Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lygūs ir lygesni: su Mindaugu Marcinkevičiumi siejamos statybos Vilniuje pasitinkamos su išskirtinėmis privilegijomis

Dešiniajame Neries krante planuojamam biurų ir viešbučio pastatui pavadinimu „k18B“ gali būti suteiktos išskirtinės sąlygos Vilniuje. Su įtakingu Lietuvos verslininku Mindaugu Marcinkevičiumi siejamiems statytojams gali būti leista nepaisyti bendrojo plano sprendinių ir statyti aukštesnį pastatą nei šiuo metu leidžiama kitiems.
Naujos projekto k18b vizualizacijos
Naujos projekto k18b vizualizacijos / Studio Libeskind nuotr.

Tokį sprendimą dar turi patvirtinti Vilniaus miesto taryba, tačiau jam pastabų jau pateikė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

Projektą „k18B“ vysto įmonei „Lords LB Asset Management“ priklausantis fondas „Lords LB Special Fund I“.

Registrų centro duomenimis, „Lords LB Asset Management“ stambiausia akcininkė yra bendrovė „Glera“, o pastarosios įmonės vienintelis akcininkas yra M.Marcinkevičius, kuris taip pat yra ir lietuviško kapitalo koncerno „VP Grupė“ vienas iš akcininkų. „Lords LB Asset Management“ dar valdo ir kiti akcininkai: UAB „Patralis“, UAB „Serenus“, UAB „Aemulus“, Jonas Stonkus, Andrius Stonkus, tačiau jie turi mažiau akcijų nei M.Marcinkevičiui priklausanti „Glera“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius

Galimybė nepaisyti bendrojo plano

„k18B“ pastatas jau kurį laiką susiduria su problemomis, nes jis numatomas aukštesnis nei šiuo metu leidžia miesto bendrasis planas, pagal planą šiame sklype aukštybinė statyba negalima. Tačiau šiuo metu kaip tik vyksta Vilniaus bendrojo plano keitimo darbai. Vilniaus politikai ne kartą sakė, kad ketina pakeisti bendrąjį planą ir nustatyti kitokį leistiną pastatų aukštingumą dešiniajame Neries krante.

„Reikia tą planą iš esmės atnaujinti. Akivaizdu, kad kai kurie sprendiniai ir nebuvo realizuoti, ir nebegalima jų realizuoti, o kai kuriuos naujus sprendinius reikia padaryti“, – anksčiau apie bendrojo plano keitimą žiniasklaidai kalbėjo Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Tačiau dabar gali būti nuspręsta nelaukti, kol bus pakeistas teritorijų planavimo dokumentas, o tiesiog sudaryti išskirtines sąlygas šiam projektui ir leisti verslininkams viršyti bendrojo plano sprendinius. Vilniaus savivaldybės taryboje balandžio pabaigoje jau buvo svarstomas šis klausimas. Kol kas tarybos nariai pritarė klausimo pateikimui, jis bus toliau svarstomas savivaldybės komitetuose ir turės grįžti atgal svarstymui į tarybos posėdį.

Jei savivaldybė pritars šiam siūlymui, bus patvirtintas dokumentas, kuriame rašoma: „Pritarti, kad teritorijoje Konstitucijos pr. 18B nebūtų taikomas Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrajame plane nustatyto aukščio ir užstatymo intensyvumo reglamentas. Leisti teritorijoje Konstitucijos pr. 18B viršyti bendrajame plane nustatytus aukščio ir užstatymo intensyvumo reglamentus“, – rašoma savivaldybės tarybos sprendimo projekte, kuris dar nėra patvirtintas.

Iš tiesų savivaldybė yra palikusi vieną mažą išimtį, kuri taikoma tik ypatingai retais atvejais, kuomet galima nepaisyti bendrojo plano sprendinių. Tokį dalyką turi patvirtinti savivaldybės taryba, tačiau dar svarbiau, kad tokiais atvejais turi būti aiškiai deklaruojamas viešasis interesas.

„Atsižvelgiama į aiškiai deklaruotą viešąjį interesą, ypatingą urbanistinę situaciją ir išskirtinį pagrindimą“, – rašoma savivaldybės sprendimo projekte.

Koks yra viešasis interesas statant privatų biurų kompleksą?

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis 15min teigė, kad viešasis interesas šioje situacijoje būtų aplinkinės teritorijos sutvarkymas.

„Išskirtiniais atvejais, jeigu yra pagrindimas, jeigu yra deklaruotas visuomenės interesas, jeigu yra ypatinga urbanistinė situacija, tokiu atveju savivaldybės taryba gali leisti viršyti bendrajame plane nustatytus reglamentus. Bet kalba eina apie aukštingumą. Mes tiesiog norime pradėti diskusiją. Dar reikia daug darbų padaryti, tai nėra leidimas statyti pastatą“, – kalbėjo M.Pakalnis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

Paklaustas, ar nėra taip, jog jei bus leista nepaisyti bendrojo plano reikalavimų, tai nebebus diskusijos pradėjimas, tai jau bus sprendimo priėmimas, M.Pakalnis teigė: „Taip, bet sprendimas dar ne galutinis. Niekas leidimo dar neduoda. Mes kalbame iš principo, kad šioje vietoje gali būti pastatas aukštesnis nei 35 metrai, o po to prasidės svarstymai, derinimas.“

Paklaustas, koks yra viešasis interesas, kai statomas privatus biurų kompleksas, architektas teigė, kad bus sutvarkyta aplinkinė teritorija: „Pagrindinis dalykas yra viešos infrastruktūros aplink įgyvendinimas, nes bus užtikrintas ryšys tarp upės, vingyje esančios pievos, dviejų lygių sankirtos su Upės gatve, požeminis praėjimas į Europos aikštę. Atsiranda atviras holas, skirtas įvairioms veikloms. Viešosios infrastruktūros įgyvendinimas, tvarkymas, čia būtent yra viešasis interesas.“

Tačiau atkreipti dėmesį reikėtų ir į tai, kad viešosios infrastruktūros sutartys nėra retas dalykas, jas su savivaldybe pasirašo nemaža dalis statytojų, tačiau už tai negauna jokių išskirtinių teisių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

„Vilniaus miesto savivaldybė nėra pajėgi finansiškai savo biudžeto lėšomis įrengti visą būtiną susisiekimo, inžinerinę ir socialinę infrastruktūrą teritorijose, kuriose vyksta intensyvi plėtra. Atsižvelgdama į tai, siekdama darnios plėtros ir viešųjų poreikių užtikrinimo, Vilniaus miesto savivaldybė, išduodama leidimus statybai, siūlo teritorijų vystytojams savanoriškai paremti piniginėmis lėšomis ar kitais būdais.

Tokia parama išskirtinai naudojama bendros (viešos) socialinės bei inžinierinės infrastruktūros įrengimui ir turi grįžtamąją naudą patiems teritorijų vystytojams“, – kiek anksčiau žiniasklaidai tvirtino Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė.

VTPSI perspėjo savivaldybę

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) turi tokiam savivaldybės planui pastabų. Visų pirma, pasak inspekcijos, savivaldybė turėtų aiškiai pasakyti, kuo šis pastatas susijęs su viešuoju interesu, kad būtent jam leidžiama netaikyti galiojančių reikalavimų.

Dar daugiau, pasirodo, jog šiame sklype dar yra patvirtintas ir senas detalusis planas, apie kurį kol kas niekas nekalba. Šis dokumentas negali būti apeitas ir turi būti pakoreguotas.

Studio Libeskind nuotr./Naujos projekto k18b vizualizacijos
Studio Libeskind nuotr./Naujos projekto k18b vizualizacijos

„VTPSI šių metų balandžio 25 dieną kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės vadovus reaguodama į gautus pranešimus, jog Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdyje planuota priimti sprendimą „Dėl Bendrojo plano reglamento teritorijoje Konstitucijos pr. 18B“, kuris pažeistų Teritorijų planavimo nuostatas.

Inspekcija perspėjo ir informavo atsakingus Vilniaus miesto savivaldybės vadovus, kad šis sprendimas turėtų būti tikslinamas nurodant tikslų Bendrojo plano tekstinių reglamentų punktą, sukonkretinant, kur yra deklaruotas viešasis interesas bei pažymėjo, kad vieną iš dokumento punktų reikia papildyti nuostata, kad toje teritorijoje reikia koreguoti galiojantį detalųjį planą.

Gegužės 9 dieną VTPSI pasiekė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos miesto plėtros departamento vadovo M.Pakalnio atsakymas, jog sprendimas po Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdžio bus svarstomas miesto Planavimo ir plėtros bei kituose komitetuose ir bus atsižvelgta į inspekcijos pateiktas pastabas“, – rašoma VTPSI atstovo Albino Keturkos 15min atsiųstame atsakyme.

Statytojai: situacija yra neapibrėžta laike

„Lords LB Asset Management“ fondų valdytojas Marius Žemaitis 15min atsiųstame komentare teigė, kad bendrojo plano keitimo, po kurio tokios statybos taptų leistinos teisės aktais, nenorima laukti, nes situacija yra neapibrėžta laike.

„Bendrasis Vilniaus miesto planas šiuo metu numato, kad Konstitucijos pr. 18B esančiame sklype galima statyti ne aukštesnius, nei 35 m pastatus. Pernai Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos architektų sąjungos bei „Lords LB Asset Management“ surengtą tarptautinį architektūrinį konkursą laimėjo „Studio Libeskind“ projektas, kuris yra aukštesnis nei 35 m.

Projektą vystantis uždarojo tipo nekilnojamojo turto investicinis fondas „Lords LB Special Fund I“ yra ribotos veiklos trukmės, o šiuo metu situacija dėl Vilniaus miesto bendrojo plano keitimo yra neaiški ir neapibrėžta laike“, – komentavo M.Žemaitis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Žemaitis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Marius Žemaitis

Į klausimą, kaip pastatas atitiks viešąjį interesą, M.Žemaitis atsakė: „Projektas viešajam interesui pasitarnaus įvairiais aspektais. Vietoj apleistų bortelių, laiptų bei ne vietoje statomų automobilių, teritorijoje atsiras moderni, patogi ir saugi viešoji erdvė su sutvarkytomis dangomis, želdiniais, apšvietimu, stebėjimo kameromis bei mažosios architektūros elementais. Mūsų investicijos į šią viešąją infrastruktūrą sieks per 2 mln. eurų. Galiausiai, sklype atsirasiančiame moderniame biurų pastate bei viešbutyje bus sukurta virš tūkstančio darbo vietų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius