-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LRT architektūrinės idėjos konkursas nutraukiamas: komisija kreipsis dėl teisės aktų peržiūrėjimo

Lietuvos radijas ir televizija (LRT) architektūrinės idėjos konkurso vertinimo komisija priėmė sprendimą nutraukti konkursą – tai reiškia, kad nebus pasirašyta sutartis su nei vienu iš penkių konkurse dalyvavusių idėjų autorių, rašoma LRT pranešime žiniasklaidai.
Lietuvos radijas ir televizija
Lietuvos radijas ir televizija / J.Stacevičiaus nuotr.

Komisija sprendimą persvarstė LRT administracijos prašymu po konsultacijų ir diskusijų su Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Nustačius preliminarią tiekėjų eilę, konkurso tolimesnės procedūros buvo sustabdytos ir dokumentai, susiję su pirkimu, pateikti VPT. Tai buvo būtina, siekiant visapusiškai įvertinti svarbų ir valstybei reikšmingą vykdomą pirkimą bei užtikrinti sėkmingą atranką. Abejonių kėlė faktas, kad visos idėjos nebuvo įgyvendintos be priekaištų – esmė atitiko, tačiau formalumuose buvo problemų. Susidariusi situacija rodo, kad reikia permąstyti šiuo metu esančius reikalavimus ir techninę specifikaciją.

„LRT, po diskusijų su VPT, priėmė sprendimą kreiptis į vertinimo komisiją ir dar kartą aptarti šį klausimą, nes nenorėjome ir toliau užstrigti procedūrose. Konkursas buvo didelis ir sudėtingas. Apmaudu, kad pastato klausimas smarkiai išsitęs laike, nes dabartinis pastatas neatitinka reikalingų sąlygų visuomeninio transliuotojo veiklai, tačiau taip pat suprantame, kad tai toks svarbus projektas, kuriame negali būti nė mažiausios abejonės, todėl esame pasiruošę ir toliau siekti, kad Lietuvos visuomeninis transliuotojas turėtų modernų ir energetiškai efektyvų pastatą“, – teigia LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.

Vengdami tolesnių teisminių procesų, kurie galėtų stabdyti tolimesnius pastato įgyvendinimo veiksmus, architektūrinės idėjos konkurso organizatorių Lietuvos architektų sąjungos (LAS) sudaryta vertinimo komisija priėmė sprendimą dėl konkurso nutraukimo. Apie sprendimą yra informuoti visi konkurse dalyvaujantys tiekėjai.

„Tam tikri viešųjų pirkimų reikalavimai labai stipriai apsunkina tokius konkursus, kaip architektūrinės idėjos. Idėjos autoriams, pasiryžusiems dalyvauti šiuose konkursuose, tenka balansuoti tarp detalaus atitikimo specifikacijai ir kūrybiniams sprendimams. Su šia problema susiduriame nuolatos, todėl vis dažniau architektai svarsto, ar tikrai verta investuoti savo laiką į darbus, kurie nors ir yra valstybinės reikšmės ir iš autoriaus pozicijos reikalaujantys įdomių iššūkių, tačiau rizikingi, nes juos stipriai įspraudžia į rėmus viešuosius pirkimus reglamentuojantys teisės aktai“, – teigia komisijos pirmininkas, architektas Mindaugas Pakalnis.

LRT, VPT bei LRT architektūrinės idėjos konkurso vertinimo komisija sutarė, kad Lietuvoje būtini teisės aktų pakeitimai, kurie architektūriniams konkursams pritaikytų kitas lankstesnes viešųjų pirkimų taisykles. LRT patirtis tampa precedentu išanalizuoti teigiamus ir neigiamus teisės aktų aspektus ir priimti tokius, kurie geriausiai užtikrintų ir skaidrumą, ir architektūrinio konkurso sėkmę.

„Teisės aktus būtina peržiūrėti, nes dėl juose esančių nuostatų valstybė iššvaisto daug resursų, kol prieina prie tinkamo architektūrinio sprendimo. LRT kartu su komisija nusprendė kreiptis dėl jų peržiūrėjimo“, – teigia M.Garbačiauskaitė-Budrienė.

LRT, užbaigusi konkurso nutraukimo procedūras, ketina paskelbti naują konkursą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius