-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas: privačių mokyklų poreikis didelis, tačiau gerų patalpų beveik nėra

Kiekvienais metais vis daugiau moksleivių mokslo metus pradeda ne valstybinėse, bet privačiose mokyklose. Tačiau tinkamų patalpų, kaip pastebi nekilnojamojo turto specialistai, bent jau sostinėje rasti – vis sunkiau.
Mokykla Medeinos g.
Mokykla Medeinos g. / Norberto Tukajaus nuotr.

Nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Solid Real Advisors“ partneris Aurimas Astramskas sako, kad pastaraisiais metais Vilniuje buvo galima stebėti pakankamai aktyvią privačių mokyklų plėtrą, tačiau augant lietuvių pragyvenimo lygiui ir reikalavimams išsilavinimui, tokių įstaigų paklausa taip pat didėja.

„Tėvai nori, kad mokykla ne tik suteiktų kokybiško ir šiuolaikiško ugdymo galimybes, bet ir būtų patogioje vietoje – pavyzdžiui, pakeliui į kurio nors iš tėvų darbą. Dėl to vietos įsikurti ieškančios ugdymo įstaigos paprastai pirmiausia žvalgosi į patalpas centrinėse miesto dalyse. Tai dera ir su miesto teritorijų planuotojų siekiais tankinti miestą, o ne plėsti jo ribas“, – pranešime sako A.Astramskas.

Bendrovės nuotr./Aurimas Astramskas
Bendrovės nuotr./Aurimas Astramskas

Jo teigimu, vertinant valstybinių ir privačių mokyklų plėtrą, galima pastebėti tendenciją, kad pirmosios planuojamos arčiau namų, daugiabučių kvartaluose, o privačios ima labiau taikytis prie tėvų poreikių, todėl dažniausiai keliasi arčiau centro, kur didesnė biurų koncentracija. Tėvams aktualu, kad vaikų mokykla būtų pakeliui, važiuojant į darbą ir iš jo. Tokiu atveju sutaupoma gerokai laiko, kuris kasmet augant transporto spūstims, vis labiau skaičiuojamas.

Kita vertus, anot A.Astramsko, yra ir tokių privačių mokyklų, kurios kaip tik siekia atsitraukti į ramesnes, arčiau gamtos esančias vietas. Pasak pašnekovo, atsiranda suvokimas, kad mokyklai vien tam tikro ploto patalpų nepakanka – labai svarbi ir supanti aplinka.

Nekilnojamojo turto ekspertas pažymi, kad konkurencijai didėjant privačios mokyklos savo patalpoms ir infrastruktūrai turės skirti vis daugiau dėmesio.

„Mokykloms labai svarbu turėti galimybę įsirengti jaukų vidinį kiemą. Didelis pranašumas – moderni sporto salė ir aktyvaus laisvalaikio infrastruktūra. Reikšmingi gali būti net ir tokie aspektai kaip pastato orientacija pasaulio šalių atžvilgiu – nuo to gali priklausyti, ar patalpose netrūks šviesos, ar jose bus jauku. Gali reikėti ir valgyklos ar maisto ruošimo vietos. Tokius kriterijus atitinka tikrai ne visos rinkoje siūlomos patalpos, o tos, kurios atitinka, yra ypač paklausios“, – sako A.Astramskas.

Nemažai neišnaudotų galimybių mokyklų ar vaikų darželių įrengimui „Solid Real Advisors“ atstovas mato miesto centre. Jei būtų tinkamai atlikta pastatų konversija, miesto centras galėtų pasipildyti keliomis kokybiškomis patalpomis ugdymo įstaigoms įrengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius