-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune kartojasi „Lidl“ scenarijus: paveldosaugininkams plūsta prašymai išsaugoti vaiduoklį „Respublika“

Sunku patikėti, tačiau Kultūros paveldo departamentas (KPD) gavo prašymų, kad būtų išsaugotas daug metų Kauno miesto centre stovintis nebaigtas statyti viešbutis „Respublika“. Tokie prašymai kelia juoką ne tik architektams ar pastato savininkams, bet ir paveldosaugininkams. Tačiau pastatas siejamas su postmodernizmu. Panašiai nutiko ir Vilniuje, kai „Lidl“ nusipirko griūvantį buvusį Kelių policijos pastatą ir ketino vietoj jo statyti biurų kompleksą. Tačiau sukilo architektai ir planai įstrigo, nes aiškinamasi, ar pastatą reikia saugoti, ar ne.

Plūsta prašymai išsaugoti pastatą

Socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus paskelbė, kad KPD gavo ne vieną prašymą išsaugoti daugiau nei du dešimtmečius stovintį apleistą viešbutį „Respublika“. Ir panašu, kad tai ne pokštas. Paveldo specialistai per pastarąsias dienas gavo ne vieną laišką ir kreipimąsi, kad pastatą reikia išsaugoti.

S.Stoškus į 15min skambučius neatsiliepė, tačiau šią informaciją patvirtinto KPD atstovė spaudai Rūta Evelina Šutinytė. Anot jos, departamentas gavo laišką, kuriame keliama daug klausimų apie valstybės vaidmenį šioje istorijoje. Platesnius komentarus KPD žadėjo pateikti vėliau. Tačiau paveldosaugos specialistai turės argumentuotai atsakyti į kreipimąsi.

Pastatas vaiduoklis, kurį dar šį rudenį ketinama pradėti griauti, priklauso „Vičiūnų grupei“. Šiai įmonių grupei vadovauja Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus Šarūnas.

Neturi išliekamosios vertės

Š.Matijošaitis 15min teigė, kad gero Kaunui linkintis žmogus tokių laiškų nerašinėtų.

Bendrovės nuotr./Šarūnas Matijošaitis
Bendrovės nuotr./Šarūnas Matijošaitis

„Joks gero savo miestui linkintis ir sveiko proto žmogus neprašys įtraukti miestą darkančių ir pavojų keliančių pastato griaučių į saugomus architektūrinius paminklus. Esu tikras, kad Kultūros paveldo departamentas priima teisingus ir racionalius sprendimus, ką įtraukti į saugotinus architektūros paminklus, o ką griauti kaip miesto architektūrinį ansamblį darkančius pastatus, todėl toks kažkieno prašymas tiesiog kelia šypseną ir atrodo daugiau kaip nevykęs pokštas“, – teigė Š.Matijošaitis.

Architektas Gintautas Natkevičius, kuris pernai siūlė savo viziją, kaip turėtų atrodytų vietoje „Respublikos“ viešbučio iškilsiantis pastatas, nustebo, kai sužinojo, kad šį pastatą norėtų kažkas išsaugoti. Anot jo, pastatas neturi jokios išliekamosios vertės, jį būtų sunku pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams, o ir konstrukcija yra pasenusi.

Asmeninio arch. nuotr./Gintautas Natkevičius
Asmeninio arch. nuotr./Gintautas Natkevičius

„„Respublikos“ viešbutį išsaugoti? Kas čia išprotėjo? Pats statinys yra tvirtas kaip baravykas, galėtų stovėti ir stovėti, bet jo konstrukcijos moraliai pasenusios. Taip pat jame įrengtos labai mažos patalpos, trūksta aukščio ir jį šiuolaikiniams poreikiams būtų sunku pritaikyti. Ir šiaip, mano nuomone, jis neturi jokios estetinės vertės, neatspindi jokios krypties.

(Buvęs Kelių policijos pastatas, – red. past.) Vilniuje dar, galima sakyti, kad yra vienas iš geriausių postmodernizmo pavyzdžių Lietuvoje. Bent tiek gali pasiguosti, o šis nieko neturi, urbanistiškai pastatytas bet kaip“, – teigė architektas ir pridūrė, kad vertingu šis pastatas gali pasirodyti tik per pilnatį.

Viešbutį „Respublika“, kuris buvo pradėtas statyti 1988 metais, projektavo architektas Henrikas Balčiūnas.

Architektūra priskiriama postmodernizmui

Kultūros paveldo teoretikas Kastytis Rudokas www.autc.lt rašė, kad tai turėjo būti prabangiausias viešbutis Kaune. Čia buvo numatyta įrengti 300 kambarių, keletą prabangių restoranų ir barų, konferencijų sales ir baseiną. Viešbutis turėjo tapti ne tik didžiausiu Kaune, tačiau atitikti ir „europinius standartus“. Viešbučio architektūra priskiriama postmodernizmui.

„Galime įžvelgti didžiulį paradoksą: „Respublikos“ viešbutis, turėjęs tapti vienu iš svarbiausių Kauno miesto turizmo infrastruktūros sistemos objektų, iš tiesų virto labiausiai neigiamu miesto architektūros simboliu. Nors po Nepriklausomybės atkūrimo būta įvairių priešprojektinių pasiūlymų, diskusijų ir svarstymų, kaip šį pastatą derėtų sutvarkyti, kol kas sunkūs monolitiniai griaučiai dunkso neužbaigti“, – rašė K.Rudokas.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Nebaigtas statyti „Respublikos“ viešbutis-vaiduoklis Kaune
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Nebaigtas statyti „Respublikos“ viešbutis-vaiduoklis Kaune

Viešbutį-vaiduoklį „Respublika“ praėjusių metų pabaigoje nusipirko „Vičiūnių grupės“ valdoma bendrovė „Kauno saulėtekis“ iš įmonės „Kauno arka“. Planuojama statinį po kelių savaičių nugriauti, tačiau kada prasidės statybos ir kas ten iškils, įmonės atstovas žadėjo pristatyti penktadienį.

Anksčiau skelbta, kad čia bus statomi biurai ir viešbutis, tačiau įmonės atstovas spaudai to nepatvirtino. Ateinantį penktadienį ketinama viešai pristatyti būsimo komplekso viziją.

1988 metais pradėtos „Respublikos“ statybos įstrigo 1993-aisiais. Nuo to laiko kelis kartus keitėsi jo savininkai, tačiau statybos nebuvo atnaujintos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius