-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lidl“ biuro statybos Giraitės gatvėje Vilniuje prasidės anksčiausiai spalį

Prieš savaitę degė jau kurį laiką tuščias stovintis buvęs Kelių policijos pastatas sostinės Giraitės gatvėje, šiuo metu priklausantis neseniai duris Lietuvoje atvėrusiam Vokietijos mažmeninės prekybos tinklui „Lidl Lietuva“. Buvo kalbama, kad „Lidl“ pastatą griaus ir statys naują biurų kompleksą, bet sukilus architektams senąjį pastatą tikriausiai teks bent iš dalies išsaugoti, o naujos statybos prasidės ne anksčiau nei spalį.
Buvęs Kelių policijos pastatas
Buvęs Kelių policijos pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak „Lidl Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Agnės Dalios Gaižauskienės, pastatas yra aptvertas ir saugomas.

„Po praėjusį savaitgalį įvykusio gaisro apsaugą ketiname sustiprinti“, – 15min sakė ji. Konkrečių tolimesnių planų įmonė neatskleidė.

Kelių policija dėl prastos pastato būklės iš jo išsikėlė jau 2014 metais, o 2015 metų rugsėjį pastatą iš Turto banko nusipirko įmonė „Lidl“. Buvo sakoma, kad vokiečių įmonė pastatą ketina griauti ir jo vietoje statyti kelis kartus didesnį biurų kompleksą, tačiau šį pavasarį Lietuvos architektai išreiškė norą išsaugoti pastatą kaip architektūrinį paveldą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas

Architektai kreipėsi į Kultūros ir Aplinkos ministerijas bei savivaldybę dėl pastato išsaugojimo, nes, pasak jų, šis pastatas laikomas vienu geriausių architektų Gyčio Ramunio ir Kęstučio Pempės, apdovanotų Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premijomis, darbų.

Tapęs naujo komplekso dalimi šis pastatas galėtų sukurti pridėtinę vertę, – sakė M.P.Šaliamoras.

„Dabartinė pastato būklė yra labai prasta, jis neatitinka jokių dabartinių normų – yra šaltas, susidėvėjęs, tačiau šis sovietmečiu pastatytas namas turi architektūrinę vertę, yra įvertintas kaip unikalus postmodernistinės architektūros pavyzdys ir gavęs įvairių apdovanojimų už architektūrą, todėl turėtų būti laikomas kultūros paveldu, o tapęs naujo komplekso dalimi šis pastatas galėtų sukurti pridėtinę vertę“, – 15min teigė Lietuvos architektų sąjungos (LAS) pirmininkas Marius Pranas Šaliamoras.

Valstybinės institucijos įvertino Lietuvos architektų sąjungos kreipimąsi ir pastatą pripažino vietinės reikšmės kultūros paveldu, tad labiausiai tikėtina, kad, vykdant naujas statybas, pastatas ar jo dalys bus išsaugotos kaip kultūros vertybė.

A.Gaižauskienė teigė, kad „Lidl“ dėl šio pastato nusiteikusi bendradarbiauti.

„Siekdami suderinti visų suinteresuotų pusių pageidavimus dėl pastato adresu Giraitės g. 3, aktyviai bendradarbiaujame su Vilniaus miesto savivaldybe, Kultūros paveldo departamentu bei Lietuvos architektų sąjunga“, – sakė ji.

Lietuvos architektų sąjunga kreipėsi į „Lidl“ atstovus dėl šio pastato ar jo dalių išsaugojimo, ir, M.P.Šaliamoro teigimu, LAS sulaukė palaikymo iš „Lidl” ir sutarė, kad bent jau dalis pastato bus išsaugota.

Naujų statybų metu bus bandoma suderinti visų trijų šalių – savivaldybės, LAS ir „Lidl“ interesus, bandys surasti bendrą, visiems tinkamą sprendimą, kuris išsaugotų kultūros paveldą, tačiau ir netrukdytų investuotojams ir miesto vystymuisi.

M.P.Šaliamoro teigimu, yra duomenų, kad „Lidl“ toje vietoje planuoja statyti apie 30 tūkstančių kvadratinių metrų pastatą, o šiuo metu esančio pastato plotas siekia apie 5 tūkstančių kvadratinių metrų.

Pasak jo, šiuo metu renkama medžiaga, duomenys, planuojami atlikti įvairūs tyrimai, fotogrametrija, o architektūrinį konkursą numatyta skelbti rugsėjo pabaigoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Buvęs Kelių policijos pastatas

Dėl architektūrinio konkurso organizavimo „Lidl“ kreipėsi į LAS, tad, nors oficialios sutarties dar nėra, konkursą tikriausiai vykdys jie – architektų sąjunga taps organizatoriumi, o „Lidl“ taps užsakovu.

Pasak M.P.Šaliamoro, tiksliai pasakyti, kiek investicijų prireiks naujo pastato statyboms, sunku, tačiau dažniausiai tokio tipo pastatų statyba užsakovams kainuoja tarp tūkstančio ir dviejų tūkstančių eurų už kvadratinį metrą, tad galutinė suma gali siekti net 60 milijonų eurų.

Planuojama, kad, vykdant statybas bendromis „Lidl“ ir Vilniaus miesto savivaldybės pastangomis, bus tvarkomos ir greta esančios teritorijos, gražinama prie sklypo esanti Neries pakrantė, galbūt net šiek tiek atnaujinama kelių infrastruktūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius