-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Malda reikalauja stabdyti Vilniaus Sporto rūmų rekonstrukciją: ragina gerbti palaidotus

Lietuvoje minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną kyla diskusijos ne tik apie Jono Noreikos įamžinimą Lietuvoje, bet ir apie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukciją. Prieš porą metų 12 Jungtinių Valstijų Kongreso narių ragino stabdyti rekonstrukcijos projektą, dabar vėl kyla klausimų dėl Senųjų Šnipiškių žydų (Piramonto) kapinių išsaugojimo.
Genocido aukų pagerbimas
Genocido aukų pagerbimas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienį žydų bendruomenės nariai susirinko prie senųjų Šnipiškių žydų kapinių, kur šiuo metu stovi apleisti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai. Malda iš Izraelio ir kitų šalių atvykę rabinai kreipėsi į lietuvius, valdžią, kaip patys sako, „nutraukti negarbingą periodą ir leisti numirusiems ilsėtis“. Prie rūmų buvo išstatyti ir paminklai, o ant jų – uždegtos žvakutės.

Senosios žydų kapinės veikė nuo XVI a., uždarytos XVIII a., o sovietmečiu sunaikintos. Paskutiniai paminklai nugriauti 1955 m. Jų vietoje pastatyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai.

2017 metais 12 JAV Kongreso narių kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę. Laiške kongresmenai ragino Lietuvos Vyriausybę atsisakyti pastato pritaikymo konferencijų centrui bei neliesti senųjų Šnipiškių žydų kapinių.

Ragina gerbti palaidotų atminimą

Pirmadienį vykusiame minėjime Lietuvos žydas Daniel Lupshitz 15min sakė siekiantis ne tik kad ant senųjų kapinių nieko nebūtų pastatyta, bet kad kartu būtų išsaugotas ir čia palaidotų asmenų atminimas.

„Nenoriu, kad ant mano tautiečių kaulų ir Lietuvos piliečių būtų šokama, linksminamasi ir daromi pristatymai, susirinkimai. Čia yra kapinės. Tai turi būti gerbtina, šimtmečiais laidotų Lietuvos piliečių pagarbos vieta. Yra Rasų kapinės. Ar būtų okey, jei aš ten sportuočiau, vedžiočiau šuniuką, rinkčiausi su draugais? Nebūtų juk gerai. O čia tas vyksta kiekvieną mielą dieną“, – 15min pirmadienį sakė jis.

Jo teigimu, šioje teritorijoje palaidota tūkstančiai iškilių žydų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Daniel Lupshitz
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Daniel Lupshitz

Turto banko, kuris įgyvendina kongresų rūmų projektą, atstovas Tomas Bagdonas teigė, kad su Lietuvos žydų bendruomene vyksta nuolatinės konsultacijos.

„Kadangi tai yra jautri teritorija, aplinkui yra žydų kapinės, todėl numatyti keli įamžinimo dalykai. Pačiame pastate numatytos memorialinės vietos, aplinkui, bent jau projektiniuose pasiūlymuose, kad tai būtų kaip memorialas – memorialinė lenta, atitinkamai įamžintas žydų kultūrinis paveldas ir jų atminimas“, – 15min pirmadienio pavakarę komentavo jis.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Genocido aukų pagerbimas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Genocido aukų pagerbimas

Kreipėsi į teismą

BNS skelbė, kad Izraelio piliečiui Yousefui Yizhakui P. atstovaujanti viešoji įstaiga – Europos žmogaus teisių fondas (EŽTF) kreipėsi į Vilniaus apylinkės teismą prašydama užkirsti kelią rekonstrukcijos darbams Vilniaus koncertų ir sporto rūmų teritorijoje, kur anksčiau veikė žydų kapinės. Pareiškėjo nuomone, išjudinus žemę būtų išniekinti čia palaidotųjų jo protėvių ir kitų žydų palaikai.

Tuo metu rekonstrukciją planuojančio Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius ieškovų teiginius vadina manipuliacijomis, kurstančiomis tautinę nesantaiką.

„Vykdant susitarimą ir geros valios praktiką, tose teritorijų vietose, kur buvo kapinės, nebus atliekami rangos darbai ir ieškoma būdų, kaip įamžinti kapines. Rekonstruotame Kongresų centre taip pat yra numatyta žydų paveldo įamžinimo vieta“, – tuomet sakė M.Sinkevičius.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Genocido aukų pagerbimas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Genocido aukų pagerbimas

T.Bagdono teigimu, ieškinį teismas priėmė ir Turto bankas yra parengęs atsakymą.

„Lietuva yra demokratinė valstybė, teismuose vykdomas teisingumas. Šiuo atveju, kaip teismas priims sprendimą, atitinkamai mes jį ir vykdysime“, – pirmadienį komentavo jis.

15min fotopasakojimą apie Vilniaus koncertų ir sporto rūmus galite skaityti čia: Koncertų ir sporto rūmai: buvęs Vilniaus simbolis merdi ir laukia prisikėlimo.

Kils kongresų centras

Primename, kad Vilniaus kongresų centro, kuriamo vietoje nebenaudojamų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, operatoriaus konkursą Turto bankas ketina skelbti spalį.

Pasirinkus centro operatorių, planuojama skelbti kitus su pastato rekonstrukcija susijusius konkursus.

Nenaudojamus Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pastatus sostinės Rinktinės gatvėje Vyriausybės sprendimu iš bankrutavusios bendrovės „Žalgirio sporto arena“ už 5,6 mln. eurų Turto bankas įsigijo 2015 metais. Tuomet buvęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad rūmų rekonstrukcija į konferencijų ir kongresų centrą galėtų kainuoti apie 11,6 mln. eurų.

Dabar planuojama, kad rūmai konferencijoms ir kultūros renginiams bus rekonstruojami 2020-2021 metais, o veikti pradės 2022-aisiais. 2018 metais Finansų ministerijos rašte buvo nurodoma, jog projektas kainuos iki 29 mln. eurų (su PVM).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius