Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Milijardierius kovoja su bendruomene, kad galėtų užtverti kelią į paplūdimį

Kova tarp milijardieriaus Vinodo Khosla'os ir Kalifornijos aktyvistų kaista. Praėjusią savaitę V.Khosla kreipėsi į JAV Aukščiausiąjį Teismą, kad pastarasis panaikintų pernai priimtą sprendimą, kuriuo informacinių technologijų magnatas priverstas atverti visuomenei kelią prie Kalifornijos paplūdimio, kuris supa jo turtą.
Stop ženklas
Stop ženklas / 123rf.com nuotr.

Skelbiama, kad 2008 metais V.Khosla, kompanijos „Sun Microsystems“ investuotojas ir bendraįkūrėjas, už 36 ha ploto teritoriją sumokėjo 37 mln. JAV dolerių. Ilgą laiką banglentininkai ir šeimos galėjo naudotis paplūdimiu, tačiau verslininkas 2010 metais uždarė vartus į Martins paplūdimį, į kurį patenkama per jo valdas, rašo „Business Insider“.

Tuomet vietiniai sukilo prieš jį, o Kalifornijos teismas vėliau nusprendė, kad, užblokuodamas patekimą į paplūdimį, V.Khosla pažeidė valstijos įstatymus. Dabar jis teikia bylą Aukščiausiajam šalies Teismui.

Ankstesni turto, per kurį galima patekti į paplūdimį, savininkai vartus laikė atvirus, tačiau už tai, kad norėdavai pastatyti automobilį arčiau, tekdavo sumokėti nuo 2 iki 10 JAV dolerių.

„Tai šeimoms skirtas paplūdimys, kuris buvo atviras bendruomenėms ištisas kartas. Toks elgesys yra didžiausias įžeidimas“, – 2014 „Business Insider“ sakė banglentininkų fondo vadovė Angela Howe.

Nors verslininkas pernai pralaimėjo teismus prieš aktyvistus ir Kalifornijos teismo buvo pripažintas kaltas, kad užtvėrė kelią į paplūdimį, V.Khosla neketina pasiduoti. Jis paprašė JAV Aukščiausiojo Teismo peržiūrėti jo bylą argumentuodamas tuo, kad pažeidžiama jo teisė į turtą.

Jis taip pat nori 30 mln. JAV dolerių kompensacijos iš valstijos, kuri leido patekti į paplūdimį per jo turtą.

Pasak verslininko advokato, Kalifornijos pakrančių komisija išplėtė valstijos įstatymus ir tokiu būdu leido naudotis V.Khosla'os turtu ir pažeidė jo konstitucines teises.

Tiesa, vargu ar Aukščiausiasis Teismas priims ieškinį, nes kasmet ši institucija priima apie 7 tūkst. peticijų, prašančių peržiūrėti jų nutartis. Pasak „San Jose Mercury News“, teismas vidutiniškai peržiūri 100–150 prašymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius