Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuvos nacionalinis muziejus ketina rekonstruoti restauratorių „namus“

Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) ketina rekonstruoti Pilininko namą, kuriame šiuo metu dirba restauratoriai. Rekonstrukcijos projektavimo konkursą LNM buvo paskelbęs šių metų birželį, tačiau iki šiol nėra pasirašyta sutartis, 15min informavo LNM atstovas spaudai Arminas Šileikis.
Pilies prižiūrėtojo namas Arsenalo g.
Pilies prižiūrėtojo namas Arsenalo g. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Projektavimo sutartis nėra pasirašyta, pirkimo procedūros nėra pasibaigusios. Projekto rengimui yra būtini šiuo metu vis dar vykstantys ir pagal ankstesnį pirkimą atliekami taikomieji tyrimai“, – 15min atsakė A.Šileikis.

Anot jo, ketinama rekonstruoti Pilininko namą ir jį pritaikyti Lietuvos istorijos ekspozicijai ir edukacinių bei kultūrinių paslaugų teikimui. Šiam projektui skirta 3,3 mln. eurų Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų.

„Projektu siekiama nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objektą tinkamai išsaugoti ir pritaikyti šiuolaikinės visuomenės kultūros poreikiams. Pilininko name planuojama sukurti naują, šiuolaikišką Lietuvos istorijos ekspoziciją, pradėti teikti edukacines ir kultūrines paslaugas“, – teigė A.Šileikis.

Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Gedimino kalnas
Šarūnės Janušonytės/15min nuotr./Gedimino kalnas

Jo teigimu, po rekonstrukcijos bus pagerinta „Lietuvos nacionalinio muziejaus teikiamų kultūros paslaugų kokybė ir patrauklumas lankytojams ir turistams“. Taip pat ketinama išplėsti kultūrines paslaugas, nacionaliniam paveldui populiarinti bus taikomos modernios priemonės. Atnaujintose patalpose bus įrengtos edukacinės erdvės, lankytojų informacinis centras, knygynėlyje bus galima įsigyti informacinių ir muziejaus leidinių įvairiomis kalbomis ir tautinio paveldo suvenyrų.

A.Šileikio teigimu, rekonstrukcijos darbus ketinama pradėti tik tuomet, kai pagal parengtą techninį ir tvarkybos darbų projektą bus įvykdytas rangos darbų viešasis pirkimas ir pasirašyta rangos darbų sutartis. Šių pirkimą ketinama vykdyti kitąmet.

„Restauratoriai prieš prasidedant rekonstrukcijai bus iškeliami į kitas patalpas“, – atsakė A.Šileikis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pilies prižiūrėtojo namas Arsenalo g.
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Pilies prižiūrėtojo namas Arsenalo g.

Paskutinį kartą pastate remontas buvo atliktas 1998 metais – tuomet buvo sutvirtinta stogą laikanti konstrukcija, pakeista stogo danga, sutvarkytas fasadas.

Pilininkas buvo vyriausiasis valdovui priklausiusios pilies teritorijos administratorius. Jis rūpinosi pilies kalėjimais ir kalinių priežiūra. Šiam valdovo pareigūnui pilies teritorijoje buvo specialiai paskirtas pilininko namas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius