Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno vaiduoklį „Respubliką“ keis modernus verslo centras „Magnum“

Daugiau nei 20 metų Kauno centre stūksantis nebaigtas statyti „Respublikos“ viešbutis po kelių savaičių bus nušluotas nuo žemės paviršiaus, o jo vietoje iškils prabangus „Magnum“ verslo centras, – tai paaiškėjo penktadienį viršutiniame „Respublikos“ aukšte bendrovės „Vičiūnų grupė“ surengtoje spaudos konferencijoje. Joje pristatyta ir būsimo naujo statinio vizualizacija.
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“

Penktadienį žurnalistams suteikta išskirtinė galimybė paskutinį kartą apsilankyti Kauno Karaliaus Mindaugo pr. stūksančiame, bet greitai griūsiančiame „Respublikos“ viešbutyje, nuo kurio viršaus atsiveria įspūdinga panorama.

„Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininkas Šarūnas Matijošaitis jau anksčiau yra teigęs, kad ši vieta vertinama kaip potenciali biurų komplekso erdvė. Į naujai pastatytą kompleksą žadama perkelti ir „Vičiūnų grupės“ centrinį biurą.

Kodėl „Magnum“? Nes tai pirmiausia reiškia galingą ginklą. Griovimas „Respublikos“ bus tarsi sprogimas mieste, – teigė Š.Matijošaitis.

„Jaučiame biurų poreikį Kaune. Norime, jog šioje vietoje būtų pagrindinė „Vičiūnų grupės“ būstinė. Ilgai troškome suvienyti po miestą išsibarsčiusius savo biurus. Rinkomės iš kelių variantų, tačiau šis pasirodė patraukliausias.

Vieta išreklamuota. Nesvarbu, ta reklama buvo gera ar bloga. Nėra nė vieno kauniečio, kuris nežinotų „Respublikos“. Šis pastatas yra strategiškai puikioje vietoje – lengva privažiuoti. O ir panoramos pro biurų langus nerasi geresnės visame mieste. Pirkome ne pastatą, o puikią vietą su perspektyva. Susimokėjome už galimybę pasistatyti tai, ką norime“, – tik įsigijęs viešbutį, pernai lapkritį teigė Š.Matijošaitis.

Pristatymo akimirka
Pristatymo akimirka

„Magnum“ – nes didingas

Planai, rodos, nepasikeitė. Vietoje „Respublikos“ iškils verslo centras „Magnum“. „Vičiūnų grupės“ patalpos turėtų užimti apie 4000 kv. m. plotą iš 13 000 kv. m. ploto.

Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“

„Kodėl „Magnum“? Nes tai pirmiausia reiškia galingą ginklą. Griovimas „Respublikos“ bus tarsi sprogimas mieste. Taip pat tai reiškia „didingas“. „Magnum“ įsikurs Karaliaus Mindaugo pr., o tai asocijuojasi su didingumu. Tai bus tarsi 30-ties metų skola Kauno miestui. Daug kam šis žodis primena to paties pavadinimo ledus. Tai tarsi ledinis dušas mūsų miestui“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Š.Matijošaitis.

Artimiausiu metu laukia sudėtingi „Respublikos“ monstro ardymo darbai, kuriuos parankiau atlikti žiemą. Pastatas nebus sprogdinamas – jis bus ardomas specialiomis žnyplėmis. Tą Lietuvoje gali atlikti tik kelios įmonės.

„Bus įrengtas liftas, kuriuo pakelsime tris ekskavatorius. Jie važinės centriniais tuneliais, ardys vaiduoklį aukštas po aukšto žemyn. Traiškys vidines pertvaras, mes sužnaibytą betoną į šachtą. Krovininiai automobiliai jį išvežios. Pastato valymą pradėsime kitą savaitę. Griovimas truks 3-4 mėn, o į atidarymą tikimės pakviesti po 1,5-2 metų“, – apie artimiausius darbus kalbėjo Š.Matijošaitis.

Paklaustas, kur atguls „Respublika“, tai yra, jos griaučiai, verslininkas atsakė, jog daug kur. Griovimo darbus atliks mažoji bendrija „Pastatų griovimas“, kuri ir rūpinasi tuo, kur padėti suskaldytą betoną.

„Raudonos plytos neaišku kur keliaus. O štai visa kita galima panaudoti kaip skaldą. Tad didžioji dalis „Respublikos“ nuguls į kelius“, – patikino Š.Matijošaitis.

Pasak jo, sudėtingas griovimas statybos kainos neišaugins, o dėl pasirinktos technologijos, modernios įrangos ir pastato vietos pati griovimo procedūra atrodysianti pakankamai įspūdingai.

Primena prokuratūros pastato langus

Pastato griovimas truks 3-4 mėn. Į atidarymą tikimąsi pakviesti po 1,5-2 metų.

15min primena, jog paskelbus apie vaiduoklio griovimo darbus, Kultūros paveldo departamentas (KPD) gavo prašymų, kad būtų išsaugotas nebaigtas statyti viešbutis „Respublika“. Tokie prašymai kelia juoką ne tik architektams ar pastato savininkams, bet ir paveldosaugininkams. Tačiau pastatas siejamas su postmodernizmu.

„Magnum“ pastato architektas – Tomas Kuleša. Ne vienam kauniečiui naujojo statinio vizija priminė Vilniaus prokuratūros pastatą. Paklaustas, ar regi panašumų, Š.Matijošaitis teigė, jog ir patys apie tai juokavo: „Pasvirų langų Kaune bus mažiau nei Vilniuje“.

Projekto sumanytojai neatskleidžia, kokia yra jo vertė. Tik įvardija septynženklę sumą – žadama investuoti apie 20 mln. eurų. Suma bus tikslinama ateityje. Planuojama, kad verslo centras pradės veikti 2018 m. – Lietuvai švenčiant atkūrimo 100-metį. Jį projektuoja bendrovė „Archas“.

„Mes nusprendėme įsigyti šį pastatą, nes jis yra labai patrauklioje vietoje – viena priežastis. Lengva bus atvykti iš oro uosto. Šalia – Laisvės al., „Žalgirio“ arena, „Akropolis“. Kita priežastis – jautėme pareigą padėti miestui atsikratyti tokio nemalonaus simbolio. Vilnius turi problemų su Gedimino kalnu, Kaunas turėjo problemą su šiuo pastatu“, – žurnalistams sakė „Vičiūnų grupės“ valdybos pirmininkas Š.Matijošaitis.

Pagalvota ir apie būsimus darbuotojus

Kuriant projektą, buvo pagalvota apie pastate įsikursiančius darbuotojus. Jų patogumui įkurta ne viena erdvė, pavyzdžiui, dušai, persirengimo kambariai. Ilsėtis pertraukos metu dirbantieji galės Nemuno saloje.

Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“
Vietoje viešbučio „Respublika“ iškils verslo centras „Magnum“

„Tikslas yra pastatyti vieną didžiausių ir moderniausių pastatų Lietuvoje, kuris atitiktų šiuolaikinius standartus. Analogų nebus. Pastatas bus šiuolaikiškas su dviem parkingo aukštais, bus parkavimas lauke, elektromobilių krovimo stotelės. Bus pakankamai dviračių vietų. Erdvės bus didingos“, – kalbėjo „Vičiūnų grupės“ vadovas.

„Magnum“ bus įrengta didžiausia dviejų aukštų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė Kaune, o bendras aikštelių plotas viršys 12 000 kv. m.

Planuojami du – 12 ir 8 aukštų pastatai, tarpusavyje sujungti bokštai. Aukštesnysis sieks 42 metrus ir bus bene aukščiausias Naujamiesčio pastatas. Viename pastate biurai užims šešis, kitame – dešimt aukštų.

Ant aukščiausiojo pastato stogo įsikurs „Sky“ baras. Tokio antro, pasak Š.Matijošaičio, Kaune daugiau nėra. Veiks ir restoranas. Pastate įsikurs konferencijų salės, prekybos patalpos, taip pat planuojama įrengti ir vaikų dienos centrą darbuotojų vaikams. Darbuotojai galės leisti laiką terasoje. Pro visų biurų langus atsivers graži centro, Nemuno salos, Prisikėlimo bažnyčios panorama.

Verslo resursais bus atkurta istorinė pro sklypą kadaise besidriekusi Spaustuvininkų gatvelė.

Išmanųjį biurų pastatą valdys automatinė BMS sistema, kuri parinks tinkamiausią mikroklimatą darbuotojams, naudos atsinaujinančius energijos šaltinius, reguliuos taupųjį LED apšvietimą ir leis autonomiškai valdyti biuro kaštus.

Verslo resursais bus atkurta istorinė pro sklypą kadaise besidriekusi Spaustuvininkų gatvelė. Sovietinių statybų metu sunaikinta gatvė bus rekonstruota į pėsčiųjų bulvarą, kuris leis nuo Simono Daukanto tilto patogiau pasiekti „Akropolį“.

„Dar neturime konkrečių patalpų nuomininkų. Ažiotažas kilo, kai nupirkome. Dabar telefonai dar tyli. Tačiau galiu patikinti, jog patalpos bus išdėliotos labai parankiai. Viename aukšte galės įsikurti trys nuomininkai“, – teigė Š.Matijošaitis.

Nuomos galimybėmis aktyviai domisi didelės tarptautinės kompanijos. Norą įsikurti pirmame aukšte siūlomose didesnėse nei 2200 kv. m. komercinėse patalpose jau kuris laikas reiškia bankai, įvairios agentūros ir kitos verslo įstaigos.

„Išgydys“ vieną didžiausių miesto skaudulių

Praėjusių metų pabaigoje Kauno mero Visvaldo Matijošaičio valdoma bendrovė „Vičiūnų grupė“ įsigijo miesto skauduliu vadintą apleistą nebaigtą statyti viešbutį „Respublika“.

Tuomet „Vičiūnų grupės“ valdoma bendrovė „Kauno saulėtekis“ iš įmonės „Kauno arka“ už neatskleidžiamą sumą nusipirko Karaliaus Mindaugo pr. esantį pastatą. Projekto pristatymo dieną, spalio 21 d., dar kartą paklaustas, kiek jo įmonė sumokėjo už „Respubliką“, Š.Matijošaitis patikino, jog mažiau nei 2 mln. eurų.

1988 metais pradėtos „Respublikos“ statybos (projektavo architektas Henrikas Balčiūnas) įstrigo 1993-iaisiais. Nuo to laiko kelis kartus keitėsi jos savininkai, tačiau statybos nebuvo atnaujintos. Viešbutis stovi apie 85 arų ploto žemės sklype.

Kultūros paveldo teoretikas Kastytis Rudokas www.autc.lt rašė, kad tai turėjo būti prabangiausias viešbutis Kaune. Čia buvo numatyta įrengti 300 kambarių, keletą prabangių restoranų ir barų, konferencijų sales ir baseiną. Viešbutis turėjo tapti ne tik didžiausiu Kaune, tačiau atitikti ir „europinius standartus“.

Tačiau pastaruoju metu „Respublika“ buvo vadinama vienu iš didžiausių Kauno skaudulių. Pastaruosius keletą metų viešbučio statybų teritorija ir apleistas pastatas nebuvo gerai apsaugoti, jie kėlė nemažai pavojų jo kaimynams, praeiviams, sykį čia buvo kilęs gaisras. Nemažai kainavo ir jo saugojimas.

Netoli „Respublikos“ stūkso dar vienas pastatas-vaiduoklis – „Britanija“, kurios likimas vis dar neaiškus.

Šviesa tunelio gale – ir dėl „Merkurijaus“

Pastaruoju metu netyla gandai ir apie Laisvės al. veikusio prekybos centro „Merkurijus“, kuris buvo nugriautas 2009 m., likimą. 2011 metais skelbta, kad teritorijoje „Homburg Merkurijus“ plėtos gyvenamosios ir komercinės paskirties kompleksą, 2012 metais – keturių žvaigždučių „Hilton“ grupės viešbučio projektą, tačiau statybos darbai Kaune strigo.

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ pasirašė ketinimų protokolą dėl šios teritorijos įsigijimo iš „Homburg Merkurijus“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Balandžio pabaigoje darbus pradėję statybininkai „Merkurijų“ su žeme turėtų sulyginti iki spalio pradžios.
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Merkurijaus“ griovimo darbai

„Šiuo metu esame pasirašę ketinimų protokolą, kurio su kita šalimi sutarėme kol kas nekomentuoti“, – 15min teigė bendrovės rinkodaros ir komunikacijos vadovė Jorūnė Juodžbalytė.

15min šaltinių teigimų, rankomis nebus sukirsta tol, kol „Eika“ nesusitars su pagrindiniu potencialiu nuomininku. Šiuo metu vyksta derybos.

VIDEO: Nebaigti statyti viešbučiai Kauno centre virsta "vaiduokliais"

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius