-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai įspėja: NT mokestis turi turėti kuo mažiau išimčių, antraip dalis jo išvengs

Finansų ministrei Gintarei Skaistei prakalbus apie galimybę nuo 2023 metų įvesti visuotinį nekilnojamojo turto mokestį (NT), ekspertai ir rinkos dalyviai vieningai sutinka, kad mokestis privalo turėti kuo mažiau išimčių, antraip dalis gyventojų stengsis išvengti mokėjimo. Be to, ekspertai sutinka, jog aplinkybės šio mokesčio įvedimui yra nepalankios, nes gyventojai ir taip yra paveikti itin išaugusios infliacijos.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Praėjusią savaitę G.Skaistė sakė, kad įvedus visuotinį mokestį tokiu atveju jo mokėtojų būtų daugiau, bet pats mokestis būtų „labiau simbolinio dydžio”.

„Kaip šiandien yra žemės mokestis, kurį moka keli šimtai tūkstančių žmonių, bet pats mokesčio dydis tikrai yra simbolinis, tarkim, 10–12 eurų per metus, ir didelio poveikio asmens finansams jisai nedaro“, – G.Skaistę anksčiau citavo BNS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gintarė Skaistė

Pasak ministrės, surinkti pinigai keliautų į savivaldybių biudžetus, jos galėtų nustatyti ir didesnį mokestį. Savivaldybės taip pat spręstų, kam ir kokias šio mokesčio lengvatas suteikti.

Be to, ji pridūrė, kad visi siūlomi mokestiniai pakeitimai, tikėtina, įsigaliotų nuo 2023 metų.

Šiuo metu NT mokesčiu apmokestinti tik prabangių būstų, taip pat daug būstų turintys gyventojai, kai nekilnojamojo turto vertė viršija 150 tūkst. eurų.

Ekspertai: reikalinga visuotinė turto deklaracija

Turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė, visų pirma, pastebėjo, jog norint mokestį įvesti su biudžetu, laiko liko nedaug, nes Vyriausybė yra pažadėjusi, jog mokesčių įvesti neskubės bei paliks bent pusę metų iki jų įsigaliojimo.

Be to, grėsmę šio mokesčio įvedimui kelia nepalanki dabartinė aplinka – visų pirma, aukštos kainos.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Indrė Genytė-Pikčienė

„Dėl infliacijos finansinės galimybės yra susiaurėjusios, tad tikrai yra daug rizikų, kad politikai šio mokesčio nepriims, ypač turint omenyje tai, kad kitais metais nusimato savivaldybių rinkimai. Politikams nebus patogu priimti tokį plataus efekto mokestinį pakeitimą“, – aplinkybes, kodėl mokestis gali ir nebūti įvestas, 15min įvardijo ekonomistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius