Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonava per kelerius metus nori renovuoti pusę miesto daugiabučių

Net savivaldybės, patenkančios į daugiausiai renovacijos projektų įgyvendinančių savivaldybių dešimtuką, neslepia, kad nerenovuotų daugiabučių ir dar daug. Nors energiškai neefektyvių daugiabučių beveik nebeliko, savivaldybių – pirmūnių atstovai svajoja atnaujinti bent pusę visų daugiabučių fondo ir skaičiuoja, kiek tai užtruktų laiko.
Kęstučio g. 16a, Jonava
Kęstučio g. 16a, Jonava / BETA nuotr.

Kauno rajone renovacijos norėtų dar dvi dešimtys namų

Šį mėnesį Kauno rajono savivaldybė pateko į dešimtuką savivaldybių lyderių, kuriose įgyvendinama daugiausiai Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos projektų. Savivaldybei, kurioje renovacija įsibėgėjo tik prieš ketverius metus – tai didelis pasiekimas. Tačiau Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas Jonas Gurskas neslepia, kad šie pasiekimai galėtų būti tik pradžia.

„Kol kas savivaldybė yra svarbiausias renovacijos proceso variklis. Jeigu paskirtasis renovacijos administratorius dirbtų vienas, jam būtų per sunku. Šiuo metu įvairiuose renovacijos etapuose yra per dvi dešimtys daugiabučių. Gyventojai jau įprato savo pastabas ir skundus siųsti mums, į savivaldybę, dažnai tenka apsilankyti ir statybvietėse, prie renovuojamų daugiabučių, bendrauti su rangovais. Jaučiame, kad esame arčiau renovacijos proceso nei daugelis kitų savivaldybių, kuriuose renovacija įsibėgėjo anksčiau, Dabar susidomėjimas renovacija kaip niekada didelis ir bent dvi dešimtys namų galėtų būti renovuoti artimiausiu metu,“ – dėsto pašnekovas.

Jonava svajoja atnaujinti pusę visų daugiabučių

Per ketverius metus pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą įgyvendinti 59 projektai, panašų skaičių daugiabučių pavyko renovuoti ir pagal Probleminių teritorijų plėtros programą, kurioje Jonava dalyvavo. Iš viso šioje savivaldybėje renovuota per šimtą daugiabučių, tačiau neatnaujintų – dar apie tris šimtus.

„Norėtume atnaujinti 50 proc. visų daugiabučių namų. Tai galėtume pasiekti per kelerius ateinančius metus“, – svarsto Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktorius Valdas Majauskas bei priduria, kad daugumą energiškai neefektyvių daugiabučių jau pavyko sėkmingai renovuoti.

„Jonavos daugiabučių namų fondas sąlyginai jaunas, neturėjome daugiabučių, kurie naudotų dešimt kartų daugiau šilumos energijos nei miesto vidurkis. Tačiau tris-keturis kartus daugiau šilumos energijos sueikvojančių namų buvo. Dabar jie sėkmingai modernizuoti“, – dėsto pašnekovas.

Galvoja apie kompleksinę renovaciją

Daugiausiai daugiabučių yra Jonavos mieste – čia daugiausiai ir jau atnaujintų namų. „Turime net kelis mikrorajonus, kuriuose visi daugiabučiai jau atnaujinti. Kadangi siekiame kompleksinio aplinkos tvarkymo, šiems mikrorajonams skyrėme lėšas kiemų, gatvių, infrastruktūros tvarkymui. Apskritai, savivaldybė skiria viešųjų erdvių tvarkymui lėšas jau antrus metus ir matome, kad tai pasiteisina – miestas gražėja, daugėja gražių kiemų, suoliukų, vaikų aikštelių. Tokie pokyčiai įkvepia renovuoti ir būstą“, – dėsto pašnekovas.

Tiesa, Jonavos rajono savivaldybės atstovas neslepia, kad daugiabučių, kuriems reikėtų renovacijos, yra ir kituose Jonavos savivaldybės miestuose ir kaimuose. „Pavyzdžiui, Ruklą galime vadinti daugiabučių miestu, tačiau jame atnaujinti tik keturi namai“, – sako pašnekovas.

Kompleksinės renovacijos nuotaikomis gyvena ir Kauno rajonas. „Kadangi šiemet prioritetas bus skiriamas savivaldybėms, nusiteikusioms vykdyti kompleksinę renovaciją, turėsime ką pasiūlyti – jau turime kelis kvartalus, kuriuose galima būtų tęsti pradėtus darbus“, – pasakoja Kauno rajono savivaldybės mero pavaduotojas J. Gurskas.

Tiesa, ne visi daugiabučiai, šiuo metu norintys įgyvendinti renovaciją įsikūrę jau atnaujintų daugiabučių kaimynystėje. „Labai tikimės, kad ir jų neteks nuvilti“, – pabrėžia Kauno rajono savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius