Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos paštas keičia šimtametes tradicijas: siuntas skirstys automatiniu būdu

Lietuvos paštas atsisako rankinio siuntų skirstymo ir tai darys automatizuotai. Naujajame Vilniaus logistikos centre įdiegtu konvejeriu per valandą bus galima išskirstyti apie 12 tūkst. siuntų. Planuojama, kad dėl to Lietuvos pašto logistikos procesų sparta išaugs 2–3 kartus.
Lietuvos pašto logistikos centras
Lietuvos pašto logistikos centras / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šiandien Lietuvos paštas švenčia 102-ąjį gimtadienį. Keičiame senuosius šimtmetį vykusius skirstymo procesus iš visiškai rankinio į automatizuotus“, – nuotolinėje konferencijoje pirmadienį kalbėjo Lietuvos pašto generalinė direktorė Asta Sungailienė.

Anot Lietuvos pašto, skirstant rankiniu būdu kiekvieną laišką ar siuntą skirtingi žmonės turėjo peržiūrėti 7–8 kartus. Teigiama, kad išmaniojo skirstymo metu užteks 2–3 perskirstymų.

„Kiekvieną kartą skirstytojas pažvelgęs į siuntą ar į laišką perskaito adresą ir jį perdeda į naują kryptį. Vėliau kitas kolega vėl paima jį ir vėl perskaito, deda į kitą kryptį. Visa ši informacija yra darbuotojų atmintyje. Ši programa keičia procesus iš esmės, nes visos siuntos be išankstinio skirstymo pasieks šį centrą ir iš karto perskirstytos tiesioginiam, galutiniam adresatui“, – pasakojo A.Sungailienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Dabartiniais pajėgumais Lietuvos paštas per dieną paskirsto apie 100 tūkst. siuntų bei 100 tūkst. laiškų. Pilnai veikianti automatizuoto skirstymo įranga Lietuvos paštui vien per valandą leis paskirstyti arti 20 tūkst. siuntų ir 30 tūkst. laiškų.

Logistikos centre bus skirstomos siuntos, skirtos ne tik Lietuvos gyventojams, bet ir į užsienį siunčiami siuntiniai ar keliaujantys tranzitiniu būdu.

„Tai elektroninės prekybos parduotuvių siuntos, kurios siunčiamos į visą pasaulį. Suruoštos siuntos už kelių valandų jau keliaus į savo paskirties šalis. O ten tų šalių paštai atitinkamai išskirstys toliau“, – kalbėjo A.Sungailienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Sungailienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Asta Sungailienė

Pasak pašto vadovės, logistikos centre sumontuota automatizuota skirstymo technika: du siuntų skirstymo konvejeriai, automatinės laiškų skirstymo mašinos, įdiegta skirstymo automatizavimo programinė įranga, kas leis skirstymo procesą atlikti greičiau bei kokybiškiau.

Pasak A.Sungailienės, proceso metu įrenginys siuntą pasvers, pamatuos tūrį, nuskaitys brūkšninį kodą ir nukreips reikiama kryptimi, pagal numatytą tolimesnį siuntos maršrutą. Siuntos ant konvejerio judės 380 krypčių, per darbo pamainą jos bus paskirstomos iki galutinio pristatymo taško – nebeliks anksčiau buvusių tarpinių perskirstymo stotelių – siunta keliaus tiesiai gavėjui.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Lietuvos pašto vadovė pažymėjo, kad dėl tokio proceso adreso užrašymo kokybė tampa dar svarbesnė.

„Jeigu turime tinkamai paruoštą siuntą, ją uždėję ant naujosios stoties, turime ir svorį, ir tūrį, ir nuskaitytą adresą. Teisingai užrašytas adresas iš karto parodo, kur šią siuntą reikės nukreipti, ir automatizuota linija ją nukreips teisinga linkme. Tuo tarpu, jeigu adresas nebus tikslus, įranga perskaitys visus duomenis, tačiau juos teks nukreipti į tą dalį, kur siuntos adresatą teks įvesti ranka, tam kad jis būtų pristatytas ten, kur priklauso“, – aiškino A.Sungailienė.

Pirmadienį naujajame logistikos centre įjungtas pirmasis konvejeris skirstys siuntas, kurių svoris bus iki 5 kg. Šiuo metu įrenginėjama didžiųjų siuntų linija, kurią planuojama paleisti šių metų pabaigoje arba kitų metų pačioje pradžioje.

„Paskutinis etapas bus laiškų išskirstymo mašinos“, – tikino ji.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

A.Sungailienės teigimu, kol kas logistikos centre skirstoma tik pašto siuntų dalis – laiškai, korespondencija, per pašto skyrius siunčiamos siuntos. Kurjerinių bei terminalinių siuntų konvejeris jau taip pat įrengtas, pradedami jo testavimo darbai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvos pašto logistikos centras

Vienu metu logistikos centre galės dirbti 200–300 darbuotojų. Pasak A.Sungailienės, rankiniu būdu atliekamų darbų, paleidus visas automatizuotas linijas, nebeliks.

„Šiuo metu negalime tiksliai pasakyti, koks bus darbuotojų skaičiaus pokytis, nes kaip tik šiuo metu su darbuotojų atstovais, su Darbo taryba esame informavimo ir konsultavimo procese. Jam pasibaigus šie skaičiai bus žinomi“, – kalbėjo ji.

Planuojama, kad visiškai automatizuotas skirstymo procesas naujame logistikos centre veiks jau 2021 metų pavasarį. Į šį projektą Lietuvos paštas investuoja 24 mln. eurų.

15min primena, kad šių metų birželį buvo baigtos naujojo Lietuvos pašto centrinio logistikos centro, daugiau nei 14 tūkst. kv. m ploto pastato Vilniuje statybos.

Automatizuoto skirstymo logistikos centro plotas suskirstytas į kelias darbo zonas. Didžiąją pirmojo aukšto dalį užims įranga: skirstymo konvejeriai, laiškų skirstymo mašinos, darbo stotys ir kt., antrajame aukšte – darbo kabinetai, susitikimo kambariai, įrengtos komfortiškos poilsio zonos – erdvi virtuvė, terasa ant stogo.

Ant pastato stogo ketinama įrengti saulės jėgainę, šalia pastato – dvi elektromobilių krovimo stoteles.

Naujajame logistikos centre vyksta ne tik siuntų skirstymo operacijos, bet atliekamos ir muitinės procedūros, perskirstomas tarptautinis tranzitas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius