-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių architektų vardai Rygoje skambėjo šalia pasaulinių žvaigždžių

Lietuvos architektūros biuras „Do Architects“ Latvijos sostinėje Rygoje sulaukė sėkmės. Lietuvos architektų darbas atvirame tarptautiniame architektūros ir urbanistikos konkurse pelnė trečią vietą. Lietuviai atsidūrė nugalėtojų sąraše kartu su tokiomis architektūros žvaigždėmis kaip „Zaha Hadid Architects“, „Sudraba Architecture“ ir „Zala Landscape“.
„Do Architects“ pasiūlymas
„Do Architects“ pasiūlymas / „Do Architects“

Bendrovė „MCITY 9“ surengė konkursą, kuriuo buvo siekta rasti geriausią buvusios alaus daryklos „Kimmel“ Rygoje plėtojimo viziją. Architektai turėjo pasiūlyti projektą A klasės biurų pastatui su konferencijų centru, kuris būtų integruotas į esamus kultūros paveldo statusą turinčius pastatus.

Pirmoji vieta konkurse nebuvo paskirta. Antra vieta ir 20 tūkst. eurų prizas atiteko Danijos architektams „Schmidt Hammer Lassen Architects“.

„Do Architects“ / „Do Architects“ pasiūlymas
„Do Architects“ / „Do Architects“ pasiūlymas

Trečioji – lietuviams „Do Architects“ (Gilma Teodora Gylytė, Karolina Čiplytė, Martynas Šeškas, Vytautas Lelys, Eglė Varapeckytė, Gerda Nevulytė, Domantas Baltrūnas, Gediminas Aismontas, Motiejus Vyšniauskas). Taip pat trečioji vieta teko ir jungtinei komandai, kurioje dirbo specialistai iš tokių bendrovių kaip „Zaha Hadid Architects“, „Sudraba Architecture“ ir „Zala Landscape“. Trečiosios vietos nugalėtojams atiteko po 10 tūkst. eurų.

Iš viso konkurse buvo pateikta 11 darbų, iš kurių 6 – kviestinių architektų.

„Do Architects“ partnerės Gilmos Teodoros Gylytės teigimu, šis įvertinimas reiškia, kad lietuvių architektai gali konkuruoti su pasaulinio lygio architektais.

„Tai pirmas toks lietuvių pasiekimas. Labai didžiuojuosi mūsų biuru, nes nors mūsų konkurentai buvo pasaulyje tikrai garsūs biurai, laimėjome prizinę vietą. Tai yra tam tikras įvertinimas ir supratimas, kad jau konkuruoji su pasauliu“, – 15min sakė ji.

Anot jos, bendrovė architektams davė sudėtingą užduotį – nenaudojamą didelę alaus daryklos teritoriją miesto centre paversti funkcionalia, patogia darbuotojams ir patrauklia lankytojams. Tam jie turėjo keturis mėnesius.

„Buvo labai sudėtinga užduotis, nes reikėjo sutalpinti labai daug biurų, integruoti senus pastatus, rūsius. Taip pat gatvių lygiai nesutampa, tad reikėjo išspręsti ir šį klausimą. Nors pastatas yra centre, bet visiškai nefunkcionuoja, todėl norima jį atgaivinti ir paversti miesto širdimi“, – kalbėjo T.G.Gylytė.

Pasak architektės, užsakovai norėtų pradėti statybas kuo greičiau, o investicijos turėtų siekti keletą dešimčių milijonų. Dabar bendrovė derėsis su antros vietos laimėtojais, o jei nepavyks susitarti – su trečią vietą užėmusiais architektais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius