-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paslaugos.lt: kaip tinkamai paruošti namus artėjant šalčiams

Vis labiau vėstantys orai – ženklas, kad metas ruošti namus artėjančiai žiemai.
Namų ruošimas žiemai
Namų ruošimas žiemai / Įmonės „SSAA-GROUP“ archyvo nuotr.

Pro nesandarius langus ar senas duris išeina didžioji dalis namo šilumos, todėl, atsiradus bet kokiems tarpams, būtina juos sandarinti.

Taip ne tik sumažinamos energijos sąnaudos šildymui, bet ir išvengiama tokių nepageidaujamų reiškinių, kaip drėgnos namų patalpos, pelijančios sienos, rasojantys langai ir iš to kylantys sveikatos negalavimai.

Patarimais, kaip paruošti namus šalčiams bei kokią šildymo sistemą žiemai pasirinkti dalijasi portalo Paslaugos.lt paslaugų teikėjai R. Petkus ir S. Armalis.

Kodėl „ašaroja“ namų langai?

123rf.com nuotr./Langai
123rf.com nuotr./Langai

Viena iš priežasčių – nepakankamas patalpų vėdinimas. Jei tai nevyksta 24 val per parą, komfortiško jausmo namuose nebus.

Gana dažnai gyventojai medinius langus pakeitę plastikiniais susiduria su pelėsio ir langų rasojimo dilema. Tokia situacija susiklosto dėl patalpose susidariusios drėgmės pertekliaus.

Remvalus.lt vadovas Remigijus Petkus sako, kad plastikiniai langai negeba „kvėpuoti“: „Dėl prastos ventiliacijos ir drėgmės pertekliaus patalpose užsiveisia grybelis, ima kauptis įvairios bakterijos.”

Siekiant išvengti taip vadinamų „langų ašarų“, būtina pasirūpinti natūralia namų ventiliacija: neišvėdintos patalpos lemia ir prastesnę miego kokybę.

Išeitis iš susiklosčiusios situacijos – ventiliaciniai šviežio oro vožtuvai „AIR-BOX“. Jie lengvai sumontuojami, atstoja langų orlaides ir veikia efektyviai, išlaikydami aukštą patalpų oro kokybę, o kartu ir sureguliuodami santykinę oro drėgmę.

Eksperto vertinimu, tik sureguliavus drėgmės lygį patalpose, galima sustiprinti imuninę sistemą ir išvengti virusinių bei kitų ligų: astmos, sauso kosulio, nemigos, alergijų, kvėpavimo takų infekcijų“, – reziumuoja pašnekovas.

Nuo ko pradėti darbus?

Vėstant orams verta suskubti susireguliuoti langus (tuo užsiimti vertėtų du kartus per metus: rudenį ir pavasarį).

Kai kada apie sufleruoja ir pačių langų nesandarumas: lango apačia ima kliūti atidarant arba uždarant, o pridėjus ranką, prie uždaryto lango varčios juntamas lengvas vėjo ar šalčio dvelksmas.

„Dėl šiuo metu išaugusios langų remonto paklausos, specialistų gali tekti luktelti mėnesį ar du nuo užsakymo priėmimo. Tad verta suskubti, kol orai visai neatšalo, nes jiems vėstant, darbų eilė tik ilgės“, – dėmesį atkreipia R.Petkus.

Pašnekovas pataria atsispirti nuo patikimo ir profesionalaus meistro paieškos. Tinkamą meistrą galima greitai ir paprastai rasti paslaugų portale Paslaugos.lt - reikia tik išsiųsti vieną užklausą. Išsiuntus, su jumis susisieks meistrai, kurie gali jūsų norimu laiku padėti.

Į namus atvykę specialistai patikrins langų sandarumą, tarpinių nusidėvėjimą, langų varčios mechanizmą, patars ir apskaičiuos darbų sąmatą. Jei reikės, pakeis ir langų tarpines, sureguliuos pačius langus, išvalys ir suteps judančias metalines langų konstrukcijas.

Ar nešildote namų kiemo?

Vidutinis guminių tarpinių eksploatacijos laikas – 5–7 metai. Jei per šį laiką neatlikote jokių tarpinių priežiūros darbų (nevalėte ir netepėte silikonu), matyt, jos jau neefektyvios ir leidžiančios šaltį, triukšmą, o patalpose, palengva kaupiasi drėgmė.

Tam, kad jūsų guminės tarpinės tarnautų ilgai, ekspertai pataria pavasarį langų ekscentrikus persukti į vasaros, o rudenį perstatyti juos į žiemos režimą.

Netinkamai eksploatuojamos guminės tarpinės praranda savo elastingumą: susiploja, ištęžta, supanašėja į kramtomąją gumą arba sukietėja ir tampa lengvai paveikiamos temperatūrų kaitos (dėl karščio jos prisilydo prie langų profilio, o dėl šalčio suskilinėja ir sukietėja).

Guminių tarpinių nusidėvėjimą pagreitina ir langų apkaustų (judančių lango furnitūros dalių) nepriežiūra. Juos taip pat būtina kaskart sutepti ir sureguliuoti (rekomenduojama bent du kartus per metus).

Todėl ilgainiui, pažeidę lango izoliacines savybes, būstų šeimininkai savo pinigais šildo nebe namų vidų, o kiemą.

Vien dėl šios priežasties verta pasikeisti gumines tarpines į ilgaamžes, nereikalaujančias jokios priežiūros ir pasižyminčias puikiomis izoliacinėmis savybėmis, taip pat užtikrinančias, kad namiškiai kvėpuos švariu oru.

Kaip inovatyvią išeitį Paslaugos.lt paslaugų teikėjas R.Petkus rekomenduoja vokiškas „Q-LON“ poliuretano tarpines, izoliacinių savybių neprarandančias daugiau nei dvidešimtmetį: „Šioms tarpinėms nereikia jokios papildomos priežiūros per visą eksploatacijos laikotarpį.

Jos atsparios ultravioletiniams saulės spinduliams, šalčiui, karščiui, cheminiams valikliams, kadangi sudarytos iš poliuretano putų ir apgaubtos karbonu (būtent tai ir užtikrina ilgaamžiškumą).“

Vokiškosios tarpinės pagamintos naudojant unikalų medžiagų derinį, pasižyminčiu puikia „atmintimi“ – suspaustos jos grįžta į savo pradinę formą, jų neveikia temperatūros svyravimai, grybeliai, UV spinduliai ar ozonas.

Gamintojai nurodo, kad net ir po 30 tūkst. langų ar durų atidarymo ir uždarymo ciklų jos dirba kaip dirbusios ir savo savybių nepraranda.

Kodėl svarbu susigrąžinti drėgmę?

Ką patartumėte naujakuriams, kurie dar tik rinksis žiemai šildymo sistemą?

„Vėdinimui ir šildymui patarčiau netaupyti pinigų: ir dėl komfortiškos savijautos, kad nenubustumėte naktį šlapi uždususiame kambaryje, ir dėl sveikatos.

Geriausia rinktis automatiškai reguliuojamą šildymą, kad netektų pačiam žmogui tuo užsiimti. Taip pat dažna klaida, kad žmonės nesusieja šildymo sistemos su vėdinimu.

Asmeninio archyvo nuotr./ Būtina susieti šildymą su vėdinimu
Asmeninio archyvo nuotr./ Būtina susieti šildymą su vėdinimu

O tai neatsiejama. Namuose pradėjus šildyti grindis drėgmė krenta žemyn, oda sausėja, ima daugintis bakterijos, tačiau to išvengiama įsirengus vėdinimą su drėgmės sugrąžinimu.”

Pasiteiravus, kiek gi kainuotų namuose įsirengti vėdinimo sistemą 100 kvadratinių metrų namukui, pašnekovas kaip ekonominės klasės variantą įvardijo 2000 eurų (su rekuperatoriumi), tuo metu už brangesnę sistemą, kurioje būtų ir drėgmės sugrąžinimas ortakiais, tektų susimokėti 3,5-4 tūkst. Eur.

Žinoma, kasmet tektų pasikeisti ir rekuperatorių sistemos filtrus (jų kaina svyruoja nuo 7 iki 20 eurų), bet tuo galėtų pasirūpinti ir pats būsto šeimininkas.

Pasikliauti ekspertais lietuviai nelinkę

Pasidomėjus, kokius šildymo būdus lietuviai renkasi dažniausiai, įmonės „SSAA-GROUP“ vadovas Saulius Armalis mini dujinius ir oras oras šilumos sistemos sprendimus: „Mieste gyventojams dažniausiai jungiame dujinius katilus, o užmiestyje oras oras šilumos sistemai gana ir elektros.”

Asmeninio archyvo nuotr./Įmonės „SSAA-GROUP“ vadovas Saulius Armalis
Asmeninio archyvo nuotr./Įmonės „SSAA-GROUP“ vadovas Saulius Armalis

Per mėnesį 180 kvadratinių metrų šildymui šia sistema išeina nuo 50 iki 150 Eurų. Žinoma, daug lemia namo ir langų klasė, bet ši sistema pagarsėjusi, kaip viena tyliausių (žmogaus ausis negirdi, kaip ji dirba).

Dujų sprendimai įprastai garsesni, ypač, jei žmonės pataupo santechnikai ir neišlaiko reikiamo atstumo įvedinėdami šildymą nuo dujinio katilo ir san.mazgo. Paskui, taisant klaidas, kone dvigubai už tai susimokėti tenka.“

Šiai dienai kaip kokybiškiausią ir ekonomiškiausią šildymo pasirinkimą Paslaugos.lt meistras S.Armalis išskiria „Danfoss” sprendimą. „Jei lyginsime šio ir kitų gamintojų šildomas grindis, pamatysime, kad šiluma išlieka net dvejomis valandomis ilgiau.”

„Atlikdami Lietuvos rinkos analizę matome, kad žmones mūsų šalyje linkę taupyti: vos trisdešimt procentų mūsų klientų renkasi vidutinius ir naujausius šildymo ir vėdinimo sprendimus, tuo metu 70 proc. suka pigiausiu keliu pasirinkdami ekonominę klasę“, – sako S.Armalis.

Vis tik didžiausia bėda, eksperto vertinimu, ta, kad lietuviai nelinkę pasikliauti santechnikos sprendimų įmone, kurią samdo.

Jie kur kas mieliau įsiklauso į savo artimųjų patarimus, kurie, deja, dažnu atveju senstelėję ir jiems ne visuomet geriausi.

Taigi, Paslaugos.lt meistrai sako: norite žiemą šiltų namų - pasirūpinkite natūralia namų ventiliacija ir susireguliuokite langus.

O tiems, kas dar svarsto, kurią šildymo sistemą žiemai pasirinkti, meistrai rekomenduoja „Danfoss” - šiai dienai ekonomiškiausią ir kokybiškiausią sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius