Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kondicionieriaus įrengimas daugiabutyje: svarbu atsiklausti kaimynų ir susitvarkyti dokumentus

Oro kondicionierius yra nepakeičiamas sprendimas plieskiant karščiui vasarą, tačiau jį įsirengiant, būtina laikytis nustatytų taisyklių – susitvarkyti dokumentus ir gauti kaimynų pritarimą.
Oro kondicionierius
Oro kondicionierius / 123RF.com nuotr.

Nerandate sau rūpimo atsakymo apie būstą interneto platybėse? Siųskite savo klausimus el. paštu bustoabc@15min.lt.

Ėmęsi įrenginėti kondicionierių daugiabutyje, neturėdami leidimo ar projekto, padarytumėte pažeidimą, nes vykdytumėte savavališkas statybas, 15min paaiškina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

Dabartinė tvarka numato, kad įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado, šlaitinio stogo ar ant pastato plokščiojo stogo, kai jos iškyla daugiau kaip 1 m virš plokščiojo stogo parapeto, laikomas pastato išorės išvaizdą keičiančiais darbais.

Pastariesiems atlikti privalomas reikalingas projektas ir leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą.

„Įrangos, įvairių konstrukcijų, inžinerinių sistemų tvirtinimas mieste prie daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato fasado ar ant pastato stogo priskiriamas pastato paprasto remonto darbams keičiant pastato išvaizdą, kuriems projektas ir SLD (leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą) yra privalomi“, – teigia Statybų inspekcijos atstovė ryšiams su visuomene Rasa Kėkštienė.

Leidimas atlikti statinio paprastąjį remontą (SLD) privalomas:

  • atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo paprastojo remonto darbus, kai keičiama statinio išorės išvaizda ir daugiabutis namas yra mieste, konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje, kultūros paveldo vietovėje.

SLD išduoda savivaldybės administracija, kurios teritorijoje yra statinys.

Turi sutikti ir kaimynai

Kaip paaiškina Statybų inspekcija, montuojant naujus kondicionierius ant daugiabučio pastato išorinių sienų, privaloma gauti ir butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą (t. y. 50 procentų +1 balsas) įformintą protokolu.

Statybas leidžiančio dokumento nereikia:

  • Jeigu kondicionieriaus pastatymas teisėtai įstiklintame balkone nekeičia statinio (daugiabučio namo) išvaizdos, tai pagal statybos techninio reglamento STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ 3 priedo nuostatas statybą leidžiančio dokumento daugiabučio namo paprastajam remontui nereikia;
  • Kondicionieriaus išorinio bloko pastatymas ant daugiabučio namo balkono grindų, jo netvirtinant prie balkono plokštės, nelaikytinas daugiabučio namo išvaizdos keitimu ir tokiems paprastojo remonto darbams atlikti SLD neprivalomas, jei kitų kondicionavimo sistemos elementų įrengimas nekeičia pastato išvaizdos, kaip nurodyta STR 1.05.01:2017 3 priedo 5 punkte.

Dėl privalomumo gauti statybą leidžiantį dokumentą (SLD) kondicionieriaus įrengimui daugiabučio namo išorėje konkrečiu atveju reikia kreiptis į savo miesto savivaldybės administraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius