-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konkursas „Už darnią plėtrą“: žaliųjų pastatų filosofijos pagrindu sukurtas verslo centras

Konkurse „Už darnią plėtrą“ dalyvauja SBA grupės nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Urban Inventors“ išplėtotas verslo centras sostinėje „Green Hall 2“. Greta Neries upės įgyvendintas projektas jau pelnė eilę apdovanojimų.
Verslo centras „Green Hall 2“
Verslo centras „Green Hall 2“ / Bendrovės nuotr.

Projektas pretenduoja tapti geriausiu metų komerciniu statiniu.

Pastato forma – netaisyklinga, ištęstos „S” raidės formos, atkartojančios Neries vingį, o žiūrint iš viršaus primenanti medžio lapą arba laivą. Iš išorės fasadas pakreiptas ir suapvalintas. Rytinė “Green Hall 2” fasado pusė atgręžta į upę, miesto centrą ir senamiestį.

Jo architektūrinę koncepciją sukūrė danų architektai Ulrikas Raysse‘as ir Ricardo Paternina iš „Arrow architects“, o techninį ir darbo projektus kartu su danais parengė lietuvių architektai Antanas Gvildys, Edimtas Šimeliūnas iš architektūros studijos „Archinova“ .

„Green Hall 2“ įtvirtina ne tik unikalų požiūrį į biurų pastatų kompleksus Lietuvoje, bet jis savitas ir Europos kontekste. Projektui būdingas plastiškumas ir dinamiškumas retai sutinkami biurų pastatų projektuose“, – sako vienas projekto autorių Ulrikas Raysse‘as iš Danijos architektų kompanijos „Arrow“.

Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“
Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“

Už subtilią pastato dermę su aplinka Aplinkos ministerijos konkurse „Green Hall 2“ išrinktas geriausiu 2018 m. architektūriniu metų kūriniu. Konkurse „Už darnią plėtrą“ 2017 m. pripažintas geriausiu „Ateities projekto“ kategorijoje.

“Pasitelkę jungtines danų ir lietuvių architektų pajėgas Vilniuje sukūrėme išskirtinį “Green Hall” verslo slėnį – čia yra naujas Neries dešiniojo kranto sostinės centras, kur telkiasi visas verslas, ir ramus, žalias Žvėrynas, po langais teka Neris, bet tuo pačiu – daug gyvybės ir geras susisiekimas”, – aplinkos privalumus pabrėžia projektą plėtojančios SBA grupės nekilnojamojo turto inovacijų bendrovės “Urban Inventors” vadovas Lionginas Šepetys.

Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“
Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“

Pasak jo, vystytojai siekė sukurti pastatus, kurie būti skirtingi, tačiau drauge kurtų vientisą, darnų architektūrinį ansamblį.

Pastato dvigubo skaidraus stiklo fasadas – sudėtingas technologinis sprendimas. Jam panaudotos Vokietijos gamintojo – vieno iš vos dviejų tokių pasaulyje – dvigubo fasado stiklo ir aliuminio konstrukcijos, kurios gamintos specialiai šiam užsakymui ir turėjo atitikti projektą milimetrų tikslumu.

Pastato fasadas yra tarsi energiją taupantis skydas, neleidžiantis jam vasarą perkaisti, o žiemą neišleidžiantis šilumos iš vidaus. Kartu su kiekviename aukšte individualiai reguliuojama mikroklimato kontrolės sistema.

“Green Hall 2” suteiktas A energinio naudingumo sertifikatas. Taip pat tai vienintelis verslo centras sostinėje, kurio energetinius šilumos poreikius 100 proc. tenkina geoterminis šildymas.

“Green Hall 2” interjere dominuoja natūralios medžiagos. Pagrindinė pastato erdvė – atriumas – užima tris aukštus. Kad susidarytų didesnės erdvės įspūdis, jame suprojektuoti tam tikra forma persukti balkonai ir laiptai.

Šalia biurų pastato įrengtas fontanas ir lauko gėlių pieva.

Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“
Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“

Visas pastato plotas išnuomotas.

Projektą konkursui teikia projekto plėtotojas „Urban Inventors“. Projektuotojai – „Arrow architects“,„Archinova“ .

Statybos darbus įmonė pradėjo 2015 metų liepą, o pabaigė 2017 metų sausio pabaigoje.

Investicijos į projektą siekia apie 18 mln. eurų.

Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“
Bendrovės nuotr./Verslo centras „Green Hall 2“

Plėtra – tik darni!

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija kartu su Darnios plėtros akademija 11-ąjį kartą rengia tradicinį konkursą „Už darnią plėtrą“, kuris atviras visiems nekilnojamojo turto plėtotojams. Tai vienintelis nekomercinis visiems atviras nekilnojamojo turto plėtotojų konkursas Lietuvoje.

Pagrindiniai konkurso tikslai – puoselėti darnios plėtros idėjas, atkreipti dėmesį ir pristatyti visuomenei geriausius nekilnojamojo turto plėtotojų projektus, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo, mokslo, valstybinių ir nevyriausybinių organizacijų.

Svarbiausias vertinimo kriterijus – objekto pritaikymas darnios plėtros principams. Atskirai vertinami urbanistiniai sprendimai, padedantys pastatui ar jų kompleksui įsilieti į aplinką, prisidėti prie miestiečio komforto didinimo, intuityvaus judėjimo mieste. Konkurse pagrindiniu prizu gali būti apdovanoti tik bent vieną žiemą išgyvenę pastatai, tai daroma siekiant įvertinti realias energines pastato sąnaudas ir įvairių technologinių sprendimų efektyvumą. Taip pat vertinamas projekto ekonominis efektyvumas. Ateities prizas teikiamas metų ciklo dar neišgyvenusiems pastatams, vertinant projektinius rodiklius.

LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas
LNTPA nuotr./Konkurso „Už darnią plėtrą“ apdovanojimas

Iki šiol išdalinta 41 ekspertų įvertinimą žyminti statulėlė. Jos buvo suteikiamos geriausio gyvenamojo namo, geriausios konversijos, geriausio visuomeninio projekto, biurų pastato, taip pat ateities projekto ir kitose kategorijose. Šiemet paraiškas dalyvauti pateikė 33 projektai. Dauguma jų varžosi pagrindinio projekto kategorijoje.

Šiais metais dalyvių vertinimo komisijoje: komisijos pirmininkas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos direktorius Mindaugas Statulevičius, Lietuvos architektų rūmų tarybos narys Tauras Paulauskas, architektas Linas Naujokaitis, Statybininkų asociacijos atstovas Alvydas Kvedaravičius, Vilniaus miesto mero patarėja architektė Dalia Bardauskienė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius Vytautas Martinaitis, Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento direktorius Marius Narmontas, „Swedbank“ NT klientų skyriaus vadovas Martynas Trimonis bei žiniasklaidos atstovai – naujienų agentūros BNS Plius redaktorė Evelina Povilaitytė ir žurnalo IQ priedo „Statyk PRO“ redaktorius Darius Babickas.

15min yra šio konkurso informacinis partneris, todėl skaitytojams pristatysime konkursui „Už darnią plėtrą“ pateiktus projektus. Portalo skaitytojai taip pat turės galimybę prisidėti prie geriausiųjų rinkimų bei rinks savo favoritą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius