-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keturios sostinės bendruomenės kyla į kovą prieš „Eiką“, įmonė tai vadina šmeižtu

Keturios Vilniaus bendrijos ir bendruomenės pasirašė bendrą viešą kreipimąsi dėl nekilnojamojo turto bendrovės „Eika“. Anot jų, valdžios įstaigos sutartinai palaiko „Eiką“ ir visiškai negina gyventojų interesų, o pačią įmonę vadina „agresyvia“. Vis dėlto „Eika“ mano, kad tokia situacija balansuoja ties šmeižto riba.
„Eikos“ namai Pilaitėje
„Eika“

Vilniaus gyventojų bendruomenės trečiadienį pranešė, kad kreipėsi į aukščiausius šalies pareigūnus, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Antikorupcijos komisiją, Saugumo departamentą, LR Prezidento, mero rinkimų kandidatus. Bendruomenės siekia, „kad būtų ištirti galimi „Eikos“ ryšiai su sostinės savivaldybės tarnautojais, statybų inspektoriais, paveldą prižiūrinčiais specialistais, įstaigų vadovais bei būtų išardyta oligarchinė struktūra“.

Pranešime žiniasklaidai ir bendrame kreipimesi Žvėryno, Naujamiesčio ir Senamiesčio bendruomenės „Eiką“ lygina su „MG Baltic“ koncernu.

„Mes manome, kad įtakinga verslo organizacija, valdoma jos įkūrėjo su jaunaisiais šeimos nariais, sukūrė galimai neproporcingai didelę įtaką valdžios institucijoms, kurios pareigūnai ir tarnautojai ėmė labiau tarnauti ne piliečiams, o šiai galingai verslo grupei. Leidimus statyboms išduodantys valstybės tarnautojai, statybas prižiūrintys pareigūnai, projektuotojai ir architektai yra galimai įtraukti į artimus socialinius ar ekonominius ryšius su verslo grupės atstovais“, – bendrame rašte teigia susivieniję Vilniaus gyventojai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hilton“ viešbučio, verslo centro ir daugiabučių projekto statybos

Anot jų, įvairių valstybės institucijų atsakingi valstybės pareigūnai į gyventojų keliamus klausimus dėl statybų daromos žalos arba visai nereaguoja, arba imituoja reagavimą, taip „suteikdami galimybes „Eikai“ vykdyti statybas galimai pažeidžiant teisės aktus ir piliečių interesus“.

„Susidūrę su „Eikos“ statybų buldozeriu, tapome kone jokių teisių neturinčiais piliečiais, nes visos atsakingos institucijos tapo abejingos gyventojų problemoms. Vienas statybų inspektorius nustato pažeidimus, kreipiasi į teismą, kitas greitai panaikina, ieškinį atsiima. Žemės tarnyba tai išduoda pažymą, tai sako, kad neišdavė, savivaldybės tarnautojai apsimeta nematantys padarytų pažeidimų, statybos vyksta pagal galimai suklastotus duomenis, Architektų rūmai kratosi atsakomybės. Viską vainikuoja galimai korupcinėmis aplinkybėmis įmonei „Eika“ perduota Dainavos gatvė, atsidūrusi statomo komplekso sklype“, – komentavo Daugiabučių namų Gedimino 46 ir 48 bendrijos valdybos narys Artūras Saladžius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reformatų parkas

Taip pat įmonės veikla nepatenkinti ir dėl Reformatų skvero išsaugojimo susibūrę vilniečiai.

„Nustatėme, kad Reformatų sodo atnaujinimo techninio projekto parengimą finansavo „Eikos“ akcininkų valdoma įmonė, galiausiai statybos konkursą laimėjo irgi „Eika“ įmonė. Nors Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė akivaizdžius pažeidimus, statybų sutartis nenutraukiama, tęsiama. Atsižvelgiant į galimai neskaidrų įmonės „Eika“ dalyvavimą procese, darome prielaidą, kad oligarchinių grupių interesai, planuojant Reformatų skvero atnaujinimą, buvo statomi pirmiau viešojo intereso“, – pranešime cituojama Reformatų skvero iniciatyvinės grupės atstovė Eglė Mikalajūnė.

Dienraštis „Verslo žinios“ skelbė, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) Vilniaus savivaldybei nurodė nutraukti sostinės Reformatų skvero 1,7 mln. eurų vertės rekonstrukcijos sutartį su bendrovėmis „Eikos statyba“ ir „Vvarff“. Savo ruožtu Vilniaus savivaldybė teigė, kad VPT dėmesys Reformatų skvero rekonstrukcijos konkursui yra pavėluotas.

„Eika“: situacija balansuoja ties šmeižto riba

„Eikos“ atstovė spaudai Jorūnė Juodžbalytė žiniasklaidai išplatintame komentare rašo, kad kiekvienos statybos miesto centre kelia daugybę aistrų ir diskusijų su kaimyninėmis bendruomenėmis. Todėl įmonei suprantamas kaimynų nepasitenkinimas dėl besikeičiančio vaizdo pro langus ar keliamų nepatogumų, kol vyksta statybos.

„Tačiau ši situacija, kuri neva vertina visų su „Eika“ susijusių projektų vystymą, jau remiasi manipuliacijomis ir balansuoja ties šmeižto riba. Labai paprasta savo asmeninį interesą paversti visuotiniu, ir jei toks interesas laimi, mes, visi Vilniaus gyventojai ir svečiai, dar ilgai negalėsime džiaugtis atnaujintomis centrinėmis miesto erdvėmis“, – išplatintą viešą pareiškimą komentavo ji.

Anot jos, visi vykdomi darbai ir plėtojami projektai vyksta pagal su institucijomis suderintus leidimus ir statybos reglamentus. Taip pat ji pabrėžė, kad visi projektai atliko visas privalomas ir net papildomas viešinimo procedūras.

„Su visomis kaimyninėmis bendruomenėmis yra bendraujama konstruktyvia kalba ir visada randamas susitarimas“, – atsakė J.Juodžbalytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius