-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Svarstoma, ką galėtų sudominti parduodamas Europos geografinis centras

Vilniaus rajone esantį Europos geografinį centrą, su pastatais ir ženklais, Turto bankas ketina parduoti. Aukcioną ketinama skelbti jau šių metų spalį, o realiausiu pirkėju įvardijamas greta esantis golfo klubas.
Europos geografinį centrą žyminti skulptūra Purnuškėse
Europos geografinį centrą žyminti skulptūra Purnuškėse / Wojsyl/wikimedia.org nuotr.

Turto banko atstovė ryšiams su visuomene Aldona Violeta Grinienė 15min sakė, kad Europos geografinio centro aukciono datą planuojama paskelbti spalio mėnesį.

„Objektas LR Vyriausybės sprendimu yra įtrauktas į parduodamo turto sąrašą. Turto bankas tik įgyvendina Vyriausybės sprendimą. Esama pastatų paskirtis leidžia vykdyti paslaugų, renginių organizavimo, turizmo veiklas.

Europos geografinio centro sklypas patenka į valstybės saugomas teritorijas, o pastatai nėra kultūros paveldo objektų sąraše. Todėl naujam investuotojui pastatų panaudojimas/pritaikymas galimas pagal bendrą reglamentavimą“, – komentavo ji.

turtas.lt nuotr./Aukcione bus parduodamas geografinis Europos centras
turtas.lt nuotr./Aukcione bus parduodamas geografinis Europos centras

A.V.Grinienė teigė, kad šiuo metu Europos geografinis centras yra vertinamas nepriklausomų turto vertintojų, kurie nustatys objekto rinkos vertę.

Skelbime nurodoma, kad Golfo gatvėje, Girijos kaime, Vilniaus rajone, bus parduodamas beveik 57 kv. m ploto renginių aptarnavimo centras, 105 kv. m ploto turistų aptarnavimo centras, privažiavimas prie Europos centro, Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą pažymėjimo ženklas, taip pat trys objekte esančios aikštės.

Analitikai: objektas – netipinis

Nekilnojamojo turto analitikas ir viešosios įstaigos „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius įvertinti, už kiek įmanoma parduoti tokį objektą, nesiryžo. Jo teigimu, tai tikrai netipinė vieta, todėl vertintojui teks nemenka užduotis nustatyti jo kainą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arnoldas Antanavičius

Tačiau, analitiko nuomone, rinką objektas tikrai sudomins.

„Kad domintų rinką, tai manau, kad taip. Tai netipinis variantas, gal tas pats golfo klubas norėtų įsigyti. Bet tikrai sunku nuspėti, nes dar daug kas priklausys nuo kainos“, – 15min sakė jis.

Nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ Komercijos vadovas Julius Belanoška teigimu, Europos geografinį centrą pritaikyti komercinei veiklai nėra labai realu.

„Jis buvo sukurtas nekomerciniais tikslais – kaip simbolis, rodantis geografinį Europos centrą. Veikiausiai, tokia jo paskirtis ir turėtų likti. Tikėtis, kad šį objektą nusipirks privatus verslas ir tęs visuomeninę funkciją, būtų naivu“, – kalbėjo jis.

J.Belanoškos nuomone, nelabai realu tikėtis, kad verslas ten galėtų vykdyti rekreacinę veiklą. Pirmiausia dėl to, kad greta nėra vandens telkinio, be to, objektas per mažai nutolęs nuo sostinės.

„Verslas ieškotų žemės sklypo, kur yra vandens telkinys, miškas – kad pritrauktų potencialius poilsiautojus. O dabar ten yra lankytinas objektas, kuris tokiu išliks tik būdamas valstybės nuosavybėje. Nebent atsirastų mecenatas, kuris, nusipirkęs objektą, toliau plėtotų šią idėją“, – tikino pašnekovas.

„Inreal“ nuotr. /Julius Belanoška
„Inreal“ nuotr. /Julius Belanoška

Ministerijai nepavyko išnuomoti

Naujienų agentūra BNS skelbė, kad 2012 metų pabaigoje Ūkio ministerijai nepavyko išnuomoti šio objekto. Ministerija tuomet BNS teigė, kad centro ilgalaikės nuomos konkursas neįvyko, nes neatsirado dalyvių.

Ministerija ketino išnuomoti centrą dešimtmečiui. Buvo siūloma išsinuomoti renginių ir turistų aptarnavimo pastatus, Lietuvos stojimo į Europos Sąjungą pažymėjimo aikštelę ir ženklą bei įvairų kitą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą.

Europos geografinio centro kompleksas yra Girijos kaime, Vilniaus rajone, už 26 kilometrų nuo sostinės.

Europos geografinio centro vietą 1989 metais nustatė Prancūzijos nacionalinio geografijos instituto mokslininkai.

1997 metų gegužės 24-ąją atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo, 2004-aisiais buvo pastatytas skulptoriaus Gedimino Jokūbonio sukurtas paminklas – baltojo granito kolona su žvaigždžių karūna viršūnėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius