Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?

„Vienas klientas sakė: kai katė letena numušė kamuolį į kitą kambario kampą ir atsitūpė palaukti, kol jis atriedės atgal, supratau, kad kažkas čia negerai,“ – pasakojo „Uretek Baltic“ vadovas Roman Reiner-Latõšev.
Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?
Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą? / Partnerio nuotr.
Temos: 1 Namas

Tokiais atvejais į pagalbą ir atskuba „Uretek“, užsiimanti sėdančių namų pakėlimu. Daugelis senų ir naujų statinių, namų, tiltų ir kelių yra linkę sėsti.

Vienas efektyviausių būtų apsaugoti statinį nuo didesnių pažeidimų yra jo stabilizavimas ir atstatymas į pradinę padėtį. Šiam tikslui „URETEK“ naudoja geopolimerines dervas, kurias galima naudoti su labai įvairiais pagrindais.

Partnerio nuotr./Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?
Partnerio nuotr./Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?

Kaip suprasti, kad gyvenamąjį būstą reikia kelti?

Pirmuosius ženklus gyventojai tikriausiai pastebi patys. Prisiminkime pavyzdį su katinu. „Dažniausia grindų sėdimo priežastis yra ta, kad statybininkai jų tinkamai neįrengia. Jeigu po grindimis naudojamas drėgnas smėlis, šildymo sezonu jis išdžiūva, jo apimtys sumažėja ir grindys nusėda,“ – aiškina Reiner-Latõšev.

Pasak pašnekovo, grindys taip pat gali nusėsti ir tuo atveju, jei įvyksta vamzdžių avarijos. Jei iš vamzdyno išteka vanduo, jis gali išplauti smulkias daleles, o dėl to grindys pradeda sėsti.

Priežastys, dėl kurių pradeda sėsti namai, gali būti atsiradusios jau namo statymo metu. Jeigu statybų vietoje nėra atlikti rimti geologiniai tyrimai, gali nutikti taip, kad namas bus pastatytas ant silpno pagrindo. Tai gali išaiškėti ir tuomet, jei nusėda net namo pamatai. Be to tai gali nutikti ir dėl su trūkumais atlikto drenažo. „Buvo vienas toks atvejis, kai namas net neturėjo drenažo. Taigi lietaus vanduo nutekėdavo po pamatais ir taip plovė ten esantį pagrindą.“

Kodėl nusėdimas yra žalingas namui?

Jeigu namas nusėda, tai gali sukelti džiaugsmo tik su kamuoliuku žaidžiančiam katinui. Gyventojams ir namo savininkui tai – pavojaus signalas. Jeigu į tai nereaguojama, žala gali būti žymiai didesnė.

„Grindų nusėdimas iš pradžių gali turėti lengvesnių, o vėliau – rimtesnių pasekmių. Name, kuriame šildomos grindys, šildymo vamzdžiai atsiduria toliau nuo grindų paviršiaus ir tokiu būdu šildymui sunaudojama daugiau energijos. Vienas klientas parodė: jei anksčiau šildomų grindų reguliatorius buvo ties 1/4, tai po nusėdimo tam, kad namuose būtų šilta, jis turėjo šildymo pajėgumus padidinti iki maksimumo,“ – pasakoja Reiner-Latõšev.

Jeigu sėdimas viršija keturis centimetrus, tai gali tiesiog sugadinti grindų šildymo vamzdžius, įspėja pašnekovas. „Tuo atveju, kai šildoma vandeniu, tai gali baigtis nedideliu fontanu.“

Jeigu kas nors mano, kad nusėdusias grindis galima pakelti užpildžius jas betonu, reikia pasakyti, kad tai nėra pats protingiausias variantas. Pirma, tuo metu, kai džiūva betonas, pastato naudoti negalima. Antra, šviežiai užpiltas betonas yra nauja jau prasėdusio pagrindo apkrova, tadsėdimas gali tęstis toliau.

Partnerio nuotr./Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?
Partnerio nuotr./Kaip suprasti, kad reikia pakelti sėdantį namą?

„URETEK“ sprendimas, kuriuo į gruntą yra įpurškiamos geopolimerinės dervos, sustabdo sėdimą ir atkuria buvusią situaciją. „Darbus esame atlikę keliuose šimtuose objektų ir buvo vos pora buvo atvejų, kur mums teko sugrįžti dar kartą,“ – pasakoja Reiner-Latõšev. Tais atvejais namai buvo pastatyti ant labai netvirto grunto.

„URETEK“ technologijos privalumas yra, tas kad, namo gyventojams nereikia niekur kraustytis, darbų atlikimo metu – viskas atliekama per optimaliai trumpiausią laiką su minimaliausiais nepatogumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius