Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ką renkatės poilsiui: „boutique“ apartamentus Palangoje ar būstą gamtoje ant marių kranto?

Išskirtiniam poilsiui ir gyvenimui Lietuvoje sukuriama vis daugiau unikalių vietų. Šįkart pasidomėjome, kaip gimsta istorija ir komfortu dvelkiantys unikalūs „boutique“ tipo apartamentai „Palanga Dreams“ bei aktyvaus laisvalaikio ir gamtos mylėtojų namai ant Kuršių marių kranto „Svencelės 22“.
„Palanga Dreams“ projektas
„Palanga Dreams“ projektas / „Reefo“ nuotr.

Vos kelios minutės nuo jūros ir pušyno apartamentai „Palanga Dreams“ kuriami išskirtinės architektūros pastate, kurio „banguojančių“ balkonų negali nepastebėti eidamas didžiausio šalies kurorto Maironio gatve. Šis pastatas – bendrovės „Šilkas“ poilsio namai – 1992 m. iškilo pagal Palangai išskirtiniais projektais nusipelniusios architektės Irenos Likšienės viziją, kuri apdovanota už gyvenimo nuopelnus architektūrai. Ambicingos architektės kūrinys ir šiandien žavi vėlyvojo modernizmo gerbėjus.

„Palanga Dreams“ – kas tikra ir vertinga

Deja, ilgus metus šis unikalus pastatas buvo nepastebėtas, apleistą jį naikino laikas. Kol vieną dieną jį „atrado“ Karolis Aidulis, nekilnojamo turto vystytojų „Reefo“ vadovas. Kai kiti apleistame pastate matė tik apgriuvusias sienas ir langų kiaurymes, Karolis jame įžvelgė istorijos alsavimą, jį kūrusių architektų drąsias vizijas.

„Iš pradžių pagalvojau, ar aš tik vienas šiame pastate matau neblėstančios istorijos grožį... Tačiau kai mano vizijai pritarė ir kiti komandos nariai, galutinai įtikėjau, kad pastatas vertas antro gyvenimo, – pasakoja projekto „Palanga Dreams“ sumanytojas. – Dabar pastatas atgimsta atsakingai išsaugant tai, dėl ko jis visuomet buvo unikalus, kas niekuomet nepasiduoda laikui, kas yra amžinos vertybės“.

„Reefo“ nuotr./„Palanga Dreams“ po pastato rekonstrukcijos
„Reefo“ nuotr./„Palanga Dreams“ po pastato rekonstrukcijos

K.Aidulis akcentuoja, kad atkuriant šį unikalų pastatą siekiama ne keisti, o prikelti tai, kas neturi senaties termino, „nes kertinis akmuo – pastato dvasia“.

Visi 22 boutique stiliaus poilsio paskirties 2– 4 kambarių apartamentai derės harmoningais interjerais, kai kurių lubos kyla net iki 5 metrų, kiti turi privačius įėjimus ar įspūdingo dydžio stoglangius žvaigždėms stebėti, o didingiausi apartamentai viršutiniame aukšte – erdvias, net 77 kv. m terasas ant stogo.

Interjero dizainerė Agnė Stanikūnaitė pasakoja, kad projektui „Palanga Dreams“ sukūrė specialią interjerų koncepciją, kuri tiktų pajūrio namams ir madų nesivaikančiam subrendusiam žmogui. Įsirengiantiems namus siūloma rinktis iš trijų stilių: „Švelnus gyvenimas“, „Bohemiškas laikas“ ir „Paslaptingos dienos“. Tačiau kiekvienai erdvei sprendimai pritaikomi individualiai. „Palanga Dreams“ interjeruose naudojamos tikros medžiagos: netašytas medis, natūralus akmuo.

Išsaugant istorines pastato vertybes naujiems gyventojams čia kuriamas maksimalus komfortas ir prabanga. Vos įžengus į pastatą hole pasitiks 10 metrų aukščio meninė erdvė, veiks du liftai, kurių vienas kels tiesiai į prabangius apartamentus, bendrose erdvėse kokybišką muzikinių kūrinių skambėjimą užtikrins „Bang & Olufsen“ garso sistema.

„Įgyvendindami „Palanga Dreams“ apartamentų projektą laikomės aukštų standartų, nes siekiame kurti ilgalaikę išliekamąją vertę. Norime sukurti bendruomenę su panašiai mąstančiais žmonėmis, kurie džiaugtųsi vienas kito kaimynyste. Dėl šios priežasties apartamentai parduodami tiems žmonėms, kurie pirmiausia renkasi juos savo gyvenimui ar atostogoms pajūryje, o ne siekia įsigyti verslo tikslais“, – konstatuoja projekto vizionierius K.Aidulis.

Beje, dėl pastato išskirtinumo ir dizaino unikalumo jis pats bei keli jo pažįstami čia įsigijo apartamentus. Tai rodo tikėjimą projekto vizija ir jo vystymą „taip, tarsi kurtum sau“.

„Svencelės 22“ – aktyvaus laisvalaikio ir gamtos mylėtojų namai

Klaipėdos raj. pietvakariuose, Svencelėje, ant Kuršių marių kranto baigiamas butų ir kotedžų projektas „Svencelės 22“ (S22) subalansuotas ir aktyvų laisvalaikį ant vandens mėgstantiems, ir įkvėpimo bei ramybės gamtoje ieškantiems.

„Sdudus“ nuotr./„Svencelės 22“ projektas
„Sdudus“ nuotr./„Svencelės 22“ projektas

Vos keli šimtai metrų nuo marių kranto kyla projekto S22 III etapo – paskutiniai septyni dviejų aukštų A+ energinės klasės – pastatai, kuriuose įrengiama 14 poilsio patalpų ir 14 butų per du aukštus. Būstai turi didelius trijų stiklų paketų šiltus langus, kurie jiems suteikia erdvės ir šviesos.

Dalis baigiamų statyti būstų jau turi šeimininkus. Šiuo metu parduota 11 būstų su daline apdaila. Bet vidinės pertvaros jau iškaltos natūralaus medžio dailylentėmis, tad įsigijusiam būstą S22 projekte telieka pasirūpinti sanitarinio mazgo sienų ir grindų apdaila bei įranga, o taip pat grindimis ir prietaisais, pvz., kondicionieriumi, boileriu, rozetėmis, jungikliais, valdymo pultais. Būstuose numatytas aplinkos neteršiantis grindinis šildymas elektra, kurį galima įsirengti su nuotoliniu valdymu, kad prieš atvažiuojant į būstą jis būtų jaukiai sušildytas vėsesniais metų laikais.

„Sdudus“ nuotr./„Svencelės 22“ projektas
„Sdudus“ nuotr./„Svencelės 22“ projektas

Ypatingas dėmesys skiriamas priešgaisrinei saugai. Būstuose įrengiama priešgaisrinė signalizacija, kambarių pertvarose montuojamos aukštos kokybės ugniasienės, vidaus apdailai naudojamos mažiau degios medžiagos. Perdangoms tarp aukštų panaudota akustinė medžio ir betono konstrukcija.

Projekto architektūra išskirtinė, aplinkos dizainas dera su gamta, namams naudojamos kokybiškos medžiagos: mediniai langų ir durų rėmai, akmens vata sienoms šiltinti, išorės apdailai – degintos, šukuotos ir alyvuotos eglinės dailylentės. Beje, tai itin ilgaamžis sprendimas. Tokios dailylentės gaminamos pagal patentuotą japonų technologiją, o garantija joms teikiama net iki 80 metų. Tačiau svarbiausia, kad tai ne tik estetiškas eksterjero sprendimas, bet ir labai draugiškas gamtai bei žmogui pasirinkimas.

„Šioje vietoje dominuoja sinergija tarp išskirtinės gamtinės aplinkos energijos: Kuršių nerijos kopų horizonto, pušų, pievų, smėlio, – ir šiuolaikiško naujadaro nedidelių ir žaismingų degintos medienos tūrių bei vandens blizgesio, – akcentuoja S22 projekto architektė Danutė Zubavičienė, projektavimo kompanijos „Progresyvūs projektai“ direktorė. – Pastatų patalpų erdvės suprojektuotos erdvios tiek, kiek gali būti, dideliais langais taip, kad nuostabi gamtinė aplinka lyg paveikslai įsitvirtina interjeruose ir sudaro atpalaiduojančias būsenas savo gyventojams.“

Visi išskirtinėje gamtoje statomi 38–57 kv. m dviejų kambarių būstai turi po vietą automobiliui ir galimybę įsirengti lauko terasą, o butai – ir antresoles. Visi būstai turi atskirus įėjimus, nėra bendro naudojimo laiptinių.

O svarbiausia S22 projekte – pati vieta. Ji magiška, tobulai tinkanti poilsiui, pabėgimui iš miesto. Aplink – dideli plotai natūralios saugomos gamtos, kurią galima tyrinėti keliaujant pažintiniais takais. Be to, nuo S22 būstų iki Drevernos uosto – vos pora kilometrų. Iš čia į kitoje marių pusėje matomą Juodkrantę 3–4 kartus per dieną kursuoja keltas, kuriuo kelionė trunka vos 20 min. Uostas įrenginėjamas ir Svencelėje, iš kur taip pat planuojamas susisiekimas su Neringa.

Šiemet baigus projekto S22 III etapą bus sukurtas nuo vėjo apsaugotas uždaras vidinis kiemas. Jame paliktos natūraliai gamtos susiformuotos smėlio kopos, kurios organiškai pratęsia nuo marių plytintį vaizdą. Erdvus vidinis kiemas labiausiai žavi savo natūralumu – čia išsaugotas originalus gamtos reljefas ir augmenija. Šis kiemas – tai bendruomenės erdvė.

Projektą S22 trimis etapais nuo 2019 m. vysto bendrovė „Sdudus“. Pirmųjų dviejų etapų būstai buvo greitai išpirkti aktyvaus laisvalaikio ant vandens, žvejų ir ramybės gamtos apsuptyje mėgėjų, o taip pat meno žmonių, kuriuos kurti įkvepia gamta, marios, smilgos, kopos ir vėjas.

Kuršių marios prie Svencelės ypač pamėgtos burlenčių ir kaitavimo (jėgos aitvarų) sporto bei kitų vandens pramogų entuziastų. Čia jau susiformavusi darni jų bendruomenė, kurią su S22 projektu papildė gamtos mėgėjai ir meno žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius