-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliama kartelė: šiemet planuojama sertifikuoti 500 NT brokerių

Kalbos apie tai, kad dalis nekilnojamojo turto brokerių neišmano savo amato, nėra iš piršto laužtos, sako specialistai. Tačiau tam bandoma užkirsti kelią siūlant savanoriškai laikyti žinių patikrinimo egzaminą, po kurio kvalifikuoti brokeriai gauna sertifikatą.
Brokeris
Brokeris / 123rf.com nuotr.

Nuo šių metų balandžio Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija (LNTAA) siūlo brokeriams laikyti egzaminą ir gauti veiklos sertifikatą. Anot asociacijos vadovo Rimo Kirdulio, taip siekiama kelti brokerių kvalifikacijos kartelę.

„Brokerių darbas nėra reglamentuotas ir pačios agentūros nori pakelti savo brokerių kvalifikaciją. Taip atsirastų matavimo vienetas, pagal kurį galima būtų spręsti, kurie yra savamoksliai, kurie ne“, – teigė R.Kirdulis.

Editos Grudzinskaitės nuotr./„Kamšos“ gyvenamųjų namų kvartalas
Editos Grudzinskaitės nuotr./„Kamšos“ gyvenamųjų namų kvartalas

Anot jo, NT brokerio darbo gali imtis beveik bet kas: nėra nei amžiaus cenzo, nei išsilavinimo reikalavimų. Tačiau iš tiesų brokeris turi puikiai išmanyti ne tik žmonių psichologiją, bet ir teisės bei vadybos niuansus.

Nuo balandžio kvalifikacijos egzaminą išlaikė ir sertifikatus jau gavo 200 brokerių

„Šioje profesijoje reikia įvairių gebėjimų: inžinerinių, teisinių ir psichologinių. Tačiau nėra jokių apribojimų ir tuo gali užsiimti beveik bet kas. Norime, kad tie žmonės būtų paskaitę bent vieną kitą papildomą metodinę medžiagą, susipažinę su kai kuriais dalykais ir juos vienodai suprastų“, – sakė asociacijos direktorius.

Anot R.Kirdulio, šiuo metu asociacijai priklauso 20 nekilnojamojo turto agentūrų, su kuriomis bendradarbiavimo sutartis pasirašę apie 750 brokerių. Nuo balandžio kvalifikacijos egzaminą išlaikė ir sertifikatus jau gavo 200 jų. Tikimasi, kad per pusantrų metų likusi dalis asociacijai priklausančių brokerių suskubs padaryti tą patį. Tiesa, tai nėra privalomas reikalavimas.

„Tai nėra prievarta – daugiau savimonės ir savarankiškumo dalykas. Tačiau išlaikius egzaminą gautas pažymėjimas brokeriams šiek tiek padeda bendraujant su tam tikrais klientais“, – sakė asociacijos vadovas.

Sertifikuotų brokerių sąrašas skelbiamas LNTAA tinklalapyje.

Fotolia nuotr./Namas.
Fotolia nuotr./Namas.

Norėtų, bet negirdėjo

Asociacijai priklauso mažiau nei penktadalis visų Lietuvoje veikiančių agentūrų. R.Kirdulio skaičiavimais, šalyje dar veikia mažiausiai 100 NT tarpininkavimo įmonių, kuriose dirba dar apie 1,5–2 tūkst. brokerių.

15min kalbinti asociacijai nepriklausantys brokeriai teigė pirmą kartą girdintys apie tokį sertifikavimą.

„Nesu įsigilinęs į šią situaciją. Žinau tik tiek, kad visada buvo kalbama, jog toks dalykas turėtų būti. Iš principo, esu už tai, kad žmonės dirbtų kvalifikuotai“, – sakė Kauno agentūros „011“ brokeris Mantas Jaruševičius.

Jo teigimu, brokeriams būtinos įvairių sričių žinios, tačiau pradedantieji specialiai nėra mokomi.

„Mūsų veikla yra ganėtinai subtili, reikalaujanti teisinių, ekonominių žinių ir rinkos išmanymo, tačiau profesionalumas niekaip nebuvo vertinamas. Dirbant tokį darbą kvalifikacijos klausimas yra aktualus. Tai, kad iki šiol mes to neturėjome, buvo nelogiška“, – teigė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis

Suvaldytų nesąžiningus

Apie tai, kad LNTAA sertifikuoja brokerius, nebuvo girdėjęs ir Klaipėdoje bei Palangoje veikiančios agentūros „Vakarų nekilnojamasis turtas“ direktorius Remigijus Pupšys. Jis teigė besidžiaugiantis tokia galimybe ir manantis, kad pažymėjimas suteiktų daugiau atsakomybės kolegoms.

„Daugelis klientų rinkdamiesi brokerį, žiūri, ar jis atstovauja įmonei, kiek turi patirties, rekomendacijų. Bet yra tokių, kurie nesigaudo šioje srityje ir papuola ant nesąžiningų brokerių. Galbūt sertifikavimas suteiktų atsakomybės, nes brokeris nenorėtų prarasti pažymėjimo“, – svarstė R.Pupšys.

Jo teigimu, pasitaiko nemalonių situacijų, kai dėl brokerių nekompetencijos nukenčia klientai – dažniausiai, nes nesuteikiama tinkama informacija arba nepasirūpinama teisiniais aspektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius