Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno Nemuno pakrantėje planuojamas projektas, ekspertai neslepia abejonių

Greta Nemuno, Kauno Šančių rajone, A.Juozapavičiaus prospekte projektuojami trys šešiolikaaukščiai daugiabučiai. Juose rinkai iš viso bus pasiūlyta 162 butai. Tačiau analitikai skeptiškai vertina projekto sėkmę.
Kaune, greta Nemuno kils daugiabučiai
Kaune, greta Nemuno kils daugiabučiai / Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai

Projektą įgyvendina bendrovė „ABS Development“ׅ, kurią, Registrų centro duomenimis, valdo Saulius Kalkauskas ir Alexey Volodyeavas.

Aukštesnės klasės projektas

Kauno miesto savivaldybėje paskelbtuose projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos bendrovės užsakymu parengė G.Natkevičiaus ir partnerių architektų biuras, rašoma, kad Kauno A.Juozapavičiaus prospekte iškils trys šešiolikos aukštų daugiabučiai.

Vienas iš įmonės akcininkų, S.Kalkauskas, 15min pasakojo, kad šis daugiabutis taikosi į aukštesnę klasę.

„Tai bus šiek tiek prabangesnis gyvenamasis namas. Taikome ne visai į ekonominį, o daugiau jau į geresnį, ir kokybės, ir išorės, prasme segmentą. Jis toks brangesnis išeina“, – sakė jis.

Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai/Kaune, greta Nemuno kils daugiabučiai
Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai/Kaune, greta Nemuno kils daugiabučiai

Pasak S.Kalkausko, Kaune įgyvendinti aukštesnės klasės projektą ėmėsi dėl kelių priežasčių. Viena jų – aktyvi biurų plėtra.

„Kaunas, visų pirma, gerai plečiasi, statoma daug biurų, ypač A.Juozapavičiaus prospekte ir gyvenamųjų (būstų – red.past.) paklausa turėtų būti mieste. Auga paklausa, auga ir interesas statyti. Tokių gerų gyvenamųjų dalykų Kaune kol kas nėra labai daug ir manau, kad dabar metas ten ką nors padaryti.

Be to, sklypas geroje vietoje, aukštingumas ten leidžiamas geras. Daug susidėjo aplinkybių, ir susigundėme ten pradėti projektavimą“, – priežastis plėtoti tokį projektą Kaune dėstė jis.

Projekto statybas ketinama pradėti kitais metais ir įgyvendinti etapais. Pirmasis daugiabutis nuo statybų pradžios turėtų iškilti per 1,5 metų.

„Po pirmo matysime, kaip perka, kaip paklausa. Jeigu nuo pirmo korpuso pajudės rezervacijos, tai statysime tada ir toliau iš karto. O planas yra statyti, parduoti ir tada toliau statyti“, – teigė S.Kalkauskas.

Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai/Kaune, greta Nemuno, kils daugiabučiai
Architektų biuras G.Natkevičius ir partneriai/Kaune, greta Nemuno, kils daugiabučiai

Šešiolikaaukščiai greta Nemuno

Architektų parengtuose projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad beveik 7,8 tūkst. kv. m ploto teritorijoje turėtų iškilti 19 tūkst. kv. m bendro ploto gyvenamieji pastatai. Juose ketinama įrengti 162 butus.

Pirmuose dvejuose daugiabučių aukštuose projektuojama po 3 dviaukščius butus, kuriuose turėtų būti po šešis kambarius.

„Trečiame–tryliktame aukštuose projektuojama po 4 butus (kambarių skaičius – 2–4), keturioliktame–penkioliktame aukštuose projektuojama po 3 butus (kambarių skaičius – 2–4), viršutiniuose aukštuose – po 1 didelį butą (kambarių skaičius – 6)“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Visi pastatai bus sujungti požeminiu aukštu, kuriame projektuojama automobilių stovėjimo aikštelė ir pagalbinės patalpos.

Kiekviename daugiabutyje projektuojama po du liftus ir laiptinę. Taip pat greta namų numatyta antžeminė automobilių stovėjimo aikštelė. Iš viso vietų automobiliams bus skirta 162.

Be to, greta namų planuojama vieta vaikų žaidimo aikštelei, ramaus poilsio vietos vyresnio amžiaus ir neįgaliems žmonėms, buitinių atliekų konteineriai.

„Sklypas aptveriamas ažūrine tvora, įrengiamas apšvietimas, dangos automobiliams ir pėstiesiems, sėjama veja“, – nurodoma dokumente.

NT ekspertai: projektas primena 2008-uosius

Nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa šį projektą vertina atsargiai ir mano, kad statytojai per daug optimistiškai žvelgia į rinką.

„Statytojai yra optimistai, jeigu tikisi prestižinės klasės projektą Šančiuose pastatyti. Šančiai yra vienas prastesnių Kauno rajonų. Nors vieta yra prie upės, bet iš kitos pusės yra stoties teritorija, tiltas, kuriuo vyksta intensyvus eismas, ir triukšmas ten iš tiesų nemažas. Per daug optimistiškai žiūri, nes aplinkui esančių namų kainų lygis svyruoja vidutiniškai nuo 1,2 tūkst. iki 1,6 tūkst. eurų už kv. metrą. Jų kaina atitiks Senamiestyje, arčiau centro esančių namų kainų lygį“, – įsitikinęs analitikas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Robertas Žulpa
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Robertas Žulpa

Panašios nuomonės laikosi ir nekilnojamojo turto analitikas bei viešosios įstaigos „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius, kuriam šis projektas primena 2008-uosius.

„Labai keista matyti taip suplanuotą ir tokios koncepcijos projektą 2018-aisiais. Toks suplanavimas yra labai ambicingas ir abejoju, ar jis yra adekvatus šiandienos rinkai. Net Vilniaus rinkoje būtų iššūkių tokį projektą realizuoti – turime pavyzdžių, kai ambicingas ir prabangus aukštybinis pastatas pačiame Vilniaus centre nelabai randa savo pirkėjų. Apskritai, aukštybinis pastatas ir prestižinis segmentas yra sąvokos, kurios nelabai dera viename sakinyje“, – 15min komentavo jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius

A.Antanavičius primena, kad panašių pavyzdžių praėjusio ekonominio pakilimo metu buvo Klaipėdoje. Tuomet nekilnojamojo turto plėtotojai planavo prabangius butus dangoraižiuose su vaizdu į marias ir Baltijos jūrą, tačiau jų parduoti nepavyksta iki šiol.

„Taip suplanuotam projektui Kaune prognozuočiau panašią ateitį – bus labai sunku parduoti už pageidaujamą kainą. Vargu ar šiuos daugiabučius pavyks pozicionuoti kaip prabangaus segmento vienetus. Neracionaliai suplanuoti pastatai, santykinai daug bendro ploto patalpų, butuose per daug nereikalingo ploto, pavyzdžiui, ilgi koridoriai, užimantys perteklinio ploto, už kurį reikės mokėti – visa tai lems, kad suminė buto kaina išlips iš likvidumo rėmų ir Kaune tiesiog nebus pakankamai pirkėjų, kurie už tokią kainą galėtų ir norėtų tokius butus pirkti.

Labai tikėtina, kad dalis tokių pirkėjų tiesiog pasirinks už analogišką kainą įsigyti geresnio funkcionalumo ir likvidesnius būstus konkuruojančiuose projektuose. Be to, parkavimo vietų suplanuota tik po vieną butui, kas yra per mažai prestižiniam segmentui“, – įsitikinęs A.Antanavičius.

Bendrovė „ABS Development“ׅ taip pat yra įgyvendinusi projektą Vilniaus Rasų rajone pavadinimu „Dailidžių namai“, Kaune statė „A“ energinio naudingumo klasės kotedžus Šilainiuose „Vėjo namai“. Taip pat šiuo metu plėtoja 16 dviejų butų namų kvartalą Avižienių seniūnijoje, Vilniaus rajone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius