-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš centro į mikrorajoną besikeliantis Lietuvos bankas nori išplėsti Pinigų muziejų

Pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekto ir Totorių gatvės kampe, įsikūrusį Pinigų muziejų valdantis Lietuvos bankas (LB) planuoja jį išplėsti. Taip pat šiemet LB ketina skelbti architektūrinį konkursą kompleksui Žirmūnuose, į kurį po poros metų išsikels iš centre esančių patalpų.
Vilniuje – Muziejų naktis
Vilniuje – Muziejų naktis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos bankas užsibrėžė ne tik išsikelti iš Gedimino prospekto, bet ir išplėsti esamas Pinigų muziejaus, kuris kasmet sulaukia daugiau kaip 40 tūkst. lankytojų, patalpas. LB Paslaugų administravimo departamento direktoriaus Jono Būgo teigimu, muziejaus patalpos tokiam lankytojų skaičiui yra per mažos.

„Muziejaus patalpos yra ankštos, trūksta tinkamų patalpų ir galimybių plėtoti finansinio švietimo bei kitas edukacines veiklas“, – 15min atsiųstame atsakyme aiškina LB specialistas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje – Muziejų naktis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje – Muziejų naktis

Šiuo metu ekspozicijai yra skirta apie 250 kv. m ploto, o po rekonstrukcijos šios erdvės turėtų padidėti beveik trečdaliu – bent iki 430 kv. metrų.

„Papildomai apie 120 kv. m būtų skirta salėms su interaktyviomis finansinio švietimo priemonėmis, atsirastų ir apie 50 kv. m edukacinė bei parodų salė. Kitos patalpos būtų skirtos Pinigų muziejaus rinkinių saugyklai, archyvui ir bibliotekai“, – pasakojo J.Būgas.

Kiek galėtų kainuoti muziejaus išplėtimas, paaiškės tuomet, kai bus parengtas techninis projektas. Projektavimo paslaugų pirkimą planuojama skelbti 2019 metais.

„Kada ir kokiais etapais vykdytume darbus, būtų sprendžiama parengus muziejaus išplėtimo techninį projektą“, – sakė J.Būgas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje – Muziejų naktis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniuje – Muziejų naktis

Paskutinį kartą muziejus rekonstruotas buvo 2010 metais. Tuomet buvo atidaryta ir nauja muziejaus ekspozicija.

Muziejuje lankytojai supažindinami su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais, bankininkystės raida mūsų šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų.

Kelsis į Žirmūnus

Praėjusių metų rugpjūtį LB paskelbė, kad ketina išsikelti iš sostinės centre esančių pastatų į Žirmūnus, kur ir šiandien dirba dalis banko padalinių, veikia pinigų saugykla bei klientų aptarnavimo kasos. Persikelti LB darbuotojai ketina rekonstravus ir pertvarkius dabartinį pastatų kompleksą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Iš Lietuvos banko saugyklos išvežama pinigų siunta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Iš Lietuvos banko saugyklos išvežama pinigų siunta

Šių metų rugpjūtį LB paskelbė pastatų komplekso sostinės Žirmūnų mikrorajone rekonstrukcijos darbų konkursą. Jiems planuojama skirti beveik 23 mln. eurų.

„Pirmiausia bus skelbiamas projektinių pasiūlymų konkursas, jam pasibaigus – projektavimo paslaugų ir vėliau – rangos darbų konkursai“, – sakė J.Būgas.

Projektinių pasiūlymų konkursą LB ketina skelbti dar šiais metais.

„Konkurso dalyviai pateiks naujo pastato architektūrinę viziją ir jos įgyvendinimo sprendinius. Šiuos pasiūlymus vertins pirkimų komisija, sudaryta iš banko tarnautojų ir kviestinių architektų“, – teigė J.Būgas.

Naujame pastate turėtų būti įrengta beveik 600 darbo vietų.

Planuojama, kad nuo 2019-ųjų iš Žirmūnų gatvės į sostinės biurų pastatą „City“ dvejiems metams, kol vyks statybos, persikels daugiau kaip 200 banko tarnautojų.

Žirmūnų komplekso rekonstrukciją planuojama baigti 2020-ųjų gruodį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius