-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva atsiliko: šiemet įvyko mažiausiai komercinio NT sandorių tarp Baltijos šalių

Šių metų pirmas pusmetis buvo sėkmingas komercinio turto pirkėjams ir pardavėjams. Baltijos šalyse per šį laikotarpį buvo sudaryti 22 investiciniai sandoriai, kurių metu nupirkta 423 tūkst. kv. m komercinės paskirties pastatų ir patalpų. Tiesa, mažiausiai investicijų šiemet sulaukė Lietuva, rašoma „Ober-Haus“ komercinio nekilnojamojo turto rinkos apžvalgoje.
„Nordikos“ antrojo etapo atidarymas
„Nordikos“ antrojo etapo atidarymas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 1 Ober-Haus, UAB

Iš viso, įsigyto turto vertė sudarė 436 mln. eurų ir tai yra 11 proc. daugiau nei praėjusių metų pirmą pusmetį.

Vertinant investicijų apimtis Baltijos šalyse pagal NT segmentus, šiais metais daugiausiai buvo prekybinės paskirties turto sandorių. „Ober-Haus“ duomenimis, iš 436 mln. eurų investuotų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje 59 proc. jų teko prekybinių patalpų sektoriui. 31 proc. teko biurams, likusi dalis – 10 proc. – sandėliavimo ir gamybinėms patalpoms.

Vyrauja skandinavai

„Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis teigia, kad vertinant ankstesnių ir šių metų rezultatus, matyti, jog komercinis NT Baltijos šalyse ir toliau išlieka tik vietinio ir skandinaviško kapitalo akiratyje.

„Investuotojai iš kitų regionų nei Baltijos ar Skandinavijos dažniausiai būna su NT tiesiogiai nesusijusios įmonės arba didesni investiciniai fondai, kurie įsigydami stambius tarptautinius nekilnojamojo turto portfelius kartais perima ir turtą Baltijos šalyse“, – sako S.Vagonis.

Pavyzdžiui, JAV investicijų valdymo bendrovės „Blackstone“ fondas 2015 metais įsigijo didelės vertės NT portfelį Skandinavijos šalyse, kuriame taip pat buvo ir 3 prekybos centrai Rygoje. Nepaisant pavienių tiesiogiai į Baltijos šalių rinkas žengiančių didesnių investuotojų, statistika rodo jau ilgą laiką nekintančias tendencijas.

„Ober-Haus“ skaičiavimais, per pirmąjį šių metų pusmetį į komercinės paskirties turtą investavo 47 proc. visų Baltijos šalių fondų ir privačių investuotojų. 19 proc. investicijų teko skandinaviško kapitalo įmonėms, o 34 proc. – kitų šalių investuotojams (Šveicarija, Rusija, Malta ir kt.).

„Tikėtina, kad antrasis šių metų pusmetis taip pat išliks pakankamai aktyvus. Nepaisant toliau augančių turto savininkų lūkesčių dėl parduodamo turto vertės, pirkėjai ir toliau aktyviai domisi ir derasi dėl įvairios paskirties komercinio turto įsigijimo. O šiuo metu planuojami sandoriai, kurie, matyt, bus įgyvendinti iki šių metų pabaigos, leidžia tikėtis itin gero metinio rezultato Baltijos šalyse“, – prognozuoja S.Vagonis.

Lietuva neišlaikė pozicijų

Latvijoje investicijų į komercinį NT vertė pasiekė 220 mln. eurų, t.y. beveik 51 proc. visų investicijų Baltijos šalyse. Tam didžiausią įtaką turėjo prekybos centrų „Domina“ ir „Riga Plaza“ įsigijimas. Bendra šių sandorių vertė sudarė 168 mln. eurų.

Estijoje investicinių sandorių suma pasiekė 126 mln. eurų, t.y. beveik 29 proc. visų investicijų Baltijos šalyse. Didžiausi investiciniai sandoriai Estijoje fiksuoti taip pat prekybinių patalpų sektoriuje – įsigyti du Taline esantys prekybos centrai „Mustamae Keskus“ ir „Magistral“.

Lietuvoje įsigyta turto už 90 mln. eurų. Didžiausias vieno objekto sandoris Lietuvoje tapo likusios „Nordika“ prekybos centro valdytojos akcijų dalies įsigijimas šių metų viduryje. Estijos kompanija „Zenith Capital Management„ 2015 metų pabaigoje buvo įsigijusi pusę prekybos centro „Nordika“ valdytojos akcijų.

Taip pat šių metų kovą „Partners Group“ ir „Northern Horizon Capital“ bendrai įkurta įmonė „Laurus“ iš Nyderlandų bendrovės „Geneba“ įsigijo virš 40 įvairios komercinės paskirties objektų visose Baltijos šalyse – daugiausia tai esami arba buvę SEB banko padaliniai. 2014 metais „Geneba“ perėmė didžiąją dalį „Homburg Invest“ nuo 2007 metų valdyto nekilnojamojo turto portfelio Baltijos šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius