-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finišo tiesioji dėl nacionalinio stadiono Vilniuje: yra du projektai

Vilniaus savivaldybė sulaukė dviejų projektų dalyvauti daugiafunkcio komplekso ir nacionalinio futbolo stadiono konkurse. Penktadienį baigėsi Nacionalinio stadiono koncesijos konkurso paraiškų pateikimo laikas. Pateikti pasiūlymai bus vertinami iki vasario vidurio.
Būsimojo daugiafunkcio komplekso projektų vizualizacijos
Būsimojo daugiafunkcio komplekso projektų vizualizacijos

Konsorciumas, kurį sudaro kompanijos „Axis Industries“, „Venetus Capital“, „Kauno arena“, kartu su tarptautine architektų kompanija „Populous“ ir lietuviais „Cloud architektais“, nelaukė Vilniaus savivaldybės komisijos posėdžio, kur atplėšti vokai su pasiūlymais, ir pranešė pateikę preliminarų pasiūlymą.

Konsorciumas pranešime spaudai teigia pasiruošęs projektą įgyvendinti už 79,9 mln. eurų, futbolo stadiono kaina sudaro 33,8 mln. eurų.

Teigia esantys pasiruošę

„Esame 100 procentų pasirengę laiku ir kokybiškai įgyvendinti viešosios ir privačios partnerystės projektą, atitinkantį Vilniaus miesto savivaldybės paskelbto konkurso sąlygas ir tarptautinius reikalavimus stadionams. Suformavome stiprią Lietuvos ir užsienio profesionalų komandą, kuri yra pajėgi daugiafunkcį kompleksą suprojektuoti per vienerius metus, pastatyti per dvejus ir dar 22 metus užtikrinti kokybiškas operavimo paslaugas. Darbus esame pasirengę pradėti nedelsiant, tam tereikia savivaldybės sprendimo“, – pranešime spaudai cituojamas konsorciumo „Axis Industries“, „Venetus Capital“, „Kauno arena“ atstovas Julius Dovidonis.

15 tūkst. sirgalių talpinantis nacionalinis stadionas su futbolo aikšte ir stogu tribūnoms – tik vienas iš daugelio objektų, kuriuos būtina pastatyti pagal paskelbto konkurso sąlygas. Tribūnos bus visos dengtos stogu, o aikštė šildoma.

22 hektarų teritorijoje šalia prekybos centro „Akropolis“, vietoje dabar stūksančių betono griaučių, ketinama įgyvendinti milžinišką daugiafunkcę infrastruktūrą, skirtą ikimokyklinio ugdymo, neformaliojo švietimo ir sveikatinimo paslaugoms teikti, kultūros, komunikacijos ir informacijos centrui, sporto muziejui, masiniams kultūros ir sporto renginiams. Konkurso rengėjai Ukmergės ir Ozo gatvių sankirtoje numatė ne tik konkrečius daugiafunkcio komplekso objektus, bet ir būsimus jų plotus.

Komplekso vizualizacija
Komplekso vizualizacija

Dabar matomi griaučiai bus nugriauti. Anot J.Dovidonio, šios konstrukcijos nebetinka dabar planuojamam kompleksui. „Pagal mūsų sprendinį, šių griaučių, deja, nesaugosime, jie bus pašalinti. Šioje vietoje numatyta kita infrastruktūra. Išsaugoti būtų ir brangiau, ir šitie griaučiai netinkami užsakytai programai įgyvendinti, nes jie yra tam tikroje vietoje ir dėl to yra kliuvinys“, – teigė J.Dovidonis.

Kompleksui projektavimui ir statybos darbams numatomi treji metai, pradžia 2019 metais, paskui konkurso laimėtojas dar 22 metus bus jo operatorius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Stadionas ant Šeškinės kalno iš paukščio skrydžio

Bus ir darželis

Čia ketinama pastatyti ir 300 vaikų talpinantį darželį, kurio pastato plotas sudarys 3,7 tūkst. kv. metrų, lauko teritorija – 2,3 tūkst. kv. metrų, o kaina bus 3,6 mln. eurų.

Neformaliojo ugdymo veiklai skirtas net 56 tūkst. kv. metrų objektas, kuris po savo stogu sutalpins 6 krepšinio aikšteles, rankinio ir futbolo sales, kurių bendras plotas – 7 tūkst. kv. metrų. Čia bus įrengtos 1,7 tūkst. kv. metrų ploto meninės ir sportinės gimnastikos, 500 kv. metrų bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo salė. Šiame pastate veiks ir administracinės 1,1 tūkst. kv. metrų patalpos.

Konsorciumas pranešime spaudai teigia pasiruošęs projektą įgyvendinti už 79,9 mln. eurų, futbolo stadiono kaina sudaro 33,8 mln. eurų.

Šalia taip pat numatyta įrengti UEFA reikalavimus atitinkančias tris futbolo aikštes, kurių bendras plotas sudarys 32 tūkst. kv. metrų. Taip pat iškils lengvosios atletikos stadionas, atitinkantis visus IAAF reikalavimus, su 3 tūkst. sėdimų vietų žiūrovams. Šio stadiono plotas – 14 tūkst. kv. metrų. Šių objektų statybai numatyta skirti 16,4 mln. eurų.

Suplanuotas ir Kultūros ir ugdymo centras ir biblioteka, kurių plotas sudarys 1,6 tūkst. kv. metrų. Čia numatytos ir konferencijų salės, kuriose tilps apie 1500 renginių dalyvių. Šio objekto statyboms numatyta beveik 4,6 mln. eurų. Nacionalinis sporto muziejus turės 10 salių, bus 1,5 tūkst. kv. metrų ploto, jo kaina – 4,2 mln. eurų.

Bendrai naudojamai infrastruktūrai įrengti numatyta 11 mln. eurų, kitoms būtinoms išlaidoms – dar apie 3,2 mln. eurų.

Lenkai pasitraukė, bet prisijungė turkai

Konkurse dalyvauja ir antrasis dalyvis. Įmonės Vilniaus nacionalinis stadionas vadovas Renatas Načajus BNS patvirtino, kad pateikė 77,886 mln. eurų vertės pasiūlymą. Tarp jų subrangovų minėta ir bendrovė „Budimex“.

Tačiau „Budimex“ atstovas Krzysztofas Koziolas BNS teigė, kad įmonė nedalyvavo pateikiant pasiūlymą. „Mes atsisakėme planų dalyvauti konkurse. „Budimex“ nėra Vilniaus nacionalinio stadiono partnerė“, – BNS atsiųstame komentare teigė K.Koziolas.

R.Načajus 15min informavo, kad prie jų subrangovų prisijungė „KAYI Insaat“ grupė. Jų siūlomas stadionas turės 16 777 vietų, projekto vertė – 77 886 412 eurų. Ši Turkijos statybų bendrovė Vilniuje statė prekybos centrą „Ozas“.

Tačiau BNS R.Načajus dar kartą patvirtino, kad „Budimex“ yra pasiūlymą pateikusio Vilniaus nacionalinio stadiono vienas iš subtiekėjų.

„„Budimex“ sutartimi yra prisiėmęs atitinkamus įsipareigojimus tiek prieš suteikiančiąją instituciją (Vilniaus savivaldybę – BNS), tiek prieš bendrovę „Vilniaus nacionalinis stadionas“, todėl bet kokios interpretacijos apie „Budimex“ pasitraukimą iš projekto, nesant šalių suderintos ir aiškiai išreikštos valios nutraukti bendradarbiavimą, neturi jokio pagrindo. Patvirtiname, kad „Budimex“ įsipareigojimų sutartis yra galiojanti ir vykdytina“, – BNS atsiųstame komentare teigė R.Načajus.

Kaip praneša BNS, Registrų centro duomenimis, šiuo metu po 50 proc. Vilniaus nacionalinio stadiono valdo R.Načajaus kontroliuojama įmonė „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir Anelės Irutės Brusokienės valdoma įmonė „Naudos virsmas“.

R.Načajus žiniasklaidai pateikė projekto vizualizacijas, tačiau daugiau projekto nedetalizavo.

R.Načajus jau keliolika metų sukasi pramogų ir renginių versle. Jis yra vadovavęs populiariems Vilniaus klubams „Brodvėjus“ ir „New York club“, 2008 m. pradėjo vadovauti renginių organizavimo bendrovei „Seven Live“. Vėliau jis vadovavo Kauno „Žalgirio“ arenos renginių organizavimui, kurį laiką dirbo Vilniaus koncertų salės „Compensa“ vadovu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Renatas Načajus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./ Renatas Načajus

Konkursas tęstas ne kartą

Nacionalinio stadiono Vilniuje koncesijos projekto konkursas pratęstas buvo ne kartą, pats sostinės meras Remigijus Šimašius yra susitikęs su potencialiais dalyviais. Kalbėta, kad tokiu būdu norima įkalbėti „Budimex“ vis dėlto dalyvauti konkurse, kad jie sudarytų konkurenciją su „Icor“ siejamam koncernui.

Rugsėjį BNS rašė, kad „Budimex“ atstovas K.Koziolas patvirtino, jog įmonė pranešė Vilniaus savivaldybei, kad yra pasirengusi dalyvauti konkurse kaip „KDS grupės“ specialiai projektui įkurtos įmonės Vilniaus nacionalinis stadionas subrangovai. Tačiau tik tuo atveju, jeigu miestas atidės pasiūlymų teikimo terminą. Miestas terminą atidėjo iki gruodžio 8 dienos. Tačiau per tą laiką subyrėjo „KDS grupė“, nes šią įmonę dėl akcininkų nesutarimų prislėgė didelės finansinės problemos.

Bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas projekto vizualizacija
Bendrovės Vilniaus nacionalinis stadionas projekto vizualizacija

Po ilgamečių, tačiau neužbaigtų, statybų šiandien daugiafunkcio komplekso vietoje yra išlikusi neužbaigta ankstesnio projekto betono griaučių struktūra, kuri apsunkina komplekso statybas.

Nacionalinio stadiono projektavimas pradėtas dar 1985 m. Pirmojo stadiono projekto autorius buvo architektas Algimantas Nasvytis, 1987 m. vasarį patvirtintas projektas, iki 1991-ųjų buvo sumontuoti stadiono tribūnų pamatai ir dalis tribūnų rėmų. 1993 m. statybos darbai nutraukti.

Vėl atgaivinti darbus 2007 m. buvo pasiryžęs tuometis meras Juozas Imbrasas, tačiau dėl lėšų stygiaus darbai greitai vėl sustojo.

TAIP PAT SKAITYKITE: R.Šimašius negali atsakyti, ar „Budimex“ dalyvauja Nacionalinio stadiono projekte

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius