Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: daugiabučiai, prikėlę sostinės J.Basanavičiaus gatvę

Konkurse už darnią plėtrą dalyvauja baltai sostinės J.Basanavičiaus gatvę nudažęs daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“. Greta Reformatų skvero pastatyti prestižinės klasės daugiabučiai, į kuriuos nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“ investavo 7,5 mln. eurų. Projektas pretenduoja tapti geriausiu metų gyvenamuoju projektu.
Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“
Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“ / „Eikos“ nuotr.

Iš viso J.Basanavičiaus g. pastatyti trys 3 ir 2 aukštų, 4 tūkst. kv. m bendro ploto daugiabučiai, kuriuose įrengti 55, vidutiniškai 65 kv. m ploto butai. Taip pat 4 komercinės patalpos.

„Tai prestižinės klasės projektas, skirtas žmonėms, kurie vertina išskirtinumą ir gyvenimą miesto širdyje“, – apie projektą pasakojo „Eikos“ generalinis direktorius Domas Dargis.

Anot jo, projektui vystyti pasirinkta centrinė miesto dalis siekiant užpildyti smarkiai išaugusią paklausą.

„Norinčių įsikurti moderniuose namuose senamiestyje ar miesto centre visada yra daug, o tokių projektų nedaug – dėl sklypų trūkumo, sudėtingos infrastruktūros ir galimybių vystyti projektą. Tačiau mums šis projektas, būtent dėl savo sudėtingumo, atrodė unikalus“, – teigė D.Dargis.

„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“
„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“

Po namu įrengta dviejų aukštų, 75 vietų požeminė automobilių aikštelė. Teigiama, kad aikštelė įrengta taip, kad joje tilptų visų gyventojų automobiliai, nes J.Basanavičiaus gatvėje negalima sustoti.

Namus projektavo žymus Lietuvos architektas Rolandas Palekas, kuris nuo pat pirminės koncepcijos turėjo aiškią projekto viziją ir ją išlaikė visų, nors ir labai sudėtingų, statybų metu. Pagrindiniu projektavimo iššūkiu tapo netaisyklinga ir plėtrai nepalanki sklypo forma bei ypatingas įrengimas.

„Trys atskiri korpusai atkartoja Senamiesčiui būdingą vilų vaizdą, iš kurių vienas korpusas įsilieja į besiribojantį Reformatų parką. Šį tikslą padėjo pasiekti pasitelkta fasado medžiaga – medis. Apie medinį išorinių sienų fasadą pats architektas teigia, kad su metais pastatas turėtų vis labiau susilieti su šalia esančiu parku, t.y. blunkantis medis ant namo sienų vis labiau panašės į Reformatų parko medžių kamienus“, – sakė D.Dargis.

„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“
„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“

Teigiama, kad projekte panaudota daug skirtingų medžiagų bei technologijų – pradedant nuo konstruktyvo, kuriame derintos gelžbetoninės ir metalo konstrukcijos, tęsiant langais, stoglangiais, specialiai impregnuotomis medžio lentomis. Siekta, kad įrengimas remtųsi gyventojų eksploatacinių išlaidų mažinimo ir gyvenimo komforto didinimo praktika, todėl, pavyzdžiui, fasadams naudotas savaime išsivalančios technologijos tinkas su nano dalelėmis.

Šiuo metu „Basanavičiaus 9A“ parduotos visos komercinės patalpos ir butai.

Projektą konkursui teikia nekilnojamojo turto plėtros bendrovė „Eika“. Projektuotojas – A.Karanausko įmonė, architektas – Rolandas Palekas. Užsakovas – „City property investment“.

„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“
„Eikos“ nuotr./Daugiabučių projektas „Basanavičiaus 9A“

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Projektai vertinami pagal tai, kiek jų koncepcija atitinka darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslus, architektūros, urbanistinę ir statybos kokybę ir pagarbą gamtos bei kultūros paveldui. Taip pat įvertinami energiniai pastatų sprendiniai, projekto atitikimas NT poreikiams ir ekonominis naudingumas bei kiti kriterijai.

Komisijos nariai – Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos statybininkų asociacijos, bankų, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Aplinkos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos ir žiniasklaidos atstovai.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Po to galėsite balsuoti ir išrinkti geriausią NT projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius