Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Investuotojai į Svencelę ateina paskui jėgos aitvarų mėgėjus

Svencelę, kaimą Klaipėdos rajono pietvakariuose, Kuršių marių pakrantėje, jėgos aitvarų, arba kaitavimo, mėgėjai puikiai žino. Paskui juos čia ateina investuotojai, kuriuos prisiviliojo kaimo bendruomenė. Čia bus statomi namai.
Projektas „Svencele 22“
Projektas „Svencele 22“ / „Sdudus“ vizualizacija

Architektas Mykolas Svirskis pasakoja, kad projekto sumanytojai – 2015 metais susikūrusi ir investuotoją suradusi Svencelės bendruomenė. Projektui vystyti įsteigta bendrovė „Sdudus“, o jos vadovas verslininkas Aivaras Kamas.

„Projektas skirtas kaituojančiam žmogui, kuriam nereikia daug ploto, nes jis atvažiuoja su draugais būti mariose. Ne nuolatiniam gyvenimui, o vasarojimui. Jeigu bus viskas gerai, tikiuosi, kad ši vieta bus tarp įdomiausių kaimo kurortų“, – 15min pasakojo M.Svirskis.

Statys lofto tipo butus

Svencelėje planuojama statyti apie 30 gyvenamųjų lofto tipo butų, kuriuos bus galima sujungti ir pasidaryti didesnę erdvę. Šiuo metu investicijos į trijų pastatų kompleksą siekia 300 tūkst. eurų, o galutinė suma turėtų siekti 1,3 mln. eurų.

M.Svirskis sakė, kad apie 50 žmonių domisi galimybe čia įsigyti nuosavybę. Raktus savo kišenėse pirmieji pirkėjai laikys kitų metų vasaros pradžioje. Tikinama, kad kvadratinio metro kaina sieks apie 1,3 tūkst. eurų.

Sklypas, 600 metrų atstumu nuo Kuršių marių kranto, suprojektuotas taip, kad suformuotų užuovėją nuo vėjo. O surūdijusio metalo apdailos moduliniai namai, įsmigę balto smėlio kopose kuria naują bendruomenės gyvenvietę.

„Ten vėjuota, vyrauja šiaurės vakarų vėjas. Sukūrėme oazę nuo vėjo, kad būtų ramu. Vidinis kiemas bus ne želdintas, o stengsimės padaryti taip, kad iš savo namų galima būtų matyti baltą kopą“, – teigė jis.

Atrodys lyg šviečianti skulptūra

Trijų pastatų kompleksas naktį turėtų atrodyti kaip šviečianti skulptūra. Anot architekto, parinktos medžiagos ir šviečiantys fasadai sukurs namus-šviesos paviljoną, šviesos laivą.

36 kv. m ploto kaituotojo studija bus įrengta per du aukštus su atvira erdve. Interjere naudojama beržo fanieros ir šlifuoto betono apdaila.

„Namas projektuotas taip, kad būtų kuo paprastesnis. Naudojamos grynos medžiagos: metalas, medis, stiklas. Viduje bus išlietos betoninės grindys, o visur viduje bus balinta beržo faniera. Pirmame aukšte bus įrengta vieta susidėti sporto įrangai, bendra zona ir nedidelė virtuvė. Dalį antro aukšto dengs tinklas, ant kurio bus galima gulėti“, – pasakojo M.Svirskis.

Patalpų šildymui bus naudojama oras-oras šildymo ir vėdinimo sistema, kuri surinks orą iš aplinkos, sušildys ir paskleis vidaus erdvėje. Kadangi namukui priskiriami vasarnamiams, jie suprojektuoti B energinei efektyvumo klasei, tačiau juose galima bus gyveni ir žiemą.

Vietos bus ir pirčiai, ir sargui

Projektas vystomas keliais etapais: pirmame statomi 9 studijos rytinėje sklypo dalyje. Bendras jų plotas sudarys 270 kv. metrų.

Antrajame etape pietinėje sklypo dalyje planuojama statyti antrą namą, kuriame įrengs 20 studijų. Trečiajame etape – namą su pirtimi ant stogo.

„Trečiuoju etapu bus statomi vadinamieji Svencelės kaimo vartai, bet tai tik planai. Norime, kad šis namas turėtų eksploatuojamą stogą su terasomis. Namo gale suprojektuota pakibusi pirtis, kuri bus tam tikras simbolis, langas į marias, švyturys. Pastate gyvens teritorijos sargas. Galbūt atsiras nedidelė parduotuvė ir bus įrengti loftai“, – teigė M.Svirskis.

Ketvirtuoju etapu formuojamas vidinis kiemas, kuriame planuojama įrengti kabantį tinklą, vaikų žaidimų aikštelę, laipiojimo sieną, lauko kino teatrą. Prie kiekvieno lofto bus įrengtos maumedžio medienos trasos.

Pirmojo etapo statybas planuoja pradėti lapkritį ir pabaigti per 3–4 mėnesius. Pabaigus pirmą etapą planuojama iškart pradėti vystyti antrąjį etapą.

Yra ir daugiau projektų

Tai ne pirmas neįprastas projektas šalia Kuršių marių. Šalia Nidos, buvusiose stalių dirbtuvėse, statomas namelių kvartalas, kuriame bus kviečiami apsistoti menininkai. Šis projektas orientuotas į tuos, kurie reziduoja Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje ir suteiks progą jiems apsistoti čia ilgesniam laikui.

Mažiau nei kilometras nuo Parnidžio kopos, Taikos gatvėje, statoma 11 dviaukščių karkasinių namelių. Nameliai bus suskirstyti į 2 ar 3 dalis, todėl čia atsiras 28 kambariai. Vieno namo plotas yra iki 200 kv. m. Kiekviename bus įrengta dirbtuvė, poilsio kambarys su virtuvėle bei tualetas ir dušas. Kiekvienoje erdvėje galės gyventi po du menininkus.

Iš viso į projektą planuojama investuoti daugiau nei 4 mln. eurų. Šiuo metu pastatyti penki namai ir iki šiol į projektą investuota apie 2,8 mln. eurų. Tikimasi projektą užbaigti kitą žiemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius