Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kokio būsto reikia šiuolaikiniam žmogui?

Ieškodami naujo būsto žmonės dėmesį kreipia į daugelį dalykų: patogi vieta ir susisiekimas, statybos tipas, net ir automobilio laikymo kieme galimybė. Tadas Meiliūnas, „Capital“ nekilnojamo turto brokeris pabrėžia, jog visgi galutinį apsisprendimą nulemia kaina ir pirkėjų finansinės galimybės. Tad kokių namų ieško šiuolaikinis žmogus?
Vilniaus panorama
Vilniaus panorama / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Skirtingos amžiaus grupės kelia skirtingus reikalavimus

Kiekvieno poreikiai gyvenamajam būstui yra individualūs ir priklauso nuo jo

gyvenimo būdo, darbo, požiūrio. T.Meiliūnas išskiria dvi pagrindines asmenų grupes su skirtingais keliamais reikalavimais: studentai arba neseniai mokslus pabaigę jaunuoliai ir jaunos poros su vaikais. „Pirmieji dažniausiai ieško butų miesto ribose ir vienas svarbiausių kriterijų jiems tampa tai, jog būstas ateityje nenuvertėtų, jį būtų galima lengvai parduoti arba išnuomoti“.

Jaunų šeimų norai dažniausiai yra šiek tiek didesni, nes pastarieji ieško būsto iki 60 tūkst. eurų miesto ribose arba užmiestyje. Pašnekovas pastebi, jog šiai grupei svarbu, kad šalia būtų darželiai, mokyklos, parduotuvės, viešojo transporto stotelės. „Pagrindinė frazę, kurią girdžiu iš klientų šiandien: ieškome tvarkingo buto, jog būtų galima įsikelti iš karto“. NT brokerio teigimu, šiuolaikinis žmogus itin taupo savo laiką, nenori užsiimti remonto darbais, todėl stengiasi įsigyti būstą, kuriame galėtų iš karto apsigyventi.

Finansinės galimybės riboja gyvenamosios vietos pasirinkimą

Pagrindinis kriterijus, pagal kurį klientai renkasi būstą – vieta. Tačiau medicinos atstovas Andrius, dirbantis farmacinėje kompanijoje ir su žmona auginantis dviejų metų sūnų, dėmesį atkreipia ne tik į tai. „Man svarbu statybos tipas, kambarių skaičius, atitinkantis poreikius, buto išplanavimas, vaizdas pro langą, aukštas, jei tai daugiabutis, šildymo tipas, saugi aplinka, garažas arba automobilio vieta kieme ir netgi į šalia gyvenantys kaimynai“.

Tačiau beveik visada šiuolaikinį žmogų, ieškantį gyvenamojo būsto, spaudžia finansiniai rėmai. „Dirbdamas su klientais, kuriems padedu įsigyti NT, susiduriu su „žiauria“ realybe, jog dažnai klientų norai neatitinka realių jų finansinių galimybių. Dažniausiai dviejų dirbančių žmonių gaunama paskola – iki 80 000 eurų. Daugumos jaunų porų būsto paieškos prasideda miesto ribose, tačiau pamatę kainos ir būsto kokybės santykį mieste ir užmiestyje, klientai nusprendžia įsigyti būstą už miesto ribų. Dauguma klientų suvokia, jog pirkdami NT užmiestyje, sutaupo nemokėdami už objekto vietą“, – padėtį komentuoja T.Meiliūnas. NT brokeris pabrėžia, jog būstas ne miesto centre paprastai būna erdvesnis, neretai su privačiu kiemeliu ir nekyla rūpesčių dėl automobilio laikymo.

Pašnekovas Andrius pastebi, jog pasirinkimą gyventi užmiestyje lemia ir tai, jog vyresniame amžiuje nebereikia vežti vaikų į darželį ar mokyklą, vykti į darbą, o visgi jaunoms šeimoms aktualiau, jog šalia būtų pagrindiniai infrastruktūros objektai. „Kaina turi būti adekvati įsigyjamam būstui ir turi atitikti tam tikro pirkėjo galimybes ir poreikius“.

Nekilnojamas turtas – lietuvių saugumo garantija

123rf.com nuotr. /Interjeras
123rf.com nuotr. /Interjeras

T.Meiliūnas pastebi, jog lietuviams vis dar labai svarbu įsigyti savo nekilnojamąjį turtą ir tai tampa vienu iš pagrindinių žmogaus gyvenimo tikslų. „Tokį pasirinkimą lemia emociniai dalykai kaip saugumas, prestižas ir garantija dėl gyvenamosios vietos“, – vardija priežastis NT brokeris.

Farmacijos kampanijoje dirbantis Andrius antrina, jog šiuolaikiniai žmonės, jeigu tik leidžia finansinės galimybės, pasiryžta turėti kelis būstus kaip palikimą vaikams arba kaip investicija nuomojant. „Mano manymu, dabartiniai žmonės nori turėti savo nuosavą būstą, kadangi nuomos kaina būna paprastai didesnė nei mokant paskolą. Šiuo metu pirkėjai, manau, linkę maksimaliai investuoti į būstą, pavyzdžiui, įvertinus savo pajamas, ima paskolas iš bankų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius