Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Pakalnis apie Senamiesčio tvarkymo planą: jis užkonservuos miestą nuo „Akropolio“ iki Naujininkų „Lidl“

Gilėja konfliktas tarp Vilniaus savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento dėl rengiamo Vilniaus senamiesčio apsaugai skirto specialiojo plano. Anot sostinės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, jeigu planas bus priimtas, jis paralyžiuos miestą – nebebus galima net perstatyti silikatinių plytų sandėliuko, teks užkasti Maironio gatvę, o Naujamiestyje statyti vos 9 metrų pastatus. Todėl Vilniaus politikai priėmė rezoliuciją, kuria išsakė savo nepritarimą.
Gimtadienį švenčiančio Vilniaus vaizdai
Vilniaus vaizdai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Neseniai pristatytas Vilniaus senamiesčio specialiojo plano projektas sukėlė pasipiktinimo bangą. Jis pakeis dabar galiojantį Senamiesčio reglamentą, tačiau Vilniaus savivaldybė ir kai kurie investuotojai teigia, kad atsiras daugiau suvaržymų, užkertama galimybė statyti naujus namus, panaikinti galimybę parkuoti automobilyje svarbiose Vilniaus vietose. Nepritaria planui ir Aplinkos ministerija.

Vilniaus politikai rezoliucijai, kuria nepritariama Vilniaus senamiesčio specialiojo tvarkymo plano projektui, pritarė, nors ir turėjo pastabų, kodėl sostinės savivaldybė iki šiol nereiškė pretenzijų dėl plano nuostatų.

Rado klaidų

Kalbintas M.Pakalnis 15min sakė, kad šis planas iš principo yra blogas, jame gausu klaidų: „Faktinių klaidų, kai jau stovi pastatų kvartalai, o plane nurodomos sovietinės gamyklos. Konceptualių klaidų, kur pastatai ar teritorijos, aiškiai ardančios Senamiesčio erdvinę struktūrą, yra vardinami kaip saugotini dalykai. Pavyzdžiui, daugiabutis Pilies gatvėje su arkomis parodytas kaip saugotinas, vertingas elementas, o tai sovietinis reliktas, jis penkis kartus per didelis, ten turėjo stovėti penki namai. Buvusi karinė bazė Olandų gatvėje parodyta, kaip visa saugoma, nors ten įvyko konkursas, planuojame su Vyriausybe statyti Muzikos akademiją. O dabar siūloma visus sandėliukus kaip vertingus saugoti.“

Ir tai, anot M.Pakalnio, tik dalis nuostatų, su kuriomis miestas negali sutikti. Kitas dalykas – santykis su galiojančiais detaliaisiais planais, nes nurodoma, kad jie galioja tik, jei neprieštarauja šitam specialiajam planui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Pakalnis

„Geriausias pavyzdys – Architektūros parkas, kur buvo atvažiavusi vertinti UNESCO ICOMOS komisija, visi sutarė, kad projektas labai geras, skatina Senamiesčio gaivinimą, kvartale numatytas 10-12 metrų aukštingumas, tai pagal naują planą leidžiami tik 8 metrai su mansardomis. Tai ką dabar daryti? Toje vietoje įsigyti sklypai, padaryti projektiniai pasiūlymai, tai dabar reikia mažinti? Žmonės yra įsigiję sklypus pagal galiojančius teisės aktus, įstatymas reikalauja, kad jeigu valstybė taip elgiasi, savininkams būtų kompensuojama. Ar tai adekvatu?“ – kalbėjo M.Pakalnis.

Vertingiausi – nesaugomi

Tuo tarpu vertingiausi objektai – bažnyčios, vienuolynai – papildomos apsaugos nesulaukia, teigiama, kad jų vertę nustatys savo aktais ekspertai. „O griežti reglamentai nustatyti urbanistiniams statiniams, įvairiems sandėliukams, ūkiniams pastatams, net gali būti sovietmečiu iš lentų sukaltas anglies sandėlys, bet jame negalima keisti nei tūrio, nei medžiagiškumo, aukštingumo ir t.t. Tas netinka“, – nuomonės neslėpė Vilniaus vyriausiasis architektas.

Griežti reglamentai nustatyti urbanistiniams statiniams, įvairiems sandėliukams, ūkiniams pastatams, – kalbėjo M.Pakalnis.

Jo manymu, reglamentuota neadekvačiai, turėtų būti didžiausias dėmesys skirtas vertingiausiems objektams. O nustatyti reikalavimai sužlugdys, anot M.Pakalnio, miesto gyvybingumą.

Dar vienas dalykas – eismo organizavimas. Tarkim, numatyta, kad negali būti antžeminės jungties Maironio gatvėje, kadangi ši gatvė padalina Misionierių sodus į dvi dalis. Tačiau kaip tuomet spręsti eismo problemas, baiminamasi, kad automobiliai plūstelės į Bokšto gatvę. Parkavimas turėtų būti draudžiamas „prie vertingų išklotinių“, kas reiškia, kad automobilių nebus galima statyti Vokiečių g., Rotušės a. ir t.t. Tačiau kas nutiks čia esančioms kavinėms, restoranams, įstaigoms tokiu atveju.

Naujamiestis „pažemės“?

„Didžiausias dalykas yra su buferine (apsaugos) zona, kur pasakyta, kad aukštingumas negali būti didesnis nei vidutinis tame kvartale esantis užstatymo aukštis. Jeigu paskaičiuotume vidutinį aukštį, tai Naujamiestyje aukštingumas tegalėtų būti 6, 9 metrai. Ar tikrai Naujamiestyje turi stovėti tik 9 metrų pastatai? Ten gali stovėti 7 aukštų pastatai, kai rajonas buvo planuojamas, buvo taikomas klasikinis principas – koks gatvės plotis, toks namų aukštis.

Toks yra Gedimino prospekte užstatymas. O jau nekalbu apie teritoriją Šnipiškėse, kur aukštingumas bus tik 3,5 metro. Kai skaitai tokius reglamentus, kyla klausimas, ar žmonės kada nors buvo rengę teritorijų planavimo reglamentą ir suvokia pasekmes“, – piktinosi M.Pakalnis.

Jis teigė, kad jeigu šis planas bus priimtas, tai sostinė bus nuo „Akropolio“ iki Naujininkų „Lidl“.

Šis Senamiesčio apsaugos specialusis planas buvo rengtas net dešimt metų. Pateiktas visuomenei ir institucijoms vertinti jis tarpušvenčiu, kas sukėlė didžiulį pasipiktinimą – teigta, kad toks laikas pasirinktas tyčia, ne tuomet daugelis tiesiog nespės tinkamai su juo susipažinti.

Kultūros paveldo departamentas teigia, kad į daugelį įvairių institucijų išsakytų pastabų yra atsižvelgta, o plėtros galimybės UNESCO saugomoje teritorijoje jau išsemtos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius