-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui

Siekiant didesnio pastatų energinio efektyvumo ir sveikesnės, patogesnės gyvenamosios aplinkos neišvengiamai tenka spręsti šilumos nuostolių mažinimo klausimus tiek statant naujus būstus, tiek ir renovuojant senus. Kad pasiektume norimą rezultatą ir gyventume šiltuose jaukiuose namuose, reikėtų atkreipti dėmesį į tinkamą, teisingą būstų šiltinimą.
Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui
Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui / Partnerio nuotr.

Vėdinamos sienos – tai tokios sienos, kuriose tarp šilumos izoliacijos ir apdailos sluoksnio yra paliktas oro tarpas, kuriuo juda lauko oras, o sienos apačioje ir viršuje yra įrengiamos angos lauko orui patekti į šį tarpą. Dažniausiai tų angų būna ne tik sienos apačioje ir viršuje, bet ir pačioje jos plokštumoje, ties langų, durų ar kitomis angomis. Tokiu būdu oras pastoviai juda ir siena vėdinasi .

Laikančioji sienos dalis gali būti iš labai įvairių medžiagų: betono, įvairių plytų ar blokelių mūro, medinio karkaso, medžio rąstų. Vėdinamos sienos gali būti įrengiamos šiltinant didelio ir mažo aukštingumo naujai statomus ar renovuojamus pastatus.

Vėdinamų sienų apdailos medžiagų pasiūla yra tikrai didelė – nuo medžio ir plastiko dailylenčių iki fibrocemenčio, aukšto slėgio laminato, keramikos ar aliuminio kompozicinių plokščių bei plytų mūro. Vėdinamų sienų šiltinimui naudojamos medžiagos ir jų įrengimas priklauso nuo fasado apdailos tvirtinimo sprendimo ir sienos konstrukcijos: dviejų lygių ir vieno lygio karkaso sistemos arba tvirtinimo lanksčiais ryšiais trisluoksnio mūro atveju.

Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui
Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui

Šilumos izoliacija vėdinamų sienų konstrukcijose

Šilumos izoliacija turi būti apsaugota nuo oro tarpe judančio oro poveikio. Galima naudoti specialias sienų šiltinimui skirtas plokštes, tada joms papildoma apsauga nuo vėjo nėra reikalinga. Arba galime naudoti universalias plokštes, kaip pagrindinį šiltinimo sluoksnį, tuomet apsaugai nuo vėjo reikia naudoti papildomai apsaugos nuo vėjo plokštes.

Šiuo metu populiariausia yra vieno lygio karkaso sistema. Tokiu atveju, šilumos izoliaciją galime įrengti iš dviejų tipų plokščių (universalių ir apsaugos nuo vėjo) arba iš vieno sluoksnio plokštės. Tarp karkaso elementų sumontuojamos ir prie sienos paviršiaus glaudžiamos yra universalios plokštės PAROC eXtra. Jų apsaugai nuo vėjo naudojame PAROC WAS 25t, PAROC WAS35t plokštes arba naujas, labai efektyvias plokštes PAROC Cortex. Kaip vieno sluoksnio izoliaciją rekomenduojame naudoti naują PAROC WAS 35 t plokštes.

Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui
Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui

Šilumos izoliacija esant dvigubam karkasui yra įrengiama iš kaip ir vieno lygio karkaso atveju iš 2 tipų plokščių: tarp karkaso elementų sumontuojamos ir prie sienos paviršiaus glaudžiamos yra universalios plokštės PAROC eXtra. Jų apsaugai nuo vėjo naudojame PAROC WAS 25t, PAROC WAS35t plokštes arba PAROC Cortex.

Trisluoksnio mūro šiltinimo sluoksnį galima įrengti iš vieno arba dviejų šilumos izoliacijos sluoksnių. Kadangi trisluoksnio mūro sienose vėdinimas yra labai mažas, tai ir reikalavimai apsaugos nuo vėjo sluoksniui yra minimalūs.

Įrengiant trisluoksnį mūrą, vieno sluoksnio šilumos izoliaciją, galime naudoti PAROC WAS 50 be papildomo apsaugos nuo vėjo sluoksnio. Šilumos izoliacijos įrengimui iš dviejų sluoksnių naudojame universalias šiltinimo plokštes PAROC eXtra, kaip pagrindinę šilumos izoliaciją, o apsaugą nuo vėjo galime įrengti iš PAROC WAS 35t,PAROC WAS 25t arba PAROC Cortex plokščių.

Jei apsaugą nuo vėjo įrengiate iš PAROC Cortex plokščių, būtinai naudokite sandarinimo juostas-plokščių sandūroms rekomenduojama naudoti išorės sandarinimo juostą PAROC XST 020 , o PAROC XST 021 juostą pastato kampams bei angokraščiams.

Partnerio nuotr./Mazgas su dvigubu karkasu
Partnerio nuotr./Mazgas su dvigubu karkasu

Vėdinamos sienos su viengubu ir dvigubu karkasu

Metalinio karkaso tipas, karkaso „žingsnis“ (atstumai tarp profilių), metalinio karkaso elementų storis, varžtai ir jų skaičius turi būti parinkti ir suskaičiuoti atsižvelgiant į sienos rūšį, vėjo apkrovas konkrečiose zonose, pastato aukštį, apdailos elementų rūšį ir kita. Be to vėdinamas oro tarpas turi atitikti sistemos gamintojo nurodymus, tačiau negali būti mažesnis už 25 mm. Vėdinamų angų plotas taip pat turi atitikti sistemos gamintojo nurodymus, tačiau negali būti mažesnis už 50 cm2 vienam sienos ilgio metrui. Tam kad siena vėdintųsi, būtina įrengti vėdinimo angas viršutinėje ir apatinėje sienos dalyse. Be to reikia užtikrinto, kad į vėdinamą oro tarpą iš išorės patekęs vanduo arba kondensacinis vanduo turi nepatekti į termoizoliacinį ir kitus konstrukcijos sluoksnius. Vandens pašalinimui būtina įrengti drenažines angos.

Dviejų lygių karkasas naudojamas rečiau, nei vieno lygio karkasas. Tinka renovuojamuose objektuose, kai sienos yra nelygios. Pradedant montuoti dviejų lygių karkaso vėdinamos sienos sistemą, tarp metalinių elementų ir sienos turi būti naudojamos termoizoliacinės tarpinės. Profiliuočiai prie metalinių elementų turi būti pritvirtinti taip, kad suformuotų reikiamą horizontalų karkasą šilumos izoliacijai. Į karkasą sumontuojamos universalios šilumos izoliacijos plokštės. Ant universalių plokščių yra įrengiamas ištisinis apsaugos nuo vėjo sluoksnis. Tada užsandarinamos apsaugos nuo vėjo plokščių sandūros ir pastato kampai bei angokraščiai, jei naudojama PAROC Cortex sistema. Su vertikaliai tvirtinamais omega profiliuočiais suformuojame ne mažesnį kaip 30 mm oro tarpą, pritvirtiname fasado apdailos plokštes pagal sistemos tiekėjo reikalavimus.

Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui
Partnerio nuotr./Efektyvūs sprendimai sienų šiltinimui

Vieno lygio karkaso sistemos atveju šilumos izoliacija yra mechaniškai pritvirtinama prie sienos – jai nebereikia įrengti papildomo II karkaso. Karkasas yra reikalingas tik fasadų apdailos medžiagos tvirtinimui. Prie sienos įrengiami laikikliai, kuriuos reikia tvirtinti kaip pirmuoju atveju per tarpines. Įrengiame šilumos izoliaciją iš vieno ar dviejų sluoksnių. Kaip ir dviejų lygių karkaso atveju, jei naudojama PAROC Cortex sistema, yra užsandarinamos apsaugos nuo vėjo plokščių sandūros ir pastato kampai bei angokraščiai. Prie laikiklių pritvirtinami vertikalūs profiliuočiai, formuojantys mažiausiai 30 mm oro tarpą. Tada, pagal sistemos tiekėjo reikalavimus įrengiame fasado apdailos sluoksnį.

Trisluoksnio mūro sienos dažniausiai yra sutinkamos individualių namų statyboje. Laikančioji sienos dalis yra mūrijama iš įvairių plytų arba blokelių. Tiek plytų, tiek blokelių paskirtis yra atlaikyti apkrovas ir sudaryti sandarią atitvarą.

Partnerio nuotr./Trisluoksnio mūro mazgas
Partnerio nuotr./Trisluoksnio mūro mazgas

Trisluoksnio mūro sienos yra priskiriamos vėdinamų sienų tipui, tad čia tarp šilumos izoliacijos ir apdailos mūro sluoksnio yra įrengiamas vėdinamas oro tarpas. Rekomenduojamas vėdinamo oro tarpo plotis yra 30-40 mm. Lauko orui patekti į vėdinamą oro tarpą, apatiniame apdailos mūro sluoksnyje (≥ 50 cm aukštyje nuo žemės paviršiaus) yra įrengiamos angos, tai yra kas dvi plytos paliekama neužpildyta skiediniu viena vertikali plytų mūro siūlė. Taip pat yra įrengiamos ir angos pastato viršuje bei ties lango apačia ir viršumi.

Laikančiosios mūrinės sienos ir apdailos mūro surišimui yra naudojami lankstūs ryšiai. Įrengiant šiltinimo sluoksnį, šilumos izoliacija užmaunama ant lanksčiųjų ryšių ir priglaudžiama prie laikančiosios mūro sienos dalies. Šilumos izoliacijos padėties užtvirtinimui yra naudojami fiksatoriai.

Šilumos izoliacijos storis yra parenkamas skaičiavimais ir priklauso nuo sienos laikančiosios konstrukcijos šiluminių savybių. A+ klasės pastatams storis yra 250-280 mm.

Infoboxas:

Kiekvienas statytojas turi žinoti, kad:

• šilumos izoliacija turi priglusti prie šiltinamo paviršiaus;

• šilumos izoliacijos plokštės turi būti perstumtos viena kitos atžvilgiu;

• įrengiant dviejų sluoksnių šilumos izoliaciją, antro

sluoksnio gaminiai turi uždengti po jais esančių plokščių siūles;

• plyšiai tarp šilumos izoliacijos plokščių turi būti užkamšyti (užpildyti);

• Įrengiant šilumos izoliaciją ar apsaugą nuo vėjo iš PAROC® Cortex™ plokščių sandūros, pastato kampai bei angokraščiai turi būti sandarinami specialiomis juostomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius