kasmausko teigimu, parke atsirado naujovių, be to, jis džiaugėsi sąmoningais lankytojais.
Japoniškas sodas netoli Palangos
Japoniškas sodas netoli Palangos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kuomet 15min lankėsi šiame sode prieš dvejus metus, jo įkūrėjas Š.Kasmauskas teigė, kad 16 hektarų plotą užimantis sodas yra didžiausias Europoje, o prie jo kūrimo prisideda ir meistras iš Japonijos Hajime Watanabe. Tiesa, šiemet meistras dėl susidariusios situacijos negali išvykti iš gimtosios šalies, o ir parko lankytojų išvaizda, kaip šmaikštauja pašnekovas, kiek pakitusi.

„Naujovė tokia, kad visi žmonės vienu veidu atvažiuoja, su kauke“, – juokavo pašnekovas.

PLAČIAU SKAITYKITE: Kretingos rajone palangiškis sukūrė didžiausią Europoje japonišką sodą

Į situaciją žiūri su šypsena

Anot Š.Kasmausko, didelių pokyčių ir pasiruošimo dėl karantino bei pandemijos neprireikė. Kaip ir kasmet, parkas atnaujinamas, atliekami einamieji darbai.

„Dirbame tą patį, kaip ir kiekvienais metais, per daug nekreipiame dėmesio. Bendra tvarka yra bendra tvarka“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Kasmauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Kasmauskas

Ar planuojama riboti žmonių skaičių teritorijoje? Š.Kasmauskas tikino svarstantis įvairius variantus, tačiau tokių planų kol kas neturintis. Pasivaikščioti atvykę žmonės perspėjami, tačiau į situaciją parko savininkas ir kūrėjas žiūri su šypsena.

„Žinokit, atvažiuoja žmonės sąmoningi, laikosi atstumo. Nereikia riboti lankytojų srauto, nes jie išsiskirsto po 16 hektarų teritoriją ir laikosi atstumo.

Juokavome, kad duosime bambukinę lazdelę 2 metrų ir galės spirtis vieni nuo kitų. Kiekvienam duodi ir jie vaikšto atsipūtę. Bet paskui pagalvojome, kad gali neužtekti lazdelių. Čia vienas iš tokių juokingų variantų, bet įmanomų“, – kalbėjo Š.Kasmauskas ir patikino esantis labai patenkintas lankytojais, kurie žino, ką galima daryti, o ko ne.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos

Be to, dalis lankytojų prieš atvykdami paskambina paklausti, ar parkas tikrai veikia ir kada būna mažiau žmonių.

„Dabar yra pavasarinis pikas, iš tikrųjų daug žmonių praeina. Dažniausiai skambina, klausia, kada mažiau žmonių. Matot, mes rašome, kad veikiame, tai jie galvoja, maža ką, o gal neveikia. Labai dažnai skambina, kiti feisbuke parašo, ar tikrai dirbame“, – pasakojo Š.Kasmauskas.

V.Ščiavinsko nuotr./Žydinčios sakuros Kretingoje, Japoniškame sode
V.Ščiavinsko nuotr./Žydinčios sakuros Kretingoje, Japoniškame sode

Sodo kūrėjo teigimu, šiuo metu pats pikas baltų ir rožinių sakurų žydėjimo, taip pat galima pasidžiaugti žvaigždinių magnolijų, azalijų, lazdenių ir kt. augalų žiedais. Iš viso čia auga per 15 tūkst. įvairių medžių bei krūmų.

Čia vienoje vietoje auga daugiausia sakurų Lietuvoje – daugiau nei 500, jų yra pasodinta 10 skirtingų veislių.

Be to, Š.Kasmausko teigimu, per porą metų teritorija smarkiai išsiplėtė, joje atsirado vieta renginiams.

„Einame į priekį. Reikia visada sutvarkyti įvairius dalykus, takus, einamuosius darbus padaryti, kurie niekada nesustoja. Ir žolę nupjauti reikia, ir medžius sodinti. Dirbame visu tempu“, – tikino jis.

Prieš porą metų Š.Kasmauskas sakė, kad per metus japoniškas sodas sulaukia 25–30 tūkst. lankytojų ir kasmet jų srautai auga 15–20 proc.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos

Plyname lauke suformuotas sodas

15min primena, kad Kretingos rajone galima aplankyti japonišką sodą, kuris kuriamas nuo 2007 metų. Šiame sode nerasite įmantrių atrakcionų ar kitokių pramogų – jame galima pasivaikščioti, apžiūrėti meistriškai sukurtą aplinką. Šio sodo struktūra, kaip aiškino Š.Kasmauskas, yra kiek įmanoma laukinė, tačiau viskas formuota laikantis griežtų taisyklių.

„Sodo principas yra kiek kitoks, nei kartais įsivaizduojama Europoje. Nėra pas mus raudonų tiltelių, čia yra kažkokio gamtos gabalo perkėlimas šiek tiek jį sumažinus. Paprasčiausias parkas, tik jo kiek kitokia nei angliškų ar prancūziškų parkų struktūra“, – kalbėjo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos
Luko Balandžio / 15min nuotr./Japoniškas sodas netoli Palangos

Sode yra didžiulė, daugiau nei tūkstančio bonsų kolekcija, kuri pradėta rinkti nuo netikėtos dovanos, gautos prieš aštuonerius metus Tokijuje.

„2010 metais Tokijuje pristatėme savo sodą ir mums padovanojo krūvą medžių. Augintojai sakė, kad mūsų negali finansiškai paremti, bet tuos medžius padovanojo. Kolekcijoje yra visai mažiukų, kuriuos auginame iš sėklų, ir yra iki 200 metų amžiaus“, – teigė vyras.

Be bonsų kolekcijos, akmenų, 350 sakurų kolekcijos, sode įrengti 4 poilsio nameliai. Taip pat čia įrengta augalų, suvenyrų krautuvėlė, arbatos namelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius