-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausios Europos vietos, kuriose galima įsigyti antrąjį būstą

Nesvarbu, ar ieškote nekilnojamojo turto atostogoms, kai vėl pradedama aktyviau keliauti, ar norite apsaugoti savo pinigus, kai akcijų kursai svyruoja, Europa gali pasiūlyti daugybę patrauklių vietų, tinkamų antriesiems namams.
Nuostabios Marbeljos gatvelės
Nuostabios Marbeljos gatvelės / Vida Press nuotr.

Portalas cnbc.com rašo, kad žemyne kiekvienas gali rasti ką nors sau – nuo gero maisto, turtingos kultūros iki nuostabių kraštovaizdžių – ir nekilnojamojo turto pirkėjai tai renkasi.

Remiantis naujais tarptautinės nekilnojamojo turto agentūros „Knight Frank“ atliktais tyrimais, per pastaruosius metus geriausios kokybės nekilnojamojo turto rinka Europoje išaugo 5,6 proc., nes paklausa išliko nepakitusi. Tuo tarpu nuomos pajamos paklausiausiose regiono atostogų vietose ir toliau auga.

„Antrųjų namų savininkams Europos miestai siūlo kultūrą, susisiekimą ir gerą gyvenimo kokybę, o investuotojams – didelį nuomininkų užimtumą ir santykinai mažas pirkimo išlaidas“, – CNBC sakė „Knight Frank“ tarptautinių gyvenamojo būsto tyrimų vadovė Kate Everett-Allen.

Investuotojai ieško saugaus turto ir pajamas generuojančių investicijų, nes infliacija smarkiai auga, o susidomėjimas apima ir kitą Atlanto vandenyno pusę.

Tačiau, kaip ir bet kuri kita investicija, nekilnojamojo turto įsigijimas yra didelis finansinis įsipareigojimas ir ne visuomet aišku, nuo ko pradėti. Remdamasi „Knight Frank“ duomenimis, CNBC pateikia geriausių vietų, kuriose galima pradėti ieškoti antrojo nekilnojamojo turto Europoje, apžvalgą.

Didžiausi miestai, kuriuose nekilnojamojo turto kainos auga

Jei ieškote galimybių padidinti kapitalą, atkreipkite dėmesį į visad viliojančius Vakarų Europos miestus.

Pasak „Knight Frank“, praėjusiais metais kainų augimas geriausiose Europos nekilnojamojo turto rinkose, kurios pagal vertę priskiriamos 5 proc. didžiausios rinkos, buvo vienas didžiausių pasaulyje.

Per metus iki 2022 m. birželio mėn. sparčiausiai kainos augo Berlyne, Vokietijoje, kur aukščiausios klasės nekilnojamasis turtas vidutiniškai pabrango 12,6 proc.

Dėl tokio metinio augimo Vokietijos sostinė gerokai lenkia kitus pasaulio miestus, tokius kaip Niujorkas (7,3 proc.), Honkongas (3,1 proc.) ir Londonas (2,5 proc.).

Kitur nekilnojamojo turto kainos šiemet sparčiai augo Edinburgo (11,2 proc.), Dublino (10,2 proc.), Ciuricho (10,2 proc.) ir Paryžiaus (8,9 proc.) aukštos klasės nekilnojamojo turto rinkose.

Visoje pasaulio nekilnojamojo turto rinkoje augimo tempai lėtėja didėjant palūkanų normoms ir blogėjant ekonominėms perspektyvoms. Tačiau „Knight Frank“ teigimu, sulėtėjimas dar neatsispindi nekilnojamojo turto kainose, o prabangos sektorius yra ypač atsparus.

„Didėjančios paskolų palūkanų normos ir prastėjančios pasaulio ekonomikos perspektyvos mažina pastarųjų dvejų metų entuziazmą, tačiau sulėtėjimas labiausiai bus juntamas žemesnėse kainų kategorijose ir vidaus rinkose“, – pažymima ataskaitoje.

Tačiau nekilnojamojo turto pirkimas užsienyje neapsieina be iššūkių. Prieš pradėdami pirkti užsienyje, potencialūs pirkėjai turėtų apsvarstyti užsienio valiutų kursus, vietos paskolas ir mokesčius, nuosavybės ir pardavimo išlaidas, taip pat visus apribojimus, taikomus užsienio savininkams.

Geriausios vietos, kuriose gaunama nuomos grąža

Jei ieškote nekilnojamojo turto, kurį norėtumėte įsigyti išperkamosios nuomos būdu, jums gali tikti geriausios Europos atostogų vietos, o Viduržemio jūros pakrantė yra visuomet mėgstama poilsiautojų.

Be jau minėtų aplinkybių, yra dar keletas veiksnių, į kuriuos reikia atsižvelgti perkant nuomojamą atostogų namą. Tarp jų – vieta, t. y. jos patogumas, ar ji arti tarptautinių oro uostų, ištisus metus trunkanti paklausa, kad būtų kuo mažiau tuščių laikotarpių, ir rinkos likvidumas.

Remiantis šiais kriterijais, Italijos Toskanos ir Ligūrijos regionai, Prancūzijos pietinė pakrantė ir Prancūzijos Alpės, Ispanijos Barselonos, Marbeljos ir Balearų salos yra vienos iš geriausių vietų Europoje investuoti į nuomojamą nekilnojamąjį turtą, teigia „Knight Frank“.

123RF.com nuotr./Formentera, Balearų salos
123RF.com nuotr./Formentera, Balearų salos

Vien Toskanoje 2021 m. užfiksuotas 30 proc. didesnis užklausų skaičius, palyginti su praėjusiais metais, ir šiam regionui tenka du trečdaliai visų nekilnojamojo turto paieškų Italijoje.

Toskanos miestas Luka prie Serchio upės yra ypač populiarus pasirinkimas – 2021 m. kartu su Pizos ir Bolgherio miestais jis sudarys ketvirtadalį pirkėjų užklausų, o jo kainos kasmet augs 6 proc., teigia „Knight Frank“.

Vidutinė „Knight Frank“ pirkėjų pageidaujama nekilnojamojo turto kaina Lukos ir Pizos miestuose šiuo metu yra apie 1,7 mln. eurų (1,8 mln. JAV dolerių) – gerokai mažesnė už Toskanos regiono 3,7 mln. eurų vidurkį. Tuo tarpu vidutinė dienos nuomos kaina siekia 471 eurą.

Konkurencija tarp pirkėjų stiprėja

Stiprėjantis doleris ir silpnėjantis euras kaitina Europos nekilnojamojo turto rinką, o žemynas tampa vis patrauklesne vieta ne tik JAV poilsiautojams, bet ir Amerikos investuotojams į nekilnojamąjį turtą.

Šiuo metu euro kursas beveik lygus dolerio kursui, o tai reiškia, kad JAV pirkėjai naudojasi 15-20 proc. nuolaida nekilnojamojo turto kainoms bet kurioje iš 19 euro zonos valstybių narių, palyginti su 2021 m. liepos mėn.

Ir tai matyti. Per pirmuosius penkis 2022 m. mėnesius „Knight Frank“ užfiksavo 37 proc. daugiau JAV gyvenančių pirkėjų Prancūzijos nekilnojamojo turto paieškų. Dabar jų paieškų ratas plečiasi visame žemyne.

„Anksčiau JAV susidomėjimas buvo sutelktas į kultūrą ir susisiekimą siūlančius miestus nuo Romos iki Paryžiaus ir nuo Barselonos iki Florencijos“, – sakė „Knight Frank“ tarptautinio padalinio vadovas Markas Harvey.

123rf.com nuotr./Florencija, Italija
123rf.com nuotr./Florencija, Italija

„Tačiau dabar matome, kad JAV pirkėjai orientuojasi į tradicines saulės juostos vietoves, o tai yra nukrypimas nuo normos“, – tęsė jis, paminėdamas didėjantį susidomėjimą tokiomis vietovėmis kaip Maljorka, Sardinija ir Pietų Prancūzija.

Kadangi JAV Federalinė rezervų sistema pinigų politiką griežtina sparčiau nei Europos centrinis bankas, dolerio brangimas gali tęstis ir toliau, todėl Europa dar kurį laiką bus konkurencinga investavimo kryptis.

„Federalinis rezervų bankas ir toliau didins palūkanų normas, todėl dolerio kursas euro atžvilgiu toliau stiprės ir JAV pirkėjams gali būti taikomos didesnės nuolaidos“, – pridūrė Kate Everett-Allen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius